Отидете към основна версия

16 798 32

Кризата се задълбочава! Премиерът представи пред Министерския съвет мотивите да подаде оставка

  • джузепе конте-
  • матео ренци-
  • италия

Работи се за създаване на широк парламентарен фронт с проевропейска посока за нов евентуален трети кабинет на Джузепе Конте в Рим

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Италианският премиер Джузепе Конте представи пред Министерския съвет причините да подаде оставка. Официално, той ще направи това пред президента на страната Серджо Матарела.

Наблюдателите определят политическата криза,предизвикана преди седмица от „Италия вива”, оттеглила се от мнозинството като „криза в тъмното”, защото не е ясно какво може да се случи след оставката на премиера Конте.

Държавният глава ще прецени ситуацията след консултации с парламентарните сили утре следобед и после да вземе решение.

Важното е той да има гаранции за парламентарно мнозинство. То е гарантирано засега от коалиционните партньори „Пет звезди”, Демократическата партия и от партията „Свободни и равни”, но недостатъчно за горната камара на парламента след оттеглянето на „Италия вива”, която обаче не иска предсрочни избори, както ги желае дясната опозиция.

Целта е да няма предсрочен вот. Работи се за създаване на широк парламентарен фронт с проевропейска посока за нов евентуален трети кабинет на Конте.

Последният важен декрет на вторият му кабинет подписан тази сутрин върна автономията на ИОК, с което Италия няма да бъде санкционирана за Олимпийските игри.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: