Отидете към основна версия

1 752 10

Срещу Тръмп! Камарата на представителите отхвърли ветото на президента върху проектобюджета за отбрана

  • сащ-
  • доналд тръмп

Републиканецът призова привържениците си да се съберат на 6 януари във Вашингтон в последен опит да окажат натиск върху Конгреса, за да не бъде утвърдена победата на демократа Джо Байдън на президентските избори

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Камарата на представителите на американския Конгрес гласува за отхвърляне на наложеното от президента Доналд Тръмп вето върху проектобюджета в областта на отбраната в размер на 740 милиарда долара.

Сега съдбата на бюджета е в ръцете на Сената, който се очаква да гласува днес. Ако Сенатът подкрепи действията на Камарата, това ще бъде първият път, в който вето на президента Тръмп се отхвърля.

Бюджетът за отбраната за финансовата 2021 г. в частност предвижда и санкции срещу Русия заради проектите за газопроводи "Северен поток-2" и "Турски поток", припомня ТАСС.

Камарата на представителите на американския Конгрес одобри и инициативата за увеличаване на помощите, които да се изплащат на гражданите в рамките на мерките за стимулиране на националната икономика. Помощите бяха увеличени от 600 долара на 2000 долара. За това настояваше президентът Доналд Тръмп.

Тръмп междувременно призова привържениците си да се съберат на 6 януари във Вашингтон в последен опит да окажат натиск върху Конгреса, за да не бъде утвърдена победата на демократа Джо Байдън на президентските избори.

Очаква се хиляди демонстранти да изразят подкрепа за обвиненията на Тръмп за масови измами във вота на 3 ноември.

На 6 януари вицепрезидентът Майк Пенс трябва да ръководи сесия на Конгреса, на която да бъдат утвърдено гласуването в избирателните колегии от всички щати.

Тръмп и привържениците му се опитват на принудят Пенс да отхвърли резултатите, но вицепрезидентът, според юристите, няма правомощия за това.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини