Отидете към основна версия

7 919 81

Британското разузнаване: Русия е в упадък

  • разузнаване-
  • упадък-
  • великобритания-
  • ми6-
  • русия-
  • владимир путин-
  • шпионаж-
  • отбрана-
  • ричард муур

Русия е в упадък и икономически, и демографски

Снимка: Shutterstock

„Безразсъдните“ действия на Русия са повод за опасения, но силата на Москва е в упадък. Това мнение изрази новият директор на Британската служба за външно разузнаване (MI6) Ричард Муур. Той посочи ескалацията на напрежението около Украйна и съобщенията от последната седмица, че Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Русия е замесена във взривяването на склад с боеприпаси в Чешката република, пише европейската редакция на Politico, цитирана от агенция "Фокус".

„Когато разберете този модел на безразсъдно поведение, разбира се, вие поглеждате какво се случва около Украйна и, разбира се, това ни тревожи“, каза Муур в интервю в неделя за Times Radio. Миналата седмица Москва обяви, че ще изтегли почти 100 000 военнослужещи от границата с Украйна, деескалирайки напрежението на фона на опасенията от пълноценна инвазия. Директорът на MI6 заяви, че Великобритания и Съединените щати са предупредили руския президент Владимир Путин за вредата, която може да нанесе евентуално нашествие.

Въпреки опасенията, Муур е на мнение, че силата на Москва е в упадък. „Обективно, Русия е сила в упадък и икономически, и демографски“, заяви той. „Това е изключително трудно за живот място. И очевидно отношението към Алексей Навални, както видяхме с хилядите протестиращи по улиците на ... редица градове, показва, че има недоволство от г-н Путин“. Опозиционният лидер Навални беше лишен от свобода през февруари за нарушение на условна присъда и доскоро беше в гладна стачка заради отношението към него в затвора.

Муур - първият ръководител на службата за външно разузнаване, който дава интервю на живо – също разкри, че MI6 проверява дали държавите изпълняват задълженията си по „зелената политика“. „Разбира се, че имаме роля в тази сфера“, каза той. „Там, където хората се ангажират с ангажименти по изменението на климата, може би нашата работа е да се уверим, че всъщност това, което на практика правят, отразява това, за което са се подписали“.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 37 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: