Един на всеки трима италианци обръща специално внимание на начина, по който се храни по време на пандемията, предаде SIR (Servizio Informazione Religiosa), позовавайки се на Асоциацията на италианските земеделци (Coldiretti).
36% от италианците са били принудени заради ограниченията, свързани с коронавируса, да обърнат специално внимание на храната, защото не могат да спортуват. На помощ на италианците идва прочутата средиземноморска диета, която преди десет години беше включена в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.
В средиземноморската диета се набляга на плодове и зеленчуци, риба и мазнини като зехтина. От Асоциацията на италианските земеделци посочват, че се е увеличило търсенето в страната и чужбина на местните продукти. Заради по-горещата зима по пазарите вече има и плодове и бобови култури, месец по-рано от очакваното. В Италия от началото на пандемията са потвърдени близо три милиона инфекции с коронавирус. Заради ограничителните мерки много бизнеси бяха изправени на ръба на оцеляването си.