Last news in Fakti

20 Май, 2021 10:00 9 389 59

Забрани за забрадки и хиджаб: Оставете жените да решават!

  • хиджаб-
  • забрадки-
  • жени-
  • мюсюлманки-
  • лице-
  • забрана-
  • германия-
  • ислям-
  • европа

Свободата да решаваш сам

Забрани за забрадки и хиджаб: Оставете жените да решават! - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Чиста лудост е, че едно парче плат като част от облеклото на жените може да се превърне в мерило за напредничавостта или изостаналостта на обществата. Дискусията за това парче плат отново и отново се разгаря в различни страни, които се опитват да обновят моралните си принципи или да се модернизират.

Естествено, тези дискусии винаги зависят от съответната култура. В мюсюлманските страни жените обикновено са подложени на социален натиск да носят хиджаб. И обратно - в европейските държави с мюсюлмански малцинства върху жените се упражнява натиск да не носят хиджаб, понякога дори чрез специални закони. И в двата случая обаче над жените се упражнява натиск как да се обличат. Очевидно по цял свят политиците и обикновените хора масово смятат, че тъкмо облеклото и поведението на жените въплъщава верността към религията или пък, обратно, към светския характер на обществото.

Неутралния вид на държавните служители в Германия

Наскоро в Германия беше приет закон, чиято цел е да гарантира неутралния външен вид на държавните служители. За да бъде укрепена вярата в неутралността на държавата, тези служители не бива да носят видими религиозни или екстремистки символи на работното си място. Сред така забранените символи е и хиджабът. Сега жените, които смятат, че този закон ограничава религиозната им свобода, ще бъдат принудени да окажат съпротива или пък да използват юридически средства.

Във Франция сходните промени в един закон срещу сепаратизма предизвикаха вълна от протести в социалните медии и привлякоха вниманието на мюсюлманите в цяла Европа. Според закона, занапред майки с хиджаб по принцип нямат право да участват в извънкласните мероприятия на децата.

Лично аз разглеждам подобни напрежения не от гледна точка на религията, а с мисъл най-вече за правата на жените. Дискусията за забрадките в Европа се води вече от години, тъй че нека да припомня нещо важно: в случая става дума за покушение върху правото на жените да се обличат както и където пожелаят. Казано другояче: това е скандално незачитане на законните права на жените да решават автономно въпроси, свързани с тялото и облеклото, без да бъдат дискриминирани.

Опасност от поляризация и предразсъдъци

Само в патриархалните общества някой друг решава от името на жените как трябва да се обличат. Като жена с либерални възгледи лично аз мечтая за нормалността да легнеш по бикини на някой плаж в арабска страна, без да се боиш от осъждане. Но мечтая и за друго: жените в Европа да бъдат оставени на мира в избора си на облекло, стига с това да не създават проблеми за нечия сигурност. Сегашните опити да се реши въпросът с въвеждането на правила, които смесват всичко в един кюп, пораждат голяма опасност от предразсъдъци и поляризация на обществото. Защото просто няма едно-единствено просто решение, което да върши работа на всички.

Основателен обаче си остава аргументът, че едно забулено лице създава трудности в комуникацията и проблеми, свързани със сигурността. Но този аргумент не важи при забрадките, които не са хиджаб. Във Франция се обсъжда забраната за носене на забрадки от момичета под 18-годишна възраст. Това, според мен, е добър вариант, защото наистина няма сериозна причина децата и непълнолетните да носят забрадки. Това обикновено става под натиска на обществото и/или на семейството. Но децата не бива да бъдат манипулирани и насочвани в определен коловоз. Родителите не бива да налагат насила своя мироглед на децата си. Дали обаче е уместно това да се решава със закон? И дали този закон ще се прилага само по отношение на забрадките или пък и на други религиозни символи, носени от деца?

Свободата да решаваш сам

Другояче стоят нещата при пълнолетните жени, които се движат в общественото пространство. За тях е редно да изхождаме от предположението, че доброволно са решили как да се обличат. Когато една жена доброволно реши да легне по бикини на плажа, никой не бива да я критикува заради това. Същото обаче се отнася и до жените, които са решили да покрият косите си. Това важи с особена сила за демократични държави с утвърдени конституционни свободи, където правата на жените са под закрила. На един човек може да се търси сметка единствено за действията, но не и за външния му вид. Тялото на жената и нейното автономно решение да го разголва или покрива, не може да служи като мярна единица за прогресивността на едно общество.

Лично аз вече не нося хиджаб - и не желая да нося. Но много добре помня, как всички наоколо ми смятаха, че трябва да си кажат мнението, когато реших да го махна, малко след като навърших 20 години. Като жена, повярвала в правата на жените, аз казвам твърдо НЕ на всички онези, които третират жените като обект, дори когато го правят, защото това отговаря на представата им за лична свобода.

Тъй че: долу ръцете от моето тяло и от моите решения!

Автор: Уафа Ал Бадри


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Експерт

    69 8 Отговор
    Долу ръцете и от моето тяло. Няма да се ваксинирам на сила.

    Коментиран от #3

  • 2 А шалвари

    59 4 Отговор
    а пингвини
  • 3 честен ционист

    5 41 Отговор

    До коментар #1 от "Експерт":

    Тогава ще ти трябва шал и шапка, докато чакаш на опашката зимата на паркинга пред Кауфланда да ти дойде реда.

    Коментиран от #12, #22, #23

  • 4 Ами да решават жените

    38 6 Отговор
    Ама жена като е на зор и затъне магарето и,все мъж търси да и го изважда..
  • 5 Чочо

    117 8 Отговор
    Жената в ислямския свят не може нищо да решава.Може да бъде омъжена и заключена насила.Статията е пълен фейк и не познаване на реалността.

    Коментиран от #19

  • 6 Скоро

    37 15 Отговор
    Хиджаба Ще стане задължителен в Германия.
  • 7 9774

    5 38 Отговор
    Жените сами да решават.
  • 8 Деф

    82 4 Отговор
    Ще се съобразяват с европейците, щом се натискат да живеят в Европа.
  • 9 ТаУмВзе

    45 4 Отговор
    Германистан си иска халифат и тва си е.
  • 10 9462

    76 5 Отговор
    Като искат "да решават" жените да си отиват в държавите от които са изпълзели и където тези неща са нормални- само че, не искат да се връщат там щото тука са "получовек", а там са в категория "конско ла*но"
  • 11 Гост

    36 4 Отговор
    Ами това е СИМВОЛ, както свастиката е символ, излъчва своя свят.
  • 12 сила

    15 2 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    защо трябва да пазарува там,има много други магазини....
  • 13 анти

    39 2 Отговор
    Дойчевеле, пфу!
    Правете обратното на тов, което ви нареждат от дойчевеле и ще имате здрава и подредена държава!
  • 14 dfu

    53 2 Отговор
    Никви хиджаби! Под чаршафа не се знае какво има, може да е пълно с оръжия и бомби, даже не се знае дали има човек вътре. То и мъжете могат да искат да са с хиджаб, защо ги дискриминират и само жените да носят? :)

    Коментиран от #21

  • 15 Гост

    59 3 Отговор
    Хиджап и този стил забраждане в техните държави, тук -не. ние се съобразяваме с техните прищевки на територията на държавите им, ще се съобразяват с нас. Не ни интересува дали това се харесва на мъжете им. като не им харесва нямат работа при нас
  • 16 А НЕ

    25 1 Отговор
    Няма как - НОВИТЕ ЕКСТРЕМИСТИ от СЕКТАТА:

    КОВИДИОТИ

    НАЛАГАТ НОВИ АТРИБУТИ - "МАСКА" - парцал в устата и за мъже, и за жени.
    Вероятно произходът на този атрибут е КУЛТЪТ КЪМ КУЧЕТО. В НОВИЯ СВЯТ, КУЧЕТАТА СА СВОБОДНИ И ОХРАНЕНИ, А ХОРАТА С НАМОРДНИЦИ И ЗАВРЯНИ В НА КУЧЕТО Г...
  • 17 ПСР

    58 2 Отговор
    Глупости.
    Хиджаб е не само едно парче плат-символизира определена религиозна принадлежност.Изразява я.И я натрапва.
    Никак не е характерен за християнска Европа.Реципрочност трябва да има-когато на Арабския полуостров,разрешат на нашите жени да носят шорти и къси поли,открият черкви и пр.,тогава може да се дискутира хиджаб при нас.
  • 18 Румен

    41 3 Отговор
    Като съвременни хора е нужно да се обличаме прилично. А не забулване от време оно. Забулването е признак на подчинение от страна на мъжа според исляма. Неможе долу без гащи, а горе се увила кат щъркелово гнездо. Жени , бъдете в крак с модата.
  • 19 Очоч

    1 34 Отговор

    До коментар #5 от "Чочо":

    Брейййй, сега ли го измисли или...?Има"традиции", които нямат нищо общо с Исляма, точно това е, което си написал!!! Жената има право да се образова, да ИЗБЕРЕ жениха си, да работи(даже пароте от нейната заплата, може да ги ползва само и единствено за себе си) и мнооого други права, КОИТО ИМ ДАВА РЕЛИГИЯТА ИСЛЯМ, но от къде може да знае тези неща, ЕДИН ПРОМИТ МОЗЪК, който се "образова" от медии със съмнителен произход?!
  • 20 kirasirav

    37 2 Отговор
    Е да де, ама повечето не се натискат за хиджаб а им го налагат, така че всъщност нямат свобода на избор. То значи разни индианки от племена в Ю. Америка да тръгнат из Европата голи, само по едно въженце на кръста и да казват че това им е традиционното облекло и те са си го избрали. Как да стане?

    Коментиран от #37

  • 21 Гост

    4 35 Отговор

    До коментар #14 от "dfu":

    А маската какво е, а? Тя също не дава инфо, кой, как е срещу теб? Ама нали е заради Исляма, скачате като че сте големи мъже! Жените ви също са убивани, пребивани, без права(само на хартия разбира се) измъчвани и изтезавани, примери много, но...Исляма е проблема, така ли???
  • 22 Рошко

    25 3 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Аз мога да живея и без кауфланд, а ти си ходи чипиран и с намордник, бъди сигурен че и със скафандър и водолазен костюм да излизаш и всеки ден да си боцкаш ваксина, все някога и ти ще се гътнеш
  • 23 Рошко

    16 2 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    И как никой не се сети да измисли ваксина за ковид идиоти
  • 24 дедо йоцо гледа

    53 0 Отговор
    Дойче зеле, кога ще разберете,че арабските забрадки не са шапки и не е свободен избор. Това е агресивно налагане на арабската култура на християнска Европа. Затова, забрана със закон за забрадките, както се прави вече в повече европейски държави.
  • 25 Ахил

    48 0 Отговор
    Статията е пълна глупост. Авторката надали живее в някоя арабска държава. Скрила се е под вмирисаната фуста на баба Меркел и се прави на независима. Я да заживее с някой арабин -фанатик,ще я питам как и какво ще носи. Просто тялото и,ще му принадлежи.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 100perа

    33 0 Отговор
    Амиии, не е така.
    Хиджабът е символ на една религия, практикуването на средновековните принципи инорми на която повечето европейци не са съгласни да приемат за определящо в техния социален живот, тяхното ежедневие.
    Защото, всяка религия е идеология, особен вид идеология, но е такава. А всяка идеология може да бъде критикувана и отхвърляна. След като можем да отхвърляме една идеология, можем да отхвърляме и нейните символи. Иначе би трябвало да разрешим носенето на пречупените кръстове... Какво толкова - нали моето тяло, моите дрехи, ще нося каквото си поискам?! Ама не е така.
    Отделно - има норми на поведение в обществото. Мога да приема жена по бикини или изцяло гола на плажа, но не мога да приема тя да се появи по същия начин на заседание в парламента например или да свидетелства гола в съд.
    Може да не ви харесват нормите на поведение в нашите (европейските) общества. Но ще трябва да се съобразявате с тях. Ако не го правите, не бива да се учудвате и възмущавате, че ви критикуват, осъждат и отхвърлят. Една от тези норми е "Не на хиджаба!". Толкова.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Гост

    19 0 Отговор
    Забрана на терористичния рупор на запада дойче веле в България и изгонване от държавата на всички предатели работещи за тези терористи.
  • 30 естет

    2 17 Отговор
    Щом едни могат да ходят ( почти) без дрехи, защо други да не могат да се движат обвити в метри плат - разбира се , че всяка жена решава сама!

    Коментиран от #33

  • 31 Хей, хей

    31 0 Отговор
    я напишете същата статия за правата на нашите жени да ходят така както позволява нашата религия в страните от ислямския свят!!! Нека е реципрочно!!! Колко джамии се построиха в Европа и колко църкви в ислямския свят!!! В Саедитска арация живеалят/ работят християни (най-малко има дипломати католици, православни, има търговски представители, да е построен един християнски храм!!!??? Така че като ще е да е и за двете религии!!! Европа променя облика си, в посока на ислямската култера! Хуцаво е взаимопроникването на култури, но в случая имаме едностранен процес! Идват в нашия свят и налагат техни норми, отиваме при тях и може да се окажем в затвора ако те спазваме техните норми на поведение и облекло!! Така пове не може!!!
  • 32 божидар чеков

    21 1 Отговор
    Заблуда е мисленето, че жените са СВОБОДНИ да решават! С каква "свобода" разполага момиче на 15г, което баща му "продава" на 40 годишен комшия или братовчед? Многоженството, практикувано в не е дна и две африкански страни и все по-често в Европа, може би е израз на свободомислието на мюсюлманките?!
  • 33 Пастет

    18 2 Отговор

    До коментар #30 от "естет":

    Мозакът ти кореспондира ли с логиката?
    Каква е логиката, техните жени да ходят тука като пингвини, а нашите жени като идат по онзи край да не могат да ходят по къси гащи?!
    Аман от политкорекни джендъри!
  • 34 ФЕЙК

    18 1 Отговор
    КЪДЕ Е СВОБОДАТА НА НУДИСТИТЕ ДА ХОДЯТ ГОЛИ КЪДЕТО СИ ИСКАТ? КЪДЕ Е СВОБОДАТА НА ЖЕНИТЕ ДА СЕ СЪБЛИЧАТ КОГАТО СИ ИСКАТ? кЪДЕ Е СВОБОДАТА НА МЪЖЕТЕ ДА СЕ НАСЛАЖДАВАТ НА КРАСИВИ ГЛЕДКИ НА ГОЛИ ЖЕНИ?
  • 35 От чужбина

    14 0 Отговор
    Без да съм прочел цялата статия, но мнението ми е, че много от тези жени НЕ МОГАТ сами да решават, защото не им се позволява да го правят. Не е проблем носенето на забрадки и други покриващи главата и лицето наметала. Проблема е когато това пречи на идентифицирането на лицето /човека/ под покривалото.

    Спомням си, че баба ми винаги носеше забрадка, обикновена забрадка. Погледнете кадри от стари филми от миналия век. Повечето жени в Европа, САЩ и Русия /СССР/ са със забрадки. Говоря за общества с предимно Християнско население. И пак по същото време и преди това болшинството мъже са носели шапки, различни видове според националност, култура, социално положение и т.н. И само да ви светна - премахването на шапките НЕ е случайно!
  • 36 123456

    5 0 Отговор
    ТОВА Е НАМАЛЯНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО НА ПЛАНЕТАТА. НЕ Е НИКАКВА ВАКСИНА А БИОЛОГИЧНА ВОЙНА
  • 37 Мъж

    3 5 Отговор

    До коментар #20 от "kirasirav":

    А би било ЯКО!

    Но с християнските ЛИЦЕМЕРИ-ФАШИСТИ...

    ДОЛУ ПУРИТАНИТЕ!!! СВОБОДА ЗА ЧОВЕЧЕСТВОТО!!!
    21 век - НЕ НА РЕЛИГИОЗНИЯ ЕКСТРЕМИЗЪМ (ВКЛЮЧИТЕЛНО ХРИСТИЯНСКИЯ!!!)!!!
  • 38 х пхф

    16 1 Отговор
    Дреме ми за мюслите в Европа, защото това е християнски континент и въобще не им е мястото тук. Да си ходят вкъщи и там ако ще и с кофи на главите да ходят.
  • 39 мародер

    16 0 Отговор
    Уафа Ал Бадри, в Твоята страна имаш ли право и осмеляваш ли се сама да решиш да носиш или да не носиш "парчето" плат? Върни се там и го свали да видим дали имаш някакви права или си жива "стока" която баща ти, или мъжът ти може даже да убие безнаказано.
  • 40 Шаран БГ

    14 1 Отговор
    Много хубаво , ако е ЖЕНСКО решението !! А то е религиозно и то ислямистко, т.е мюсюлманско !!!!
    А виждаме какво се случва във Франция, която здраво е затънала в блатото. Не остават назад Германия , Испания Англия....... Тези пришълци от друг свят, нямат и намерение да живеят по европейски и това им го внушава тяхната религия чрез джамиите, минаретата и свещениците, които служат там ! Те не осъзнават и няма никога да осъзнаят, какво е това: "РАВЕНСТВО, БРАТСТВО, СВОБОДА Още по-малко единството между тези три понятия..............
  • 41 ХХХ

    15 1 Отговор
    Уади Ал Буди е отишла в Германия, избягала е от нищо нерешаващите свои съплеменники от племето и сега иска да решава вече. Много нещо.... Първо това е Европа. Тук е така. Второ, Ал Бадри да решава в Ирак или откъдето е. Трето, жената мюсюлманка не решава нищо никъде по света. Може да реши каква манджа да сготви и дотам. Отказваме Мойче Зеле да ни промива мозъците с разни Ал Бахри, Ал Бадри, куку-руку фафла чудна и прочие простотии, толерас.тии и соросостии. Да, а Путин яде малки деца за закуска, па САЩ са добрите, НАТО и те, ЕС и те, ония другите са лошите. Правят лошо на децата. Мдаааа. Много са лоши. Ний само си фърчим ей тука на 1км от руската граница и те лошите г.адове ни се пречкат. Много лоши...
  • 42 Аз съм веган

    12 0 Отговор
    Не решават те а мъжът, братята, бащата и братчедите. Също като сиганите.
  • 43 Пенчо

    1 9 Отговор
    Баба ми, бог да я прости, носеше забрадка. Нали си представяте какво щеше да изяде някой от мен, ако се опиташе да и я свали …
  • 44 истинко

    16 0 Отговор
    За съжаление не жените решават за хиджаба а мъжете в живота им - бащи, братя и съпрузи. Така е като напълниха ЕС с ...хиджаби! Ще коментираме глупости!
  • 45 Любо

    14 0 Отговор
    Тази статия уж под формата за защита свободите на жените, се опитват да наложат носеното на хиджап или забрадки от мюсюлманките в светска Европа и по този начин продължават с ислямизирането на Европа!
    Ами ходете си в арабски свят и се забулвайте колкото искате! В Солдитска Арабия не позволяват дори да се построи християнска църква, а в християнска Америка и Европа, то не бяха атентати в Америка, във Франция, в Англия до не бяха джихидисти с автомати разтрелващи беззащитните ни деца!!!!!!!! ДО КОГА?!!!!!!
  • 46 Гост

    12 0 Отговор
    Уафа Ал Бадри да отиде в някоя мюсюлманска държава и да си изкара циците като американка и да види какво ще и се случи. Тогава да дава акъл на европейците какво да правят.
  • 47 НИНИНИ

    4 0 Отговор
    То аз не искам и пацали върху устата да си слагам, понеже са вредни и опасни, ама никой не ме пита.
    Виж, за забрадката е друго - там се говори като за накърняване на човешки права. А нашето право на чист въздух - най-святото право, сквързано с правото на живот? То къде е?
  • 48 БПФ

    12 0 Отговор
    Айде първо започнете да се печете по бикини по плажовете в Талибания и после ревете за правото си да носите хиджаб в Европа.
    Първо защитете правата си в своите държави, после ревете за права в чуждите !!!
  • 49 Гост

    0 4 Отговор
    Лично на мен, забрадката не ми пречи стига мацката да е хубава като тази на снимката.
  • 50 Наблюдател

    8 0 Отговор
    Горчив лицемерен плач прикрит зад "правата на жените" с 1-а реална цел прокараване и установяване на исляма в Европа! Този N върви за съжаление пред либералните малоумници управляващи ЕС!
  • 51 чалма тв

    10 0 Отговор
    Да си ходят обратно в арабия и там ако искат може да ходят КАКТО СИ ИСКАТ...а в Европа нека да се съобразяват с местните закони ..Никой не задължава ги да се натискат в христьянска общност..айде леви ъгъл..браво на Австрия и Франция ..които имат забрани за тези нашественици..
  • 52 Gen Gurko

    8 0 Отговор
    Мамата ви чифутска! Страшно вредна медия. А тркстове се пишат и от наши соросоиди, като например срама Дичев, работещ с набор не-повече от триста думи. Останалото го допълва с тикове.
  • 53 Роза

    2 1 Отговор
    Според мен трябва да се забрани само онова облекло,което пречи лицето да бъде идентифицирано.Доколкото виждам от снимката,лицето на жената ,която носи хиджаб,остава открито и тя може да бъде разпозната коя е.Много от възрастните жени на село у нас носят забрадки и никой не им пречи да го правят.Трябва да бъде забранено само онова облекло,което е явно неприлично, както и онова което пречи човек да бъд,е разпознат.
  • 54 ира

    2 0 Отговор
    Глупаци, и жълтата звезда, и нацисткия флаг са само парче плат. Що за глупости? Знаем как се завладява с това "парче плат", и колко перфидна е тезата че шаловете, бурките, хиджабите нямали значение. Тогава, ако се появиш в Саудитска Арабия без нужната облекло, ще мине ли? Нека там да им кажат че е едно парче плат!
  • 55 ран

    2 0 Отговор
    Днес е по желание, след десет години, обща практика. По-внимателно с либералните и лицемерни изказвания. То и кръста върху църквите е само един камък, или само едно желязо. Затова ге къртят и заличават. Мацката от снимката ни внушава миловидност и добронамереност, не се заблуждавайте!
  • 56 Веднага да се въведе в Германостан..

    0 0 Отговор
    Чаршафа и каската на главата задължително!Така всички туземни германки ще се осъзнаят какво ще бъде в близкото бъдеще и може да разберат ,че ,,буталото с шоколадовият цвят" не е това което си мислят ,че е!!!
  • 57 КАСАПИНА

    0 0 Отговор
    Вижте името на автора и преценете дали е пристрастен.....
  • 58 2976

    0 0 Отговор
    Вижте сега... Грехота е да се крие хубавото лице. Господ, Аллах, Буда и който и да е там го е дал като дар на жената. Аз предлагам брадюгите да си намотат хиджаба, а хубавите им жени да са без него.
  • 59 Хататюрг

    0 0 Отговор
    Турчулята не беА ли светска държава? Кво реват като одрани котки тогава??? Който иска да забулва жена си кът нинджа да оди в държавите където е традиция. Тук е Европа и няма нужда от варварски обичаи !