Отидете към основна версия

8 255 72

Руската държавна телевизия показа “разкошния живот” на Навални в Германия (ВИДЕО)

  • русия-
  • алексей навални-
  • новичок

Филмът, на който се виждат два дивана, пресни плодове, джакузи и четка за тоалетна, е отговорът на Кремъл на видеото за двореца на Путин

Снимка: Россия 1

Руската държавна телевизия “Россия 1” засне репортаж за вилата на опозиционера Алексей Навални, в която се твърди, че той е живял по време на престоя си в Германия, съобщи Нюзру. Според експерти това е отговор на видеото за двореца на руския президент Владимир Путин, което критикът на Кремъл пусна преди седмици.

Според тв репортерите опозиционерът е наел къща в най-престижния район на Фрайбург, град в планините в Югозападна Германия. Обвинявайки Навални, че се наслаждава на същия лукс, за който самият той набеждава Путин, програмата “Вести недели” обединява кадри от дрон с лична обиколка на вилата.

Водещата Анастасия Попова се разхожда из двуетажната къща, където вероятно е живял Алексей Навални, след като е бил изписан от берлинската клиника “Шарите”. Опозиционерът се лекуваше там от отравяне с новичок. На приземния етаж репортерката показва “просторна всекидневна, два дивана, телевизор и пресни плодове”. След това отива на терасата, а после намира две спални и кухня, където насочва вниманието към кафе машина, комплект холандски чай и местно подаръчно вино. Руски опозиционни журналисти веднага обявиха, че е смехотворно да се обвинява Навални в лукс, тъй като виното в къщата струвало само 2 евро.

В спа зоната Анастасия Попова открива джакузи и плувен басейн, където дори се потапя, докато разказва, че е дълъг 10 метра.

Репортажът включва внимателен оглед на банята. “Тоалетната четка също е тук”, казва кореспондентката на “Россия 1” във връзка с четката за тоалетна от двореца на Путин, която бе оценена на зашеметяващите 700 долара. Заради високата цена предметът се превърна в символ на последните масови протести в подкрепа на Навални. “Тоалетната в къщата обаче не е златиста, а четката блести, но не толкова”, казва саркастично Анастасия Попова.

На втория етаж според репортерката има още хол с маса за хранене, кухня, съблекалня, три спални, две бани и тоалетна за гости. Общата площ на къщата е повече от 300 квадратни метра. Журналистката твърди, че гостите на такава вила плащат по 530 евро на ден без депозита, което означава, че Алексей Навални е похарчил над 30 хиляди евро за живот за два месеца.

Дмитрий Кисельов, водещият на предаването, в което е пусната историята, я нарече “брилянтна” и заяви, че Навални живее в “прекомерен лукс”. В същото време собственикът на къщата на Навални каза, че журналистите са го измамили, представяйки се за туристи от Белгия, и са го заснели със скрита камера. Той възнамерява да си търси правата по съдебен път.

Репортерите от “Россия 1” твърдят също, че екипът на Навални е заснел филма за “двореца на Путин” в немското студио The Schwarzwald Studios, а цената на снимките е била оценена на милион евро.

“Чии пари използва официално безработният блогър за тази вила и за да направи този филм?” - питат те. Авторите на репортажите се опитваха да се фокусират върху факта, че опозиционерът е живеел в лукс, но реално не показаха такъв, отбелязват западни издания.

Водещият на програмата Дмитрий Кисельов пък каза, че филмът за двореца на Владимир Путин е направен с помощта на службите за сигурност на Германия, САЩ и Великобритания. Кисельов не предостави доказателства за това.

“Германските специални служби са помогнали на Алексей Навални при заснемането на филма за “двореца в Геленджик”, а руското външно министерство се обърна към Берлин за разяснения”, заяви руският външен министър Сергей Лавров.

“В този филм Навални посещава сградата на бившето съветско разузнаване в Дрезден и заедно с някои германски колеги демонстрира на публиката материали от папка, която представя като “личното досие на Путин”, казва Лавров. Дипломатът допълва, че е ясно, че влизането в тази сграда и още повече получаването на достъп до някои архиви са невъзможни без сътрудничество с официалните власти на ФРГ - най-вероятно с техните специални служби.

Миналия месец държавната телевизия отхвърли твърденията, че Путин притежава имението в Черно море, което според Навални струва над 1,5 милиарда долара. Близкият съюзник на президента, милиардерът Аркадий Ротенберг, по-късно каза пред руските медии, че той е истинският собственик на имението.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 36 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания