Отидете към основна версия

4 881 42

Войната в Сирия и усилията на България за спирането ѝ

  • сирия-
  • война-
  • българия-
  • хуманитарна помощ-
  • конфликт

България е част от усилията на международната общност, насочени към подобряване на условията на живот на сирийския народ

Снимка: Shutterstock

Започнал като мирен протест с искане за демокрация, конфликтът в Сирия вече десет години отнема животи и лишава от надежди за бъдещето сирийския народ. Конфликтът в Сирия продължава да генерира рискове за мира и сигурността не само на национално и регионално, но и на глобално равнище. Жестоките военни действия и изключително тежките и опасни условия на живот, както и липсата на достъп до базови услуги, като вода и електричество, медицински грижи, хранителни продукти и образование, станаха причина за най-мащабните по рода си бежанска и хуманитарна криза, в която към момента се намират над 11 млн. сирийци. Налице са условия за развитие на терористична дейност, която съчетана с миграцията, допълнително повишава нивото на заплахи за сигурността в региона и Европа.

Без съмнение, единственият начин за намиране на трайно и справедливо за сирийския народ решение на конфликта в Сирия и установяване на стабилност в региона е политически процес, въз основа на Резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН и Комюникето от Женева. Водещ приоритет в този процес е подкрепата за единството, суверенитета и териториалната цялост на Сирия в рамките на истински, устойчив и всеобхватен политически вътрешносирийски диалог. Споделяме разочарованието, изразено от специалния пратеник на ООН Гейр Педерсен, от липсата на напредък в работата на Конституционния комитет и потвърждаваме пълната си подкрепа за неговите усилия и политическия процес па егидата на ООН в Сирия.

Всички страни в конфликта трябва да се ангажират с гарантиране на защитата на цивилните граждани и осигуряване на лесен, сигурен и устойчив достъп до хуманитарна помощ на територията на цяла Сирия. България е част от усилията на международната общност и в частност ЕС, насочени към подобряване на условията на живот на сирийския народ. Страната ни ще вземе участие и в Петата донорска конференция в подкрепа на сирийския народ, която ще се проведе на 29-30 март в Брюксел под надслов „В подкрепа на бъдещето на Сирия и региона“. Провеждането ѝ е важно и навременно с оглед непрекъснато влошаващата се хуманитарна ситуация в Сирия. Основна цел на форума е ясно заявяване на подкрепа за мирното разрешаване на конфликта в Сирия и генериране на финансови средства за осигуряване на хуманитарните нужди на сирийците в и извън страната. За периода 2016-2020 г. България е предоставила хуманитарна помощ за Сирия и региона в общ размер на повече от 1 млн. евро. В допълнение, редовно изпълняваме ангажимента си по Механизма за бежанците в Турция, който възлиза на повече от 9 млн. евро за целия период на двата транша (2016-2023 г.), съобщиха от Министерство на външните работи.

Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания