Отидете към основна версия

1 946 24

Ново начало! Байдън и Меркел се съгласиха за по-тясно трансатлантическо сътрудничество

  • джо байдън-
  • ангела меркел-
  • сащ-
  • германия

Двамата лидери са разговаряли и по въпроси на външната политика, особено по отношение на Афганистан и Иран, и са обсъдили търговската и климатичната политика

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германският канцлер Ангела Меркел и президентът на САЩ Джо Байдън са изразили в телефонен разговор тази вечер, че пандемията COVID-19 и други глобални предизвикателства могат да бъдат преодолени само чрез по-тясно сътрудничество, заяви правителствен говорител в Берлин, цитиран от Ройтерс.

Трансатлантическите отношения рязко се охладиха при бившия президент Доналд Тръмп, който многократно атакува Германия заради нейната експортна политика и относително ниските разходи за отбрана в рамките на НАТО.

В първия им телефонен разговор след встъпването в длъжност на Байдън през миналата седмица Меркел го е поздравила за поемането на президентския пост, заяви говорителят на германското правителство Щефен Зайберт.

"В същото време тя изрази готовността на Германия да поеме отговорност при решаването на международни задачи заедно с европейските и трансатлантическите си партньори", каза Зайберт.

Меркел и Байдън са се съгласили, че са необходими повече международни усилия за справяне с коронавирусната пандемия. "В този контекст канцлерът приветства завръщането на Съединените щати в Световната здравна организация“, добави Зайберт.

Двамата лидери са разговаряли и по въпроси на външната политика, особено по отношение на Афганистан и Иран, и са обсъдили търговската и климатичната политика, посочи още говорителят на Меркел.

Ангела Меркел също така е приветствала решението на Байдън да върне САЩ в Парижкото споразумение за климата и го е поканила да посети Германия веднага щом пандемията позволи това, добави той.

Съединените щати са най-важният износен пазар на Германия извън ЕС, но търговските връзки се влошиха поради търговската политика по време "Америка на първо място" на бившия президент Доналд Тръмп.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: