21 Февруари, 2021 10:37 3 295 1

Иран обмисля неформална среща

  • иран-
  • среща-
  • сащ-
  • ядрено споразумение

Ще постигнат ли съгласие Техеран и Вашингтон?

Иран обмисля неформална среща - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Иран обмисля предложението на Европейския съюз за организиране на неформална среща на сегашните страни по ядреното споразумение и Съединените щати. Все още не е дал отговор, предадоха Ройтерс и ТАСС, като цитираха изявление на заместник външния министър Абас Арагчи.

В интервю за държавната телевизия той подчерта, че според Техеран "за връщане на САЩ към ядреното споразумение не е необходима среща, единственият начин за това е да се отменят санкциите". Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси пристигна в Техеран за разговори с високопоставени ирански представители, предаде БНР.

Визитата идва ден преди изтичане на срока, определен от иранския парламент за премахване на американските санкции. Техеран вече обяви, че ако Съединените щати не отменят до 21 февруари санкциите, наложени от правителството на предишния президент Доналд Тръмп, си запазва правото да ограничи инспекциите на Агенцията в негови неядрени инсталации, включително в предполагаеми военни обекти. Информационните агенции коментират, че евентуално ограничаване на инспекциите ще влезе в сила от вторник, но Иран подчерта, че няма да престане да си сътрудничи с Международната агенция за атомна енергия и няма да гони нейни инспектори.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 немаинтерес

    1 0 Отговор
    Иран май ще си се договаря директно с Русия, Китай, Израел, Турция.

    Пандемичните Г- 7( ЗАЩ, КЮ, Кермания, Миталия, Вранция, Епония, Ганада) стават пандемично смешни, предлагат неефективни сделки, които никого не интересуват.
    Кой ще се интересува от неефективните предложения на пандемици, на които външите им публични и частни корпоративни дългове са усреднено 90- 100 % от Г- 7 БВП им.