Отидете към основна версия

4 159 61

Двама бойци на Киев убити в Източна Украйна

  • украйна-
  • крим-
  • донбас-
  • володимир зеленски

Президентът Володимир Зеленски заяви, че с действията си Русия застрашава сигурността на Украйна, на НАТО и на цяла Европа

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Двама украински военнослужещи са били убити от проруски сепаратисти в Източна Украйна през последните 24 часа, съобщиха украинските военни, цитирани от Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че напрежението в района ескалира. От Киев твърдят, че Русия струпва войски в близост до Източните граници на Украйна през последните седмици, зачестиха и съобщенията за нападения от страна на сепаратистите срещу украинските правителствени сили.

От НАТО изразиха загриженост заради струпването на руски войски в Донбас.

Москва е предупредила Вашингтон за последиците от провокациите на Киев в Югоизточна Украйна. Това заяви за ТАСС руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков.

Сергей Рябков съобщи, че по време на консултации между Москва и Вашингтон руската страна изчерпателно е информирала американската за ситуацията в Донбас.

„Наблюдава се все по-провокативна линия на Киев и неговите западни покровители начело със Съединените щати в Източна Украйна“, посочи Рябков и добави, че във Вашингтон трябва да са загрижени за последиците от тази координирана политика.

По-рано говорителят на Държавния департамент Нед Прайс призова Русия да обясни какво става на границата с Украйна и да се въздържа от ескалация на напрежението в района. В събота от мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа съобщиха за множество нарушения на примирието по линията на съприкосновение между украинската армия и проруските сепаратисти в непризнатите Донецка и Лутанска народна република.

А украинският президент Володимир Зеленски заяви, че с действията си Русия застрашава сигурността на Украйна, на НАТО и на цяла Европа.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 18 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: