Отидете към основна версия

3 244 47

Турция надигна глас! Байдън да махне наложените санкции от Тръмп

  • турция-
  • сащ-
  • реджеп ердоган

Няма място за заплахи или санкции между съюзници, тези санкции са директна обида към суверенитета на Анкара, изтъква Мевлют Чавушоглу

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу се надява новият президент на САЩ да отмените санкциите, наложени от предшественика му Доналд Тръмп. Това става ясно в интервю на министъра за испанската информационна агентция ЕФЕ, цитирано от в."Хюриет дейли нюз".

Намирането на пътища за решаване на споровете между Турция и САЩ е спешна необходимост не само заради двустранните отношения, но и заради трансатлантическото сътрудничество, заявява Мевлют Чавушоглу.

Анкара и Вашингтон имат разногласия по редица важни въпроси, засягащи националната сигурност на Турция, като помощта на САЩ за терористичната групировка ПКК/СЗН, бездействието им по отношение на ФЕТО и санкциите им срещу Турция.

Анкара разглежда сирийските кюрдски Сили за защита на народа /СЗН/ като терористична гурпировка, свързана с нелегалната Кюрдска работническа партия /ПКК/. Кюрдската работническа партия /ПКК/ е призната за терористична организация от Турция, ЕС и САЩ. Според Анкара организацията на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен е отговорна за опита за преврат в Турция от юли 2016 г. Движението на Гюлен се разглежда от турските власти като терористична организация - Фетхуллахистка терористична организация /ФЕТО/.

Чавушоглу изтъква, че Турция високо оценява посещението на избрания за президент на САЩ Джо Байдън в Анкара по време на мандата му като вицепрезидент при управлението на Барак Обама, осъществено след опита за преврат в Турция от юли 2016 г., с което той е демонстрирал солидарността си с турското правителство и нация.

Ние се надяваме, че този опит от първа ръка за опасността, която създава тази терористична организация, ще позволи на новата американска администрация да предприеме спешно и конкретно действие по отношение на ФЕТО и нейния лидер, казва Чавушоглу.

Той подчерта, че изтъква, че добра първа стъпка би било премахване на санкциите срещу Турция, наложени от администрацията на Доналд Тръмп.

На 14 декември САЩ наложиха санкции на управлението за отбранителна промишленост на Турция и неговия директор Исмаил Демир, както и на още трима отговорни служители заради покупката на руски противовъздушни системи С-400 от страна на Анкара. Те са въведени в съответствие със Закона за противопоставяне на противниците на Америка чрез санкции /CAATSA/.

Няма място за заплахи или санкции между съюзници, тези санкции са директна обида към суверенитета на Турция, изтъква Чавушоглу. Новата американска администрация би трябвало да осъзнае важността на Турция в НАТО, подчертава министърът.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: