Отидете към основна версия

2 097 16

Столтенберг иска увеличено финансиране за дейности в помощ на Източната част на НАТО

  • нато-
  • йенс столтенберг

Трябва да се засили политическия диалог и сътрудничеството с близки по възгледи страни за насърчаване ценностите на НАТО и защита на интересите на организацията

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще предложи да се увеличи финансирането за основни дейности на сдържане и отбрана в помощ на разгръщането на силите на съюзниците в Източната част, както и еър полисинг и учения. Той каза това на брифинг преди срещата на министрите на отбраната на Алианса в сряда и четвъртък.

На първата среща на съюзниците след встъпването в длъжност на американския президент Джо Байдън - Столтенберг подчерта:

„Сега имаме уникалната възможност да влеем нова енергия и да укрепим трансатлантическите отношения. Налице е новата администрация на Байдън, която е силно ангажирана към съвместната работа на Северна Америка и Европа. Освен това, всички сме изправени пред още предизвикателства, с които можем да се справим само заедно. Нито една нация или континент не могат да се справят сами с тях“.

Като един от примерите Столтенберг посочи Русия и Китай, които, по думите му, се опитват да отхвърлят по авторитарен начин световния ред, базиран на правила. В тази насока той заяви, че трябва да се засили политическия диалог и сътрудничеството с близки по възгледи страни за насърчаване ценностите на НАТО и защита на интересите на организацията.

Генералният секретар определи резултатите от нарастването на разходите за отбрана като добри, но предупреди, че тази тенденция трябва да се запази. Министрите ще решават също така дали да изтеглят контингента си от Афганистан.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: