Отидете към основна версия

3 116 39

Критики срещу нов френски закон за забрана на хиджаба за деца

  • #handsoffmyhijab-
  • франция-
  • хиджаб-
  • училище

#HandsOffMyHijab: Онлайн активисти разкритикуваха предложението за заповед срещу носенето на хиджаб от деца на публични места

Снимка : Shutterstock

Миналия месец френският сенат - горната камара на парламента - гласува в подкрепа на забраната на децата да носят ислямските покривала, предаде Юро нюз.

Съгласно законовите изменения майките също ще бъдат възпрепятствани да носят хиджаб, когато придружават децата си до училище или до спортни занимания.

Предложението трябва да бъде одобрено от Националното събрание на Франция преди да влезе в сила.

През 2010 година Франция бе първата западна държава, която забрани публичното носене на бурки (наметала, покриващи главата и част от лицето), а носенето на хиджаби и забрадки от дълго време е тема за дебат в страната.

Идеята за новия закон идва, когато Франция се опитва да въведе така наречения закон за „антисепаратизъм“, който има за цел да укрепи светските ценности на страната.

Президентът Еманюел Макрон по-рано изрази убеждението си, че хиджабът не е в съответствие с френските традиции, а забраната му ще даде допълнителна свобода на жените.

Новият закон ще забрани всеки забележим религиозен знак или дреха, който служи за понижаване на социалния статус на жената спрямо мъжа.

С този си ход, френското правителство предизвиква международно възмущение в социалните мрежи под хаштага #HandsOffMyHijab. Множество потребители считат, че законът провокира неравното третиране на малцинственото мюсюлманско население в страната.

В профила си в социалната мрежа „Инстаграм“, олимпийската спортистка Ибтихай Мухаммад сподели в публикация, че „Ислямофобията във Франция се задълбочава“.

Сомалийскийската инфлуенсърка Рауда Мохамед заяви пред „Юро нюз“, че предложеният законопроект отнема свободата на религията им.

"Никой не взема предвид как това ще се отрази на живота ни, ние ще трябва постоянно да плащаме цената за това.", допълни Мохамед.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: