Отидете към основна версия

3 315 1

Иран обмисля неформална среща

  • иран-
  • среща-
  • сащ-
  • ядрено споразумение

Ще постигнат ли съгласие Техеран и Вашингтон?

Снимка: БГНЕС/ EPA

Иран обмисля предложението на Европейския съюз за организиране на неформална среща на сегашните страни по ядреното споразумение и Съединените щати. Все още не е дал отговор, предадоха Ройтерс и ТАСС, като цитираха изявление на заместник външния министър Абас Арагчи.

В интервю за държавната телевизия той подчерта, че според Техеран "за връщане на САЩ към ядреното споразумение не е необходима среща, единственият начин за това е да се отменят санкциите". Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси пристигна в Техеран за разговори с високопоставени ирански представители, предаде БНР.

Визитата идва ден преди изтичане на срока, определен от иранския парламент за премахване на американските санкции. Техеран вече обяви, че ако Съединените щати не отменят до 21 февруари санкциите, наложени от правителството на предишния президент Доналд Тръмп, си запазва правото да ограничи инспекциите на Агенцията в негови неядрени инсталации, включително в предполагаеми военни обекти. Информационните агенции коментират, че евентуално ограничаване на инспекциите ще влезе в сила от вторник, но Иран подчерта, че няма да престане да си сътрудничи с Международната агенция за атомна енергия и няма да гони нейни инспектори.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини