Отидете към основна версия

2 146 22

Първият дипломат на Великобритания: Демокрацията е в отстъпление!

  • доминик рааб-
  • великобритания-
  • борис джонсън

Това стана в специална видеореч на Форума за сигурността в американския Аспен, озаглавена „Сила на доброто – Глобална Великобритания във век на конкуренция“

Снимка: БГНЕС/ЕРА

„Демокрацията е в отстъпление“, смята британският външен министър Доминик Рааб, който ден след като премиерът Борис Джонсън оповести бъдещите насоки на Великобритания по отношение на отбраната, сигурността и външната политика, също изложи неговите виждания за ролята на страната в света.

Това стана в специална видеореч на Форума за сигурността в американския Аспен, озаглавена „Сила на доброто – Глобална Великобритания във век на конкуренция“.

Според Доминик Рааб Великобритания е навлязла в десетиление, в което демокрацията отбелязва отстъпление, тъй като автократичните режими трупат все по-голямо богатство и военна мощ. Демокрациите по света са изправени пред най-голямото предизвикателство от Студената война насам, смята британският външен министър. Ето защо, според Рааб, страни като Великобритания трябва да се опитат да бъдат „сила на доброто“.

В оповестения вчера документ за бъдещата външна политика и отбрана се планира вдигане на ограничението на запасите от ядрени бойни глави. Предвижда се и изметване на фокуса към индо-тихоокеанския район, но с обещание за справяне с предизвикателствата от Китай. Впоследствие правителството бе критикувано за бъдещите му отношения с Китай.

В управляващата Консевративна партия се засилва натискът върху правителството да втвърди позициите си към Китай заради потискането на уйгурските мюлюсмани и демократичните права в Хонгконг.

Лично Рааб бе критикуван, че е заявил пред британски официални лица, че Великобритания трябва да търгува със страни, които не съблюдават Европейската конвенция за човешките права. От външно министерство обаче заявиха, че думите на министъра са били взети извън контекста.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: