Отидете към основна версия

4 199 24

Челен сблъсък! Китай и САЩ с взаимни обвинения при първата им среща по време на ерата Байдън

  • сащ-
  • китай-
  • джо байдън-
  • си дзинпин

Новата администрация в Белия дом се опитва да възприеме нов подход към Пекин, основан предимно на конкуренцията - икономическа и дипломатическа

Снимка: shutterstock

Китай и Съединените щати си отправиха взаимни обвинения по време на първата среща на високо равнище между представители на администрацията на новия американски президент Джо Байдън и китайското ръководство. Двете страни се опитват да стабилизират обтегнатите си отношения на преговори в Анкъридж, Аляска.

"Не търсим конфликт, но приветстваме силна конкуренция и винаги ще отстояваме нашите принципи", категоричен беше Джейк Съливан, съветникът по националната сигурност на президента Джо Байдън.

Преди това американският държавен секретар Антъни Блинкън обясни притесненията на Вашингтон:

"Ще обсъдим дълбоката си загриженост от действията на Китай в Хонконг и Тайван, кибератаките срещу САЩ, икономическото изнудване на наши съюзници. Всяко от тези действия застрашава световния ред, основан на правила, и глобалната стабилност. Ето защо тези действия не са само вътрешни въпроси и ние се чувстваме задължени да ги обсъдим".

В отговор китайското външно министерство обвини САЩ за конфликтния тон в началото на първия кръг от преговорите.

"Анкоридж се намира по средата между столиците на Китай и САЩ, но все пак е на територията на Съединените щати. Тук ние сме гости. Не е нормално домакините да са въвели току що санкции срещу гостите и да се държат по този начин", заяви китайският външен министър Ван И. Той предупреди, че Китай ще вземе твърди мерки в отговор на американските намеси в китайските вътрешни дела и препоръча на САЩ да изоставят "манталитета от времето на Студената война".

Двудневната среща беше предварително представена от американски служители като възможност да се обсъдят спорни въпроси в момент, когато Вашингтон и Пекин се опитват да определят границите на своето съперничество и да набележат области, в които могат да си сътрудничат.

Администрацията на Байдън се опитва да възприеме нов подход към Китай, основан предимно на конкуренцията - икономическа и дипломатическа, и разговорите в Анкъридж трябва да очертаят основната линия на този подход.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.

Свързани новини