Отидете към основна версия

10 737 22

Огромен скандал в Северна Македония

  • северна македония-
  • разкрития-
  • документи

Проучват грешки в Службата по вписванията

Снимка: БГНЕС/EPA

Проверка на македонската сметна палата в Службата по вписванията е установила проблеми с хиляди акта за раждане, съобщи Нова Македония.

Въпросните актове са издадени в няколко града. Това са Скопие, Тетово, Ресен, Гостивар и Прилеп.

Грешки има 99 451 акта. Проверката е за издадените документи през 2019 г.

За тези актове не е са заплатени административни такси, а Службата по вписванията не е водила материални записи за закупените и издадени удостоверения по сериен номер. Настоява се да бъде направена ревизия на гражданския регистър за вкараните данни през последните тридесет години.

Проучват се фалшификации на преброяването и изборите. Списъкът с избирателите се актуализира автоматично с всички пълнолетни лица от гражданския регистър.

Има твърдения за липса на 100 000 формуляри за удостоверения за раждане, което значи, че или са били издадени безплатно, лишавайки държавата от средства, или някой ги е фалшифицирал. Ако бъдат удостоверени нарушения, се очаква активизиране на прокуратурата.

Преди седмица в страната бяха направени разкрития за издаване на документи за самоличност на външни граждани. Управляващи и опозиция спорят, за това кой носи отговорност за това.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: