Отидете към основна версия

1 899 39

Адвокатите на Навални нямат достъп до него

  • алексей навални-
  • навални-
  • русия-
  • адвокати-
  • задържане-
  • опозиционер

Не е известно какво е състоянието на Навални

Снимка: БГНЕС/ EPA

Адвокатите на Алексей Навални обявиха, че не им е осигурен достъп до руския опозиционер от задържането му вчера, информира "Ройтерс". Адвокатите подчертаха, че също така не е известно какво е състоянието на Навални, предаде News.bg.

Междувременно Германия е поредната западна държава, която призова Русия "незабавно" да освободи критика на Кремъл, информира АФП. Външният министър на Германия Хайко Маас заяви, че Навални е взел решение да се върне в Русия, защото я вижда като личен и политически дом, каза Маас и добави, че е "напълно неразбираемо" задържането му от руските власти. 44-годишният Навални бе задържан на летище "Шереметиево" в Москва по-малко от час след пристигането си от Германия, където се възстановяваше 5 месеца от отравяне с Новичок, което се предполага, че е по заповед на президента Владимир Путин.

САЩ, ЕС, няколко други европейски правителства, Канада и висш съветник на новоизбрания американски президент Джо Байдън призоваха Москва за незабавно освобождаване на Навални. Някои в ЕС призоваха да се наложат санкции на Русия. Маас подчерта, че Русия е обвързана с конституционните си и международни задължения, "тези принципи трябва да се спазват" и Навални "трябва веднага да бъде освободен". Германия също поиска Русия да разследва атаката с Новичок и да изправи виновните пред правосъдието.

Говорителят на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова отговори на призивите на Запада. Тя призова да спазват международното право, да не се месят в делата на държавите и да се заемат с личните си проблеми. 44-годишният критик на Кремъл и активист срещу корупцията се разболя след качването си на самолет в Сибир през август 2020 г. По-късно той бе хоспитализиран в Берлин. Германия твърди, че има доказателства, че Навални е отровен с Новичок, но Москва отвръща, че лекарите не са открили следи от отрова. Миналия месец Федералната служба за изпълнение на наказанията на Русия нареди Навални веднага да се върне от Германия и да се яви в московски офис. Ако не се яви навреме, той ще бъде задържан.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания