Last news in Fakti

19 Март, 2021 23:00 2 032 29

Пратеник от Вашингтон! Блинкън отива в Брюксел за срещата на външните министри от НАТО

  • антъни блинкън-
  • сащ-
  • джо байдън

Визитата ще се състои седмици, след като правителството на Джо Байдън встъпи в длъжност и идва след период от четири години на остра реторика към алианса от страна на предшественика му Доналд Тръмп

Пратеник от Вашингтон! Блинкън отива в Брюксел за срещата на външните министри от НАТО - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън ще посети Брюксел следващата седмица, за да се срещне с външните министри на страните от НАТО и със служители на Европейския съюз, в момент когато администрацията на президента Джо Байдън иска да заздрави трансатлантическите връзки, съобщи говорител на Държавния департамент, цитиран от Ройтерс и Асошиейтед прес, предаде БТА.

На срещата на 23 и 24 март Блинкън ще се присъедини към останалите външни министри, за да обсъди предложените промени в алианса, както и тревогите, свързани с Китай и Русия, климатичните промени, кибер и енергийната сигурност и други въпроси.

Блинкън ще се срещне също с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, за да обсъди с нея пандемията от COVID-19 и икономическото възстановяване, както и усилията за укрепване на демокрацията, посочи говорителят Нед Прайс.

"Срещите в Брюксел препотвърждават ангажимента на САЩ към нашите съюзници и европейски партньори по общия ни дневен ред", подчерта той.

Визитата на Блинкън ще се състои седмици, след като правителството на президента Джо Байдън встъпи в длъжност и идва след период от четири години на остра реторика към алианса от страна на предшественика му Доналд Тръмп.

Републиканецът многократно обвиняваше европейските страни членки от НАТО, че не отделят достатъчно средства за отбрана, отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Пръц

    17 0 Отговор
    Имам лошо предчувствие ,че ще трябва до поръчаме и платим още картинки на Ф16.

    Коментиран от #14, #20

  • 4 Сатъра на Хана

    15 0 Отговор
    Блинкин (пра-дядо му е Украински евреин) и близък със Сорос по майчина линия - унгарска еврейка ......
    ....................... Не чакайте от тоя човек да донесе Мир и Разбирателство между Народите :))
  • 5 БОЗА

    13 1 Отговор
    Идва да набива канчетата и на ЕС и на отанци...да видим реакциите и на едните и на другите...според мен са ПРЕДВИДИМИ...след гредата с рашките и китайчестите са изнервени сащисаните... ;-)
  • 6 Станишев

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ":

    жив украински евреин :))
  • 7 Сатъра на Хана

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "кнаус 485":

    Блинкин (Баничков) ..... Пра - дядото "Американизира " фамилията на Блинкен :))

    Коментиран от #10

  • 8 Четник

    12 0 Отговор
    Малко послъгват мисирките за Тръмп,който на срещата на НАТО директно каза на васалите да увеличат военният си бюджет до 2% от БВП.Америка няма да плаща за охрана на Европа.За каква рязка риторика говорим,Тръм защитава интереса на данакоплатците.Нашия лалугер само това повтаряше как сме си дали всичките пари за Ф16 .
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ми ,

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Сатъра на Хана":

    Блинкен сигурно се превежда от руското - Блин ??!🤔
  • 11 Диверсант

    10 0 Отговор
    За последните три години Китай са си изтеглили от Америка 90 % от инвестициите. Колкото и подигравателно да им се струва на соросоидите работи се за евразийска валута, а зад океана е свършила и тоалетната. хартия.

    Коментиран от #16

  • 12 Лелеее

    3 0 Отговор
    Съжалявам за Чавушоглу фукарата. Ако човекът на Тръмп Помпео го беше накарал да се чувства като боклук на предишната среща на върха на НАТО и всички външни министри му се присмяха, предполагам какво ще се случи с човека на Байдън, който иска да изтрие шефа си от лицето на земята . . !!

    Коментиран от #17

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Пръц2

    1 7 Отговор

    До коментар #3 от "Пръц":

    Нямаш си представа колко си прав. А ЕС ще ни клъцне фондовете, защото обслужваме интересите на Кремъл.
  • 15 Европа

    3 9 Отговор
    трябва спешно да се създава европейска армия. Идват тежки времена. Иначе ще гризнем дръвцето от Москва.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Лунна фаза

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Лелеее":

    Чавушоглу има още една причина да се страхува .. След 2 седмици голям брой изтебители и кораби участват във гръцкото военно учение в Егейско и Източното Средиземноморие, Iniochos. Освен Гърция, която ще участва с Mirage-2000 и F-16, тази година се очаква Франция да участва в учението с Rafale и Mirage 2000, САЩ с F-16, Израел с F-16 и F-15, Обединените арабски емирства с F-16 и Испания с F-18. Ако към всичко това добавим безпилотните самолети и летящите танкери на САЩ и Израел, общият брой самолети ще надхвърли 60. Те ще бъдат разделени на нападатели и защитници и ще изпълняват редица мисии от всякакъв вид. В момента от няколко дни гръцки F-16 със саудитски F-15 практикуват на същите места, от базата Суда в Крит..

    Коментиран от #18

  • 18 абе ето

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Лунна фаза":

    това обяснява защо турските министри и други от турската администрация се оплакват и реват всеки ден за дейността на гръцките сили и тяхното укрепване с покупката на нови изтребители, ракети, кораби и други. те губят контрола над егейско и източното средноморие и страхуват гърците ...
  • 19 да питам

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Да знаеш":

    Учи , чадо .. Учи , как да общуваш !!
  • 20 Гоуст

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Пръц":

    Че ги плаща народа като е улав.
  • 21 Ердоган свърши

    0 2 Отговор
    Трета лоша новина за Ердоган. Кметът на Атина Бакоянис (племенник на Мицотакис), кметът на Константинопол Имамоглу (политически противник на Ердоган) и американският посланик в Турция Сатърфийлд (човек на Байден), се срещнаха днес във Вселенската патриаршия в Цариград, в присъствие на Вселенския патриарх Вартоломей. Няма край турската мъка и болка..
  • 22 Аналитик плюс

    8 2 Отговор
    Има нещо определено-цинично в лице-изражението му. Не мислите ли?

    Коментиран от #28

  • 23 Сандо

    2 1 Отговор
    Ще има Легни!Стани!
  • 24 Пророк Илия

    1 0 Отговор
    Войната тропа на вратата.
    Събудете се.
    Да не каже ,някой ,че не съм Ви предупредил.Няма време.
  • 25 танкист

    2 0 Отговор
    Стратегическата подводница "Княз Олег" от проекта "Борей-А" и две атомни подводници "Казан" и "Новосибирск" от проекта "Ясен" ще станат част от ВМС на Русия до края на годината. Това съобщи главнокомандващият ВМС на Русия адмирал Николай Евменов, предава ТАСС.
  • 26 рожко

    1 0 Отговор
    Идва да се извинява.

    20.03.2003 г. – Война в Ирак (2003): В ранните часове на деня, Съединените щати и три други страни започват военни действия в Ирак.

    20.03.2011 г. – Война в Либия (2011): Съединените щати, Франция, Канада и Великобритания започват военни действия в Либия.
  • 27 ОРЪЖИ е

    1 0 Отговор
    Носи чувал с ваксини за подарък на Мурсула. Вече и ваксините са признати за ОРЪЖИЕ. А Краварника продава само ОРЪЖИЕ.
  • 28 ВерМахен

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Аналитик плюс":

    Ако му лепна едни мустачки под нослето , на кого ли ще ми заприлича ?
  • 29 big

    1 0 Отговор
    Отива за строй се, преброй се и да сведе новите им изисквания и условия! По принцип не очаквам нищо ново в тяхната политика, а по-скоро затвърждаване и евентуално развитие в същата посока! Западния "елит", който доказа, че не може да води самостоятелна политика, се надява Байдън да охлаби хватката на Тръмп, но няма как да стане!