Last news in Fakti

19 Март, 2021 20:42 4 191 24

Челен сблъсък! Китай и САЩ с взаимни обвинения при първата им среща по време на ерата Байдън

  • сащ-
  • китай-
  • джо байдън-
  • си дзинпин

Новата администрация в Белия дом се опитва да възприеме нов подход към Пекин, основан предимно на конкуренцията - икономическа и дипломатическа

Челен сблъсък! Китай и САЩ с взаимни обвинения при първата им среща по време на ерата Байдън - 1
Снимка: shutterstock

Китай и Съединените щати си отправиха взаимни обвинения по време на първата среща на високо равнище между представители на администрацията на новия американски президент Джо Байдън и китайското ръководство. Двете страни се опитват да стабилизират обтегнатите си отношения на преговори в Анкъридж, Аляска.

"Не търсим конфликт, но приветстваме силна конкуренция и винаги ще отстояваме нашите принципи", категоричен беше Джейк Съливан, съветникът по националната сигурност на президента Джо Байдън.

Преди това американският държавен секретар Антъни Блинкън обясни притесненията на Вашингтон:

"Ще обсъдим дълбоката си загриженост от действията на Китай в Хонконг и Тайван, кибератаките срещу САЩ, икономическото изнудване на наши съюзници. Всяко от тези действия застрашава световния ред, основан на правила, и глобалната стабилност. Ето защо тези действия не са само вътрешни въпроси и ние се чувстваме задължени да ги обсъдим".

В отговор китайското външно министерство обвини САЩ за конфликтния тон в началото на първия кръг от преговорите.

"Анкоридж се намира по средата между столиците на Китай и САЩ, но все пак е на територията на Съединените щати. Тук ние сме гости. Не е нормално домакините да са въвели току що санкции срещу гостите и да се държат по този начин", заяви китайският външен министър Ван И. Той предупреди, че Китай ще вземе твърди мерки в отговор на американските намеси в китайските вътрешни дела и препоръча на САЩ да изоставят "манталитета от времето на Студената война".

Двудневната среща беше предварително представена от американски служители като възможност да се обсъдят спорни въпроси в момент, когато Вашингтон и Пекин се опитват да определят границите на своето съперничество и да набележат области, в които могат да си сътрудничат.

Администрацията на Байдън се опитва да възприеме нов подход към Китай, основан предимно на конкуренцията - икономическа и дипломатическа, и разговорите в Анкъридж трябва да очертаят основната линия на този подход.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ахахахах

    48 3 Отговор
    Световния ред и глобалната стабилност отдавна са на прицел, поради САЩ.

    А да не се зъбят на китайчетата, че после къде ще си сглобяват ябълките и на кой ще си пробутват доларите.
  • 2 Четник

    57 4 Отговор
    Председателят Си само да девалвира Юанът с 1—2 % на Уолт стрийт си пишат завещанията си преди да скочат от 70тия етаж и по—горните разбира се.
  • 3 анализатор

    55 4 Отговор
    Май надутите американски глупаци ще се изпокарат със всички Русия Китай Турция и за десерт Германия

    Коментиран от #18

  • 4 яяяя

    52 4 Отговор
    "Ера Байдън" !!!! Тоя надали ще изкара до лятото!
  • 5 фащ се деменцираха

    37 4 Отговор
    Не може да има каквото и да е нормални международни отношения със заплахи от санкции и използване на международни организации в интерес на икономиката си.
  • 6 Чернокож китаец

    51 4 Отговор
    Не е на добре една 200 годишна клоака да се прави на интересна на империи на хиляди години. Историята показва че винаги клоаката е губеща.
  • 7 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    48 3 Отговор
    Напишете нещо за Джо Деменцията,
    дето падна цели 3 пъти, като се качва на самолета.
    Явно ИМПЕРАТОРЪТ на СВЕТА това е имал предвид,
    като му пожела вчера здраве...

    Коментиран от #10, #17

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Киро Брейка

    40 3 Отговор
    Ни Китай, ни САЩ! Искам си комунизма и силния СССР. Само тогава България вървеше напред и нагоре. И българин в космоса изпратихме. Сега изпращаме млади българи зад граница.
  • 12 Айдаааа

    4 16 Отговор
    Нашите "руснаци" , сега пък станали "китайци" ...😁⭐
  • 13 ОСТАВКА

    28 1 Отговор
    Хаха, накрая ще се окажа, че Байдъна е подставеният президент с цел да скара кравите с целия свят. Дедката само поразии прави!
  • 14 Сатъра на Хана

    13 0 Отговор
    Има и видео - Китаеца директно на китайски опъна едни на потомъка на Украински евреи Блинкин
    ..................... Жълтата Раса ще владее света , Обаче въпроса е дали ще са нашите роднини с дръпнатите очички от степите , или загубеното след потопа в Черно море тракийско племе на Аврамос :))
  • 15 Фанетти Мазакура

    2 7 Отговор
    Такъв сополив ше го ядете ,че няма да разберете на коя планета сте
  • 16 Хахаха

    22 1 Отговор
    Китайците им казаха в пряк текст: не сте светът. Вие сте сама една страна в този свят.
  • 17 Хахаха

    15 0 Отговор

    До коментар #7 от "ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ":

    Много снизходително и искрено при това. На умните стана ясно.
  • 18 Хахаха

    21 1 Отговор

    До коментар #3 от "анализатор":

    Няма да му да се връзват. Гледайте, циркът започва. Скоро ще наложат санкциите на Русия, защото президентът им пада по стълбите и това се отразява в медии.
  • 19 Сатъра на Хана

    11 0 Отговор
    Само да посоча че 1-ва ракетна армия на Китай се намира на 100 км от
    Руската граница под чадъра на Руски С-400 с радиус 400 км

    Коментиран от #22

  • 20 Антигерб

    24 1 Отговор
    - препоръча на САЩ да изоставят "манталитета от времето на Студената война"

    На дипломатичен език каза на краварите че вече не са фактор какъвто са били по времето на студената война и че ще им се случи случка ако продължават така.

    Ама и Путин и китаеца бъркат - краварите са си кравари и не разбират от дипломация - всичко трябва да им се казва директно.
  • 21 USA

    14 1 Отговор
    Обаче и много нагли краварите - крадеца вика дръжте крадеца

    - икономическото изнудване на наши съюзници

    И как ги изнудват китайците като предлагат по евтини стоки ли? Аз не знам Китай да е наложил санкции на някой защото е закупил от конкуренцията ( С-400), съвсем официално да отправят заплахи когато някой иска стока от конкуренцията (руската ваксина), да налагат едностранни мита пренебрегвайки договори.
  • 22 ми ,

    4 14 Отговор

    До коментар #19 от "Сатъра на Хана":

    Само да ти посоча , че Първа Дърводелска китайска армия е навлязла дълбоко в Сибир , с китайски моторни резачки ... Тях С 400 , 500 , 600 , 700 и так далее , не ги прехваща ..🤭🤭🤭
  • 23 Ляв плюс

    6 0 Отговор
    "... но приветстваме силна конкуренция..." Много я приветстват, няма що. Скпро ще забранят на всички васали да купуват от Китай каквото и да е, а България съвсем ще я "вапца" тогава, както не произвежда почти нищо.
  • 24 Аналитик плюс

    6 0 Отговор
    Каубоите, както обикновено, първо стрелят-после мислят, но това сега са действия съвсем извън реалността. На обвиненията за човешките права, Китай отвори два пъти по голяма уста, вместо да наведе глава. Жалки са опитите за оказване на натиск върху Китай, сега когато това е почти единствената държава победила Ковид 19 и възстановила напълно икономиката си.