9 Април, 2021 10:34 13 807 57

Скандал тресе Северна Македония

  • северна македония-
  • вмро-дпмне-
  • скандал-
  • документи-
  • паспорти-
  • имидж

Той може да се отрази на международния имидж на страната

Скандал тресе Северна Македония - 1
Снимка: Shutterstock

От няколко дни обществеността в Северна Македония е разтърсена от сериозен скандал, в който са замесени служители на МВР и който, според експерти, може да се отрази на международния имидж на страната, предаде агенция БГНЕС.

На 5 април опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ публикува документи за това как няколко души, заподозрени в организирана престъпност в региона, са получили документи за самоличност и паспорти на Северна Македония. Пред журналисти от партията обявиха, че „в периода от декември 2017 г. до януари 2021 г. на ръководителите на няколко наркокартели са издадени оригинални документи от Македония за безпроблемно пътуване и престой в чужбина“. Според данните, с които ВМРО-ДПМНЕ разполага, става въпрос за издадени около 200 документа на криминални структури от Балканите и нарекоха случая „Мафия”.

Още на следващия ден бе проведена мащабна полицейска операция „Двойник”, при която бяха арестувани девет полицаи, част от мрежа за фалшифициране на паспорти и лични документи. От Министерството на вътрешните работи на Северна Македония съобщиха, че операцията, която все още е в ход, се провежда в координация с разследващия офис на посолството на САЩ и Интерпол. ВМРО-ДПМНЕ излезе с изявление, в което се посочва, че македонският премиер Зоран Заев и министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски са дали възможност на балкански наркобарони да получат македонски паспорти и документи. На последвалата пресконференция вътрешният министър разкри, че е разбита криминална група, част от която са били и 9 полицейски служители, които са издавали на чуждестранни граждани македонски документи за правоуправление с чужда идентичност. Сред служителите не е имало човек на ръководна длъжност.

В подкрепа на престъпната група е работило и лице, което не е имало официални правомощия, а е изпълнявало ролята на посредник между търсещите паспорти и длъжностите лица, уточни министърът. По тази схема с чужда идентичност са успели да се сдобият 214 чужди и един македонски гражданин, каза той. Оливер Спасовски обвини ВМРО-ДПМНЕ, че на практика е саботирала акцията, подготвяна една година в сътрудничество с Интерпол. Сумата за получаване на фалшив паспорт е била около 20 000 евро. Според ВМРО-ДПМНЕ, сред притежателите на македонски паспорти и шофьорски книжки са членове и водачи на черногорско-сръбския Шкалярски клан. В изявление за медиите премиерът Зоран Заев заяви, че няма да иска оставката на вътрешния министър, тъй като акцията е била успешна. Той посочи също така, че един от чиновниците, изготвяли оригинални паспорти за регионалните престъпници с фалшиви имена, е дал документи на опозицията, за да ги публикува, да създаде политическо напрежение и по този начин той да се спаси.

Ето някои от скандалните притежатели на македонски документи за самоличност:

Седат Пекер – турски гражданин, един от ръководителите на турската мафия. В Турция е обвиняван в пране на пари, търговия с оръжие и е смятан за един от най-големите наркобосове на Балканите. Получил е македонска лична карта на името на Джадин Амедовски. Един от големите турски престъпници, е изгонен от Македония на 18-ти януари заради нерегламентиран престой в страната. Турското разузнаване го подозира и в опити да пропагандира ислямски фундаментализъм извън страната.

Флориан Мусай – бос на нарко-картел в Албания. Мусай става известен, когато в акция, организирана съвместно между полицейските служби на Германия, Холандия, Италия и Албания са открити 91 килограма кокаин на стойност 20 милиона евро. Флориан Мусай е получил македонски паспорт на името на Наум Фило, роден през 1986 г., след което пътува необезпокоявано до няколко европейски държави, а през октомври 2019 г. пристига в Южна Америка.

Валид Иса Хмаис – основен участник в прането на пари от търговията с кокаин на италианската мафия. През януари 2019 г. е подал редовно заявление за паспорт в Скопие, като за целта е бил сниман в съответното управление на МВР. По-късно получава паспорта си с крадена идентичност на македонски гражданин от Корча – Вурмо Тако.

От 2017 г. Валид Хмаис е издирван от няколко държави в света, но след като получава чужда идентичност е използвал паспорта си и през летището в Петорец е заминал за Турция. По данни на италианските медии в момента се намира на остров Мавриций.

Стефан Джукич – заподозрян в убийството на един от водачите на Ковачкия клан Радивой Звицер. Опитът за убийство е извършен в Киев. Стефан Джукич е притежател на македонски паспорт на името на Каче Герги, издаден надлежно от МВР на Северна Македония.

Йован Вукотич – известен като един от водачите на Шкалярския клан в Черна гора, контролираща търговията с наркотици. Притежател на македонски паспорт на името на Георги Андонов.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джеймс,какво крещят тези макета отвън?

    48 2 Отговор
    Ами българи,сър..

    Коментиран от #9, #13

  • 2 Това виц ли е

    52 5 Отговор
    Македония и престиж много се смях

    Коментиран от #36

  • 3 Стрелата

    31 10 Отговор
    Шкембе то е вътре..
  • 4 И един

    31 2 Отговор
    граблив опикан и тлъст безродник &Со. , всячески до последно са се мъчили скандала да не види бял свят !
  • 5 Стрелата

    22 7 Отговор
    Шкембе то е вътре
  • 6 ха-ха

    43 0 Отговор
    На където са тръгнали, ний от там се връщаме :-) Още в 'зората на демокрацията', всички знакови мутри, бяха с документи на МВР.

    Коментиран от #11, #23

  • 7 ПСР

    34 0 Отговор
    То пък едно реноме има тази страна...
    ВМРО-ДПМНЕ....пак,че не са"намерили"българска връзка в цялата афера...
  • 8 адаша

    28 0 Отговор
    Защо няма информация за гласувалите българи в Македония?

    Коментиран от #10, #18, #20

  • 9 😁😁😁😁

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "Джеймс,какво крещят тези макета отвън?":

    Малките "братчета" има от кого пример да вземат😁
  • 10 😁😁😁😁

    5 15 Отговор

    До коментар #8 от "адаша":

    Там българи няма
  • 11 😁😁😁😁

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "ха-ха":

    Е че може ли служители на МВР без документи...😁😁
  • 12 Човека Коза

    5 0 Отговор
    "Каче Герги" 🤣😂🤣🤣😂
  • 13 787

    19 1 Отговор

    До коментар #1 от "Джеймс,какво крещят тези макета отвън?":

    На седмия ден от Сътворението Адам пита Господ:
    - Боже, кой лежи под ябълката?
    - А бе, някакъв македонец, аз тук го заварих...

    Коментиран от #14

  • 14 ххх

    11 0 Отговор

    До коментар #13 от "787":

    Македонска тройка:
    - Двама правят с*кс, третият лежи с нож в корема.
  • 15 Е па как иначе

    11 4 Отговор
    тея са си чисти бугари далавераджии.
  • 16 Вечна дружба

    15 3 Отговор
    между бугарските и македонските милиционери.
  • 17 хехе

    26 4 Отговор
    Разликата между македонец и бесарабски българин е тази, че единият на чист руски ти обяснява, че е истински българин, а другият на чист български, че не е.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Павел Пенев

    12 1 Отговор
    Как да не сме един народ,нали виждате същите простащини и там.
  • 20 Няма

    3 4 Отговор

    До коментар #8 от "адаша":

    Защо няма българи в Македония
  • 21 За САЩ

    27 1 Отговор
    А индианците в Северна Америка, които заварва македонския откривател Христофор Колумбски, се оказват дезертирали през 10 век викинги от северния граничен гарнизон на Македония, които през Гренландия са стигнали и уседнали в Северна Америка (известна в Македония като Презокеанска Македония).
  • 22 Димитров

    12 0 Отговор
    Особено ценни за ЕСъюз,напред към интеграция!
  • 23 Сатаната

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "ха-ха":

    И дипломатически такива, да допълня.
  • 24 Цветанов

    10 0 Отговор
    Намериха се хора които искат македонски пасоши те като не ги искат ?
  • 25 чичо

    5 0 Отговор
    А къде е Брендо?

    Коментиран от #30

  • 26 роки

    0 0 Отговор
    РОКИ Е ПСИХОПАТ
  • 27 Javor

    1 2 Отговор
    Чисто български проблем!

    Коментиран от #28

  • 28 Искапен ти вели

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Javor":

    Македонска работа...
  • 29 четящ

    5 0 Отговор
    ха така, те С.Македония сами ще се компроментират, а не ние да ги спираме, защото толерират мафията...кой ще ги приеме в ЕС с този манталитет и общество?
  • 30 Ха ха

    4 2 Отговор

    До коментар #25 от "чичо":

    А Бойко купил ли си е Северномакедонски паспорт?
  • 31 Възмутително

    2 2 Отговор
    Наш Боко, що го нема бре?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 мими

    4 0 Отговор
    Говорят си един известен български политолог и един македонски политик, на маса. Политологът казва:
    - Чакай да ти кажа нещо за Александър Македонски...
    - А не, недей Огняне, знам какво ще ми кажеш, че не е македонец. Македонец е! Той е македонец и аз съм македонец и ние сме му наследници!
    - Абе, чакай нещо да ти кажа бре!
    - Моля те, няма да те слушам, казвам ти - македонец е и ние сме му наследници!
    - Абе ей, ти знаеш ли, че е бил пед..аст?!
    - Е, па те всички гърци са такива!
  • 34 Паспортчик

    3 1 Отговор
    Каракачан, Джандбаз, Контрера, бате Харо, Боби Вангелис, Спас Ташев, ..... не са ли си купили македонски паспорти с променена самоличност от колегите паспортчици в Скопие?! За евентуален авариен случай?!
  • 35 КарлосКонтрера

    1 1 Отговор
    Няма да е зле американският разследващ офис и европейските служби да проверят и оповестят дали не са продавани и български паспорти на разни мафиоти, контрабандисти, джихадисти, агенти, шпиони, терористи, криминални, .... от Близкия и Далечен Изток, Кавказкия регион, Украйна, Русия, Латинска Америка!
  • 36 кнаус 485

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Това виц ли е":

    изпреварил си ме с този коментар, много точно казано....а статията е боза...
  • 37 Иван

    0 0 Отговор
    Цар Киро да става от гроба и да отива в Македония.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Скопие лъжат че са бедни

    0 0 Отговор
    Къде е съкровището на цар Александър Македонски Велики което е заграбил от половината свят!?Само златото е над 5 000 тона отделно хиляди тонове сребро и хиляди хиляди карати скъпоценни камъни и други! За сравнение днес САЩ имат 8 000 тона злато.Четете в интернет има и филм на английски език в YouTube
Новини по държави: