Last news in Fakti

19 Януари, 2021 06:30 3 559 38

Защо завръщането на Навални няма да помогне на руската опозиция

  • алексей навални-
  • новичок-
  • русия

Кремъл си остава един твърде могъщ противник

Защо завръщането на Навални няма да помогне на руската опозиция - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Алексей Навални е запазена марка. Той е харизматичен, безстрашен, решителен. А и вече е известен далеч извън Русия. Завръщането му обаче няма да помогне на опозицията.

Първо добрата новина за противниците на Путин: най-шумният от всички критици на Кремъл се завърна в Русия. Оздравял и пълен с енергия.

Вярно е, че веднага след пристигането си в Москва той беше задържан. Но, първо - става въпрос "само" за предварителен арест (мярка за неотклонение), и второ - Навални има съмишленици, които ще продължат борбата, ако той остане по-дълго време в затвора.

Например борбата за парламентарните избори, които ще се проведат тази година. Стратегията на Навални за "интелигентно гласуване" цели да отклони колкото е възможно повече избиратели от управляващата партия "Единна Русия", за да регистрира тя най-слабия си изборен резултат дотук.

Това може да проработи, както се видя на някои места по време на местните избори миналата година. Като цяло обаче "интелигентното гласуване" няма да промени политическата система в Русия. Нито пък ще направи опозицията по-силна. Защото в Русия няма опозиция. Партиите, за които Навални призовава да се гласува, са само една беззъба псевдо-опозиция. Те са напълно подчинени групировки, които приемат безропотно всички решения на Кремъл. Това няма да се промени и след завръщането на Навални. Което е лошата новина - не само за противниците на Путин.

Най-опасният противник на Путин

Алексей Навални е запазена марка. Той е харизматичен, безстрашен, решителен. Освен това вече е достатъчно известен и отвъд границите на Русия. Дори повече: Навални се превърна в най-важния опозиционен политик в Русия. Очевидно в Кремъл се страхуват от него - за това говори силно преувеличената реакция на властите при неговото завръщане в страната.

Десетки полицейски автобуси, стотици служители по сигурността, никакви журналисти: залата за пристигащите пътници на летище Внуково, където Навални първоначално трябваше да кацне, беше заприличала на истинска крепост. Това беше същевременно и демонстрация на сила от държавата спрямо нейния най-непокорен гражданин.

Всичко това звучи много драматично, но в същото време затвърждава образа на бореца. Властта вече няма да може да го описва като "незначителен блогър" или "берлински пациент", както го беше нарекъл говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Впрочем, неговият шеф - Путин - нито веднъж не назова Навални по име.

Руското правосъдие няколко пъти вече имаше шанса да хвърли Навални зад решетките за дълго време. Но не го направи. Както се казва - по указание от Кремъл. Защото това би било твърде голяма "чест" за един "незначителен блогър" - в смисъл, че щеше да му бъде отделено прекалено голямо внимание. И точно това сега се промени - Навални стана прекалено известен и твърде опасен за Путин.

Смел, но сам

Но пък Навални е сам. Защото зад него не стои партия, той не води маси от хора и си остава един самотен смелчага.

Вярно е, че неговите видеа за корумпирани държавни служители са гледани от милиони руснаци. И преди няколко години много негови привърженици, предимно млади хора, последваха призива му да излязат на протести по улици и площади. Но техните протести бяха смазани със сила. Хиляди демонстранти бяха задържани и оттогава систематично биват сплашвани. А една част от тях дори се озоваха в затвора.

Когато в наверечието на завръщането ме в Русия група активисти призоваха в интернет за устройване на масово посрещане на Навални на летището, негови съратници от Москва и Санкт Петербург бяха посетени от полицията. Но и други представители на опозицията бяха заплашвани, че могат да се озоват зад решетките, ако отидат на летището. И на летище Внуково настина имаше десетки задържани. Кремъл си остава един твърде могъщ противник.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бaро Вкаров

    53 9 Отговор
    Ми как да се помогне на платени соросоиди!?
    Руската опозиция е като е като нащо Ице Бойкикията.🐵

    Коментиран от #13

  • 2 Жоро

    73 16 Отговор
    Правят герой някъв самозванец и престъпник.
  • 3 БАЙ Х@Й‼

    69 11 Отговор
    Значи когато янки отиват в друга страна, отвличат лице което от трета страна и го хвърлят в затвор в четвърта - няма проблем ! А когато друга страна на своя територия съди свои граждани , това е проблем !

    Коментиран от #16

  • 4 БАЙ Х@Й‼

    57 1 Отговор
    И тук сме гледали снимки и слушали записи , ама що ли на ЗАПАДНалИТЕ политици не им прави впечатление!
  • 5 Сесесере

    15 64 Отговор
    Жужето трепери от страх от един блогър! Нашата русофилня, пак е извадила голямата шпатула!
  • 6 НАВАЛНИ, платен опозиционер!!

    67 8 Отговор
    Злобно човече, вербуван от този и онзи, момче за мръсни поръчки!!! Фондации му наливат пари да плаща на" съмишлениците" си! Нищо ново!! DW???

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Сатъра на Хана

    45 6 Отговор
    Интересно е че Дойче Зеле може да пише за всичко друго но
    не и за мулти-културните процеси в ФАЩ и Льо Райха и интегрирането на белите малцинства в Нацията ..................... .................... А има за какво да се пише :)) .
  • 9 Брендилия

    12 2 Отговор

    До коментар #6 от "НАВАЛНИ, платен опозиционер!!":

    Не се напъвай бе. Майката на Навални е молдовка, но е в Турция. Баща му е Жоро Индианеца и мой баща. Моята майка беше Джуна. Та ножът е дръвен откъм дръжката
  • 10 Българин

    9 52 Отговор
    Навални е смел и велик руснак а Путин е страхливец изваден от кабинетите на КГБ.

    Коментиран от #19

  • 11 Перо

    39 2 Отговор
    Много трудно от криминален престъпник с извратено мислене,може да се получи опозиционен соросист с възможност да разлага властта,чрез “ интелигентно гласуване”. Ако този тип извършваше такава подривна дейност в САЩ,щеше да получи бърза евтаназия или електрически стол.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Русофил имигрира в русия ...

    6 23 Отговор

    До коментар #1 от "Бaро Вкаров":

    Руските еничари на всякъде са едни и същи - за шепа копейки, продават род и родина!
  • 14 В.В.П.

    32 3 Отговор
    Руският Грето Тунберг..Аранжират видео,с катаджии,като взимат 1000 рубли..Яки компромати ..Хехе.На нашия тлъст премиер му правят видео,с евро 500 кеш,злато ,,..И НИЩО...ОЛИГАРСИ ИМА ВЪВ ВСЯКА ДЪРЖАВА,ВАЖНО Е ,ДАЛИ ТЕ ДАВАТ РАБОТА НА МАСАТА..или бяга с парата по други държави..Навални е един мошенник,които е на заплата от чужда държава.Нещо като СДс..Колкото направи СДС,толко и Альоша..Който плаща,той казва къде ще спира влака.!!!.
  • 15 ирония

    35 1 Отговор
    ДойчеЦРУзеле все са писали простотии , но сега удариха дъното. Най-добрият начин на руските власти да спасят Навални е да го приберат и му осигурят денонощна охрана , щото току виж някой реши да го пожертва , като пешка в шаха , а руските власти къде после ще си търсят такъв сладък опозиционер с 1.8% обществено внимание.
  • 16 един от многото

    27 1 Отговор

    До коментар #3 от "БАЙ Х@Й‼":

    Той вече е осъден , и при прилагането на законовите мерки важащи в държавата всички реват в един глас като вдовици за....! Много си прав за методите на американците , но там е пълен мрак и тишина!
  • 17 РЕАЛИСТ

    26 0 Отговор
    Мога да отговоря на въпроса от заглавието така. Защото Западът е заложил на куц кон. Бащата на Навални е украинец и е израснал с баба си в Украйна. Дори говори украински. Предвид отношенията с Украйна, представя ли си някой , как руснаците гласуват за него. По скоро може да се кандидатира за президент на Украйна.

    Коментиран от #23

  • 18 Костова

    23 2 Отговор
    Колко да е харизматичен Навални,след като дойдоха да го посрещнат към 400 хора от народа? Минус членовете н екипа му и чуждестранните журналисти, пътували с него в самолета?
  • 19 Костова

    17 1 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    По принцип смелите и велики патриоти на която и да било страна не са на издръжка от враговете на Родината си.
  • 20 Хахаха

    20 0 Отговор
    Стига вече с това лицемерие. Отвращавате хората с това. Указания от началството - и започнат да пеят в общия хор . На кого мупука какво мислите вие за тоя индонид.
  • 21 Хахаха

    9 0 Отговор
    Индивид
  • 22 Само да питам

    22 1 Отговор
    Някой може ли да каже,какво работи този клоун ? Освен да се прави на мъченик ,срещу няколко шекела от Сорос !
  • 23 Костова

    15 0 Отговор

    До коментар #17 от "РЕАЛИСТ":

    Когато Навални се канеше да се кандидатира за президентските избори 2018 обеща на украинците, че ще им върне Крим. После се сети, че украинците няма да могат да гласуват за него, колкото и да са щастливи от изказването му. И обяви, че ще назначи нов референдум в Крим.
  • 24 яко ни лъжат

    13 1 Отговор
    ОЩЕ ЕДНА ЛЪЖЛИВА СТАТИЯ НА ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ. РУПОРИТЕ НА ЦРУ ОТ СТУДЕНАТА ВОЙНА ОЩЕ РАБОТЯТ.
  • 25 ха ха хаааа

    0 12 Отговор
    Най- върлите петолъчки , веднага се хвърлиха на амбразурата ..⭐⭐⭐

    Коментиран от #28

  • 26 яко ни лъжат

    11 0 Отговор
    ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ ЗАЩО НЕ ПИШЕТЕ ЗА РАЗБОЙКО КОЙТО ОКРАДЕ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПАРИ???? ЗАЩО НЕ ПИСКАЕ ЗА КОРУПЦИЯТА И МАФИЯТА КОЯТО УПРАВЛЯВА БЪЛГАРИЯ ЧЛЕН НА ЕС???? ЗАЩО НЕ ПИСКАТЕ ЗА ТОВА КОЕТО СТАВА В САЩ И ДА БЪДАТ АРЕСТУВАНИТЕ ОТ ПРОТЕСТА ПРЕД КАПИТОЛИЯ????
  • 27 Когато

    10 0 Отговор
    Нарушаваш законите гласувани и приети през Народното събрание ( руската ДУМА) и те са в синхрон със действащата Конституция на държавата,ти си престъпник.Прокуратурата и руските данъчни служби,са установили по брспорен начин,със писмени доказателства,разпити на длъжностни лица,че два пъти( има отделно заведени дела) е " отклонил" за лична облага общо над 85 милиона рубли,или приблизително над 700 х долара! Продължават да изплуват нови доказателства за огромни злоупотреби.Защо се завръща? Руското МП има издадена европейска заповед за арест- депортация,още преди да се" престраши".Там е ненужно бреме.Ще лае по форуми и фейса до време.Отдадена е заповед да се завърне.И замисъла,веднага пролича защо се е " завърнал".
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 НКВД

    13 1 Отговор
    Ех запада, запада......
    Каква носталгия ги гони за ония блаженни времена на Горбачов и Елцин!!! Как им се иска пак да се върнат тия времена. Искам у се на Запада отново да впие зъби в тлъстите руски ресурси, ама няма. Овчарското куче Путин е нащрек и кьопеците могат само да вият и зъбят, а коремчетата им пукат от глад.
    Кавални се оказа лош проект. Парите похарчени, резултат няма.
    За това е тази истерия.
  • 30 Ветеран

    11 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Кремъл си остава един твърде могъщ противник.
    И как Кремъл се превърна в противник, след като ви обедини Германиите?

    Навални е нарушил мярката за неотклонение още преди "отравянето" му. Припомнено му е било и преди да се върне в Русия (пуснат в Берлин от Путин). Руското правосъдие си спазва законите.
    С това, че се иска да бъде освободен Навални реално се иска от Русия да не спазва собствените си закони. Подобни наглости минаваха 25 години по-рано, днес - не.
    А ако продължавате много да знаете, ще се налага да си спомняте 1945 по-често.
  • 31 Сандо

    2 1 Отговор
    Тая статия звучи като некролог.
  • 32 12345

    9 0 Отговор
    Продължават платените медии от България да ни натрапват Навални.Той е предател, наркоман/с тези очи и треперещи ръце/, крадец на пари/такъв е и Б. Борисов/,на анти депресанти, алкохолик.Пишете за предателя Бойко Борисов-за пачките пари и кюлчета злато, къщата в Барселона и метресата с непризнатото от него дете, магазините ,също в Барселона,за затвора в Чехия,за това че е комунист и има партийна книжка и редовно плаща членски внос някъде в кв. Гео Милев,кв. Люлин, кв Надежда,изпращайки гавазите си.Този човек е за затвора ,до живот, а вие ни занимавате с Навални .Стар похват за отвличане на вниманието.Но има избори и на 04.04.2021 г. няма да има и помен от Герб.
  • 33 кания

    3 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Защо завръщането на Навални няма да помогне на руската опозиция
    Ми щото е калъф и бита карта, за това.
  • 34 Я да видиш

    2 0 Отговор
    Гьобелс явно се е върнал...
  • 35 не може да бъде

    1 0 Отговор
    Струва ми се,че e крайно време да се учреди награда "Д-р Гьобелс"-тази статия на DW я заслужава напълно!Навални решил да се завърне в Русия-след случилото се,каквато и да е истината за "отравянето",човек със здрав разум не би го направил и е много вероятно Навални да е направил опит да получи политическо убежище.Но той се превърна в много неудобен политически товар и германците са му обяснили дипломатично,че трябва да се върне!А на прост език казано -просто го изринаха с лопатата.защото като политически емигрант той е ненужен,даже нещо повече!!Навални сега е в положението на Хуан Гуайдо-безполезен и ненужен,останал е с някакви мижави привърженици ,подкрепата от страна на руснаците е намаляла още повече от жалките 2%,които имаше по-рано...каква опозиция какъв противника на Путин,това е просто смешно!Аз лично не виждам нещо съдържателно в неговата опозиционна дейност-тя е агресивна,но твърде нескопосана и Путин само печели от нея!?Не разбирам как е възможно да се отричат такива очевидни истини...
  • 36 Матей

    3 0 Отговор
    В Русия отдавна разбраха,че не е здравословна натрапената им от запада игра на демокрация.Плюс това ,близко до ма е ,че е невъзможно управлението на огромната империя по този начин,тя беше почнала да се разпада под собствената си тежест.Спомниха си за спасителната здрава централна власт, а демократичните процедури ги имитират много спешно за пред света,но преди всичко за тяхно добро.Навални е американски агент,соросняк,това е ясно като бял ден,и поради това ,че руснаците го разбират,и какво им крои,да ги срине със земята,заветна мечта на натовските империалисти,затова малцина платени само тръгват след него.И в рамките на статистическата грешка.
  • 37 Невалния

    2 0 Отговор
    е просто следващия хитър и подкупен от соросоидната и евро-мафия руски опозиционер....спрете му доларите и еврата и ще бъде един селянин...
  • 38 Гуайдо

    0 0 Отговор
    И аз така.................