Last news in Fakti

13 Март, 2021 10:00 4 791 38

Все повече млади турци мечтаят за ново начало в Германия

  • турция-
  • германия-
  • мигранти

В Турция младите специалисти не получават адекватни предложения и не могат да развият потенциала си

Все повече млади турци мечтаят за ново начало в Германия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Да замина ли за Германия? Все повече млади и висококвалифицирани турци си задават този въпрос. В родината си те просто не виждат перспектива.

В Турция отново обсъждат една добре позната стара тема - изтичането на мозъци. Или както го наричат турците - "beyin göcü". Все повече образовани турци обмислят варианта за работа в чужбина, не са малко и тези, които вече са обърнали гръб на родината си. Критици твърдят, че за това вина носи и правителството на президента Ердоган, защото то не създава достатъчно перспективи за квалифицираните хора и дори ги стигматизира.

Това се видя и по време на протестите в истанбулския университет "Боазичи", провокирани от назначаването на нов ректор, близък до управляващата партия. Полицията смаза със сила протестите, а официални правителствени представители заклеймиха протестиращите млади хора като "терористи" и "перверзници".

47% биха следвали или работили в чужбина

Критици предупреждават, че подобни нападки карат все повече млади турци да напускат страната. Точно тази тенденция потвърждава актуално проучване на социологическия институт "Metropoll": 47 процента от турците биха следвали или работили в чужбина. От няколко години се наблюдава следната тенденция: от Турция си тръгват предимно млади хора, завършили наскоро висше образование, или квалифицирана работна ръка. Повечето казват, че искат "ново начало".

Зеки Йозтюрк е следвал философия в Близкоизточния технически университет ODTÜ. След специализация в Хумболтовия университет в Берлин решил да се върне в Турция, но и той, подобно на много други млади турци, е недоволен. "Просто искаме повече респект. Хората с образование преди се радваха на повече уважение. Днес може да си квалифициран колкото си искаш, но нито печелиш добри пари, нито се отнасят с нужния респект към теб", казва той.

Затова младият човек обмисля вероятността да замине за Германия, понеже Турция, според него, се развивала много лошо. "Вече не се допускат различни мнения", казва той за страната си.

Езги Юнзал е завършила технология на храненето в ODTÜ. Решила да замине за Германия след като станала майка. От миналата година семейството ѝ живее в Дюселдорф, където Езги работи в една голяма верига за хранителни стоки. "В Турция синът ми не може да има нормално детство", казва тя. За нея и съпруга ѝ е много важно детето им да расте в свободна среда, добавя Юнзал.

"В Турция младите не могат да развият потенциала си"

И Селим Юзген, завършил "Боазичи" и промовирал в Близкоизточния университет ODTÜ, е обърнал гръб на Турция и от 2017 година живее в Германия. Той е загрижен за това, че в Турция академичните свободи все повече се орязват. "А веднъж отнети, те трудно ще бъдат възстановени. Последиците от това могат да са непредвидими", предупреждава той.

"В Турция младите специалисти не получават адекватни предложения и не могат да развият потенциала си" - това е бил най-големият проблем на Оя Айтюрк, също следвала в университета "Боазичи". След дипломирането си тя приела предложение за работа в Германия и смятала след няколко години да се върне в Турция. Но оттогава са минали вече 10 години, а тя все не успява да намери аргументи в полза на връщането.

Сред турските мигранти Германия е най-предпочитаната страна. Данните на "Metropoll" сочат, че при 22 на сто от анкетираните млади турци изборът за следване и работа в чужбина пада именно върху Германия. Една от причините: още от 1960-те години в Германия има голяма турска общност. Особено предпочитана от младите хора е германската столица Берлин с нейния богат културен живот и добри възможности за образование. Но много популярни дестинации са също и градове като Дюселдорф, Кьолн или Франкфурт на Майн.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НОВО ПЕТ

    26 17 Отговор
    ЩО НЕ ХОДЯТ В РУСИЯТА.....

    Коментиран от #8, #20, #34

  • 2 Германистан на три минарета

    30 8 Отговор
    Какво ново начало, ми то Германистан е по турски от Турция, с дори и топло море няма, за какво им е !?

    Коментиран от #28

  • 3 Жоро

    36 5 Отговор
    Германия след 50 години ще бъде претопена.Ще стане халифат.
  • 4 ЕрГолям

    16 9 Отговор
    Ислямът зомбира
  • 5 БОЗА

    43 8 Отговор
    Шефът на завода,за камиони "Мерцедес"във Вьорт е етнически турчин Yaris Pürsün...при толкова немски инженери и мениджъри...Германия не е това,което БЕШЕ... ;-Х
  • 6 Ха ха ха

    39 9 Отговор
    Нали в Туркия е много хубаво бе, Хасаннне? Що не си стоите там?

    Коментиран от #7

  • 7 А бе

    29 3 Отговор

    До коментар #6 от "Ха ха ха":

    Това е 100 годишна схема и план за завладяването на Европа,първо се влиза в сърцето(Франция и Германия),после следват метастазите

    Коментиран от #27

  • 8 НАТО ВЕЦ

    31 5 Отговор

    До коментар #1 от "НОВО ПЕТ":

    Щото в Русия трябва най малкото да учи език, а в "Германия" ще е като у дома.
  • 9 Рошко

    11 4 Отговор
    За вас лъжа за мене истина, по заглавието само пак познах дойче зеле
  • 10 МЕЧТИ

    13 3 Отговор
    Немците и турците са си дружки и братушки от векове. Стотици хиляди немци притежават имоти в крайбрежните градове и села на Турция.Нещо като нашите рашки по Черноморието. В статията се споменава за специалисти, завършили ODTÜ -Анкара. Май са предпочитани навсякъде в Европа; и не само там, защото, преди Ердоган, този университет и "Боазичи", години наред бяха в класацията на 100-те най-престижни университети в света, с най-много изследвания и научни публикации.Днес, болшинството от работещите във Военно-промишления комплекс на Турция, са випускници на тези две школа.

    Коментиран от #30

  • 11 ганчо потуранчо

    24 4 Отговор
    Пък ние в България никъде не искаме да ходим, живеем си добре. Аз вземам 500 лева заплата, жената не работи детето е на 4 годинки, но въпреки това и детето има доходи от 35 лева на месец, детски, майка ми взема 250 лева пенсия. Добре сме си, като платим 200 лева наем, 150 лева за лекарствата на майка ми, градината на детето, тока, водата и ни останат 120 лева за 4 души по 30 лева на месец или левче на ден. Те турците като са бедни , нека си търсят препитание в чужбина
  • 12 хахахахаха

    16 4 Отговор
    абе дойче зеле тази новина е от преди 20/30 години защо я повтаряте като някаква нова новина все едно да кажете в българия все повече настъпва американското робство ...
  • 13 Меркел

    10 1 Отговор
    Първо да изчакат африканците и другите араби дето са 2 милиона в Турция и чакат реда си да залеят Европа на път за Германия
  • 14 Дойчето пак се пообъркало

    13 5 Отговор
    Тенденцията последните години е точно обратната. Примери много, но най-известният-Селчук байрактар. Турция е в подем и много млади кадри се завръщат и работят в родината си.
  • 15 Статията е за българската младеж

    10 4 Отговор
    Заменено е България с Турция.
  • 16 Знайко

    18 4 Отговор
    Големия проблем обаче е, че младите турци когато отидат в Германия не се превръщат в германци. А превръщат Германия в Турция. И следващото поколение млади турци, ще трябва да емигрират на други континенти. Тъй като след едно поколение цяла Европа ще се е превърната в Турция.

    Коментиран от #17

  • 17 Е това проблем ли е

    5 4 Отговор

    До коментар #16 от "Знайко":

    Ще има ред, законност. Е, сега джендърите ще ви е дискомфортно, но винаги може да емигрирате в русия
  • 18 Истина

    11 4 Отговор
    Турция има много в повече хора с висше образование от ЕС взети заедно всичките му държави , там за работа като инжинери се избира от най-малко 8000-10000 кандидата и винаги назначава двама с временна заповед за работа в продължение на шест месеца , след това назачават по къдърния , всички други кандидати инжинери ( в Турция дипломата за инжинер и др.означава че имаш право да станеш инжинер и то ако си кадърен ) търсят работа в държави с висока заплата , в Турция заплатите на инжинерите е по-голяма от ЕС

    Коментиран от #19, #29

  • 19 Аз също минах теста

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Истина":

    Младежите завършили висшето си образование в България им служи само за искане на девойка за женидба , в Турция с предварителна уговрка младежа с роддителите си отиват в къщата на момата да вземат съгласието на родителите на момата , тогава родителите и близки на девойката разпитват млдоженика , готов ли си да създадеш семейство , каква професя имаш и той отговаря че има диплома да стане инжинер , ако мине тестса му дават съгласие за годеж .
  • 20 незнайко

    4 7 Отговор

    До коментар #1 от "НОВО ПЕТ":

    В Русия никой не ги иска ! Замислете се колко спецеалиста турци познавате в дадени области ?

    Коментиран от #21, #23

  • 21 Незнайкооооо

    7 3 Отговор

    До коментар #20 от "незнайко":

    Кажи българите къде ги искат.
  • 22 Харалан

    1 0 Отговор
    И всичките млади българи също!!!
  • 23 Хахаха

    6 1 Отговор

    До коментар #20 от "незнайко":

    Чукан 22% от инженерите в НАСА са турци .
  • 24 Павел Пенев

    2 0 Отговор
    Нормално е да търсят ново начало в Турция.Според Ердоган,там всичко е идеално.

    Коментиран от #37

  • 25 2782828182

    4 0 Отговор
    Иска му се на зеллето ахахахахаха
  • 26 Не я мислете Турция

    3 1 Отговор
    Зелето да мисли къде искат младите германци....аааа...ма то май не са останали такива...хахаха
  • 27 Алоууу

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "А бе":

    Пропускаш твърде много фактори!!! И най важното за разлика от нас да речем-3 деца е нормално а не жената да иска едно и да реве колко и е трудно
  • 28 Македончето

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Германистан на три минарета":

    Пък и налъми не цъфтят....абе нали са си оправили кочината, та тръгнали и по цивилизованите държави дс се р ат.
  • 29 Македончето

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Истина":

    То затова, като затворят вечер пазарите в Стамбулито и се напълни със дипломирани инженери, дето събират изхвърлени плодове и зеленчуци, че да има с кво да манджат , докато им дойде ред за работа. Ама в повечето случаи, така и не им идва реда.
  • 30 Доц к т н

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "МЕЧТИ":

    Казано честно, едва вчера разбрах че съществували такива университети. Чак пък и сред първите сто...леко че се оля.

    Коментиран от #36

  • 31 Асан

    0 1 Отговор
    До #30- има, има. В Русия няма.

    Коментиран от #35

  • 32 Истината

    3 1 Отговор
    Като видях Дойче Зеле и спрях да чета!
  • 33 Шшшшшш, тихо калпаци

    2 0 Отговор
    "Предпочитам мигрантите от Гвинея и Кот Д'Ивоар пред бандите от България. Това заяви френският президент Еманюел Макрон в интервю пред дясната медия „В альор актюел“. "Когато някой държавен глава каже нещо подобно за Турция, тогава може да драснете нещо свенливо. За сега и запетайка против Турция да няма.
  • 34 Чук

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "НОВО ПЕТ":

    Щот идват при БХ да се возят на "жип" Анадън му смешник!?
  • 35 Стига ва

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Асан":

    Как е "българския Харвард -УНСС Утре Носете Съответната Сума?! На кое място е? Тулупя каза ли? Ха ха ха
  • 36 Ректора

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "Доц к т н":

    Затуй че си пукнеш доцентче, щото не знаеш, че когато е имало Роберт колеж пра пра прадедитети са имали сал едни потури....
  • 37 Пеньо Павлов

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Павел Пенев":

    Пък според подносвача на шербет на Ердогсн баш Тулуп Ганьоолу в РуБъ се живеело по-добре от Виена ха ха ха само ако имаш чекмедже обаче)))))
  • 38 нали

    1 0 Отговор
    след като турция се превърна в тъмна диктатура за фанатични стари хора и в същото време гладни будали .. младите се справят много добре и си тръгват, искат да живеят, да творят, да се радват