Отидете към основна версия

4 353 59

Войници в Капитолия, Тръмп зове за спокойствие

  • доналд тръмп

В САЩ се водят дебати за отстраняването на Тръмп от длъжност

Снимка: БГНЕС/ EPA

За първи път след Гражданската война в САЩ войници изкараха нощта в Капитолия в американската столица Вашингтон, за да предпазят сградата на Конгреса от евентуално насилие и бунтове. В столицата се водят дебати по процедура по отстраняването на Доналд Тръмп като президент на страната, броени дни преди изтичането на мандата му.

В редица градове на страната бе засилено полицейското присъствие, след като се появиха информации, че са възможни нови прояви на насилие – след бунта в Капитолия на 6 януари, завършил с няколко жертви. Президентът Тръмп призова към спокойствие след съобщения за готвени протести на негови привърженици.

„След съобщенията за готвени нови демонстрации приканвам да няма никакво насилие, никакво нарушаване на закона и никакъв вандализъм. Не подкрепям такива неща, те не са това, което е Америка. Призовавам всички американци да помогнат за намаляване на напрежението. Благодаря ви", се казва в изявление на Тръмп.

Доналд Тръмп е очевидна и непосредствена опасност за САЩ и трябва да бъде отстранен от длъжност, заяви председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси. "Знаем, че президентът на САЩ подстрекаваше към този бунт, това въоръжено въстание против нашата страна. Той трябва да си върви. Той е очевидна и непосредствена опасност за нацията, която всички ние обичаме", заяви тя по време на дебатите. Тръмп е обвиняван от демократите, че със своите призиви е подтикнал насилието преди дни в Капитолия и носи отговорност за кървавите събития, при които негови привърженици нахлуха в сградата на Конгреса в опит да осуетят избирането на Джо Байдън за президент.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 16 гласа.

Свързани новини