Отидете към основна версия

2 120 27

Чавушоглу: ЕС трябва да бъде искрен в отношенията с Турция

  • турция-
  • европейски съюз-
  • реджеп ердоган-
  • мевлют чавушоглу

Евросъюзът трябва да се въздържа от повторение на миналите грешки и да действа стратегически за по-нататъшно развитие на двустранните отношения, заяви първият диломат на Анкара

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу призова днес ЕС да бъде искрен, да действа стратегически и да се въздържа от повторение на миналите грешки с цел по-нататъшно развитие на отношенията му с Турция, предаде Анадолската агенция.

Чавушоглу заяви това на съвместна пресконференция в Анкара със словашкия си колега Иван Корчок. Коментирайки отношенията Турция-ЕС, Чавушоглу каза, че преговорите между Турция и ЕС са блокирани с политически мотиви, предава БТА.

Остана ни само споразумението за миграцията и когато погледнем това, е ясно, че Турция е изълнила всичките си задължения във връзка с това споразумение от 2016 г. насам. ЕС не изълни, не можа да изпълни, не пожела да изпълни /задълженията си/, посочи Чавушоглу.

Той изтъкна, че ЕС е заел позиция изцяло срещу Турция през изминалата година, воден от разбиране за солидарност в рамките на блока, за сметка на конфликт с ценностите си. По думите му ЕС "е бил принуден да подкрепи несправедливите политики и максималистични искания на своите страни членки".

Чавушоглу отбеляза, че след срещата на върху на ЕС през декември се е създала позитивна атмосфера в отношенията между Анкара и Евросъюза.

ЕС трябва да се въздържа от повторение на миналите грешки, да бъде искрен и да действа стратегически за по-нататъшно развитие на отношенията Турция-ЕС, заяви турският външен министър.

Иван Корчок похвали двустранните отношения с Турция и изрази желание за тяхното задълбочаване.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: