Last news in Fakti

26 Април, 2021 15:47 6 251 169

Експерт: Отношенията на България с Русия охладняват. Все повече българи са гневни

  • българия-
  • русия-
  • румен радев-
  • владимир путин

Много хора в България засега остават по-скоро спокойни, доколкото нагласите им към Русия носят отчетливия печат на историческите връзки

Експерт: Отношенията на България с Русия охладняват. Все повече българи са гневни - 1
Снимка: shutterstock

Все повече хора в България се тревожат от руската военна активност в региона на Черно море и дори се гневят на агресивното поведение на Кремъл, казва Мириам Козмел, старши експерт на фондация "Бертелсман"

Русия струпа десетки хиляди свои военнослужещи на полуостров Крим и в региона на Черно море. Тя изпрати 15 военни кораба и множество бойни самолети. Как реагират в България на тази усилена военна активност?

"Реакциите в Румъния и в България доста се различават", казва Мириам Козмел в интервю за "Дойчландфунк" и пояснява: "В самата България различни обществени групи, а и политиката като цяло, също реагират нееднозначно. Много хора в България засега остават по-скоро спокойни, доколкото нагласите им към Русия носят отчетливия печат на историческите връзки. Все повече хора обаче и в България се тревожат от случващото се, някои дори се гневят заради агресивното поведение на Кремъл. Докато в Румъния действията на Москва се възприемат масово като заплаха."

"Румънците се опасяват повече за своя суверенитет от българите"

По-нататък в разговора става дума и за опасенията на румънците, свързани с Молдова и Приднестровието. В Румъния се тревожат не само от политическата зависимост на Молдова от Русия, но и от скритите други зависимости, които са свързани с олигархичните структури, смята тя и обобщава: „Румънците се опасяват за своя собствен суверенитет доста повече, отколкото българите.

Авторите на анализа на фондация „Бертелсман“ се съсредоточават върху въпроса дали руските демонстрации на сила в Черно море са насочени главно към Украйна или пък в полезрението на Кремъл все по-сериозно попадат и другите държави в региона. Мириам Козмел казва:

"Разговаряхме с много експерти и наблюдатели от целия регион, в включително и в България. Установихме, че става дума за определен модел на поведение, насочен към руска доминация в морето и над важните водни пътища - чрез създаване на несигурност. По този начин се упражнява контрол. Нашият анализ установява, че Кремъл води последователна „политика на малките стъпки“, за да установи тази доминация. Че руският ВМФ установява контрол над морските пътища, но също така, че Русия все повече иска да контролира и търговските потоци, и енергийните доставки в региона. Руският военноморски флот започва да играе все по-голяма роля като инструмент на външната политика. Още в своята военноморска доктрина от 2017 година Русия дословно го вписа като своя цел и сега ясно виждаме до какво води усиленото военно присъствие в Черно море."

Шпионската афера в България

България и Румъния членуват в НАТО, припомня още Мириам Козмел. Тя смята, че през последните две години отношенията между България и САЩ определено се развиват в положителна посока, докато в същото време отношенията на София с Русия охладняват: "В България току-що имаше шпионска афера: Информации от Министерството на отбраната са били предавани на руското посолство. А главният заподозрян от българска страна е бил обучаван от руското военно разузнаване. Подобни събития водят до това, че и в българската политика все повече хора се занимават с въпросите на сигурността и искат да укрепват отношенията на страната с НАТО и със САЩ", казва Козмел.

Мириам Козмел е старши експерт във фондация "Бертелсман". Тя е съавторка на анализ за геополитическите амбиции на Русия в Черноморския регион. Интервю с нея бе излъчено в предаването "Европа днес" на Дойчландфунк.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 68 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    273 54 Отговор
    СЛАВА НА РУСИЯ ! Да живее Путин !
  • 2 Пловдив

    270 26 Отговор
    Толкова е тъпо, че чак смешно!

    Коментиран от #64

  • 3 българин

    272 26 Отговор
    Хората са гневни от друго, че някои хора от БГ са изнасяли оръжия за Украйна и го крият !

    Коментиран от #157

  • 4 ТО92

    180 7 Отговор
    Завинаги ли си отиде нормалното?!
  • 5 Вова император

    127 39 Отговор
    Не се тревожете Ганчовци, а пригответе питите и солта и китките здравец за солдатите на Империята.

    Коментиран от #14, #116

  • 6 стамат

    226 24 Отговор
    тази статия някоя американска полога я е писал
  • 7 Gost

    241 25 Отговор
    Пълна лъжа! Аз се тревожа от краварска та активност в района! Що дирят тук, на хиляди километри от родината си?! Не се притеснявам за руснаците, те са си у дома! Ама краварите, защо още са в Германия? Руснаците си отидоха, те останаха!

    Коментиран от #128

  • 8 ужас

    123 8 Отговор
    Тези не ги чета.
  • 9 Сталинчо

    37 174 Отговор
    На снимка да видиш руснак пак му удари шамар

    Коментиран от #28, #36, #72

  • 10 БАЙ Х@Й ‼

    179 17 Отговор
    И нито дума за гостите които се самопоканиха уж за учение у нас ‼ 18'000 янки плюс още 10'000 чужди наемници ‼

    Коментиран от #69

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Call of Duty

    30 96 Отговор
    Е нормално е Румъния да се тревожат повече за суверинитета си след като са по близо до Руския окупатор окупир Приднестровието а България е в пъти повече притеснена за суверинитета си затова че нямаме армия и политити и икономика но сме и съседи на най злобните окупатори от Турция, дори разрушена Сърбия би ни смазала военно но с комбина с някой ние имаме достоен народ но жалки политици

    Коментиран от #60, #67

  • 13 Аз БГ

    179 27 Отговор
    Нищо подобно, дойчезеле. Нищо подобно.
    Нещата са дори точно на 180 градуса.
    Българите уважават Русия и я обичат. В последно време, хората тук все повече и повече усещат кой в същност е този който "клати" мира. И това не е Русия. Прави ми впечатление, че повечето отт хората които познавам са проруски настроени. Дори и тия с които скачахме по площадите и се радвахме на демокрацията, вече сменят ориентацията и говорят с добро за Русия. Колкото до Путин, то той е един уважаван от българите политик.
    Така че не си правете зора да ни обяснявате колко са гневни българите на руските кораби в Черно море, защото няма такова нещо.
    Още повече това моере е естествена граница на Русия с няколко страни, докато то по никакъв начин не се явява такова на САЩ. Та в тоя род на мисли, ние сме гневни на американските кораби е това море.

    Коментиран от #38, #57

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Деймос

    141 12 Отговор
    Агресори са НАТО и САЩ , колкото и да повтряте дивотиите на САЩ , това показва че свободни медии няма , и никога не е имало ....Ние по някое време си въобразяваме глупости..
  • 16 324

    134 10 Отговор
    Грешиш, грешиш зеле ама много! В България хората са гневни на политиката на колониална държава и непрекъснатото йес от страна на продажните политици и още повече какво дирят краварски кораби в черно море, а и 4 бази на територията ни.? Гневни са и на такива предатели като тези от атлантическия клуб. И зеле да знаеш българин няма да насочи оръжие срещу руснак, ще има да почакате поне още две поколения ако ви има вас, джрндърството и глобализъма.
  • 17 Хмммм

    32 6 Отговор
    България е място на стратегически зони на влияние на велики сили но изоставяме от Централно азиатските бивши съветски републики които има турско -руско- китайско- американско-индийско-персийско-арабско влияние
  • 18 Хост

    63 9 Отговор

    До коментар #11 от "Голем смях":

    Затова ли в народното творчество има събирателен образ на Дядо Иван!? Нещо друго да роди болният ти мозък?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 любител

    111 6 Отговор
    само не разбрах кой дава право на тая козмел да говори от името на българи и Б-я за отнушение към русия.някой трябва да я осъди за глупостите които ръси от нашето име. къде спи главния каскет.каква е тази пропаганда в полза на краварите които искат да струпат в Б-я армия по голяма в пъти от нашата.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 шуримури

    55 8 Отговор
    Мириам Козмел- старша експертка на фондация "Бертелсман":
    "Отношенията на България с Русия охладняват. Доближат се до сибирските температури. " Все повече българи са гневни,че ще ни ядат белите мечки,ако не се вземем в ръце.
  • 23 яяяя

    80 6 Отговор
    Тия са паталогични лъжци!
  • 24 bandita

    16 100 Отговор
    да изравнят русия със земята и да посипят със сол и бетон.. само когато я няма най-долната нация на света тогава може да има истински просперитет на земята. няма по-голямо зло от русия

    Коментиран от #27

  • 25 Бай ИВАН

    95 10 Отговор
    Тази драскачка що не е чела как Българския НАРОД е чакал и дочакал освобождението си след пет века робство благодарение точно на ВЕЛИКА РУСИЯ.Къде са били другите уж велики сили или са гледали само сеир.Някой може ли да каже къде щяхме да сме сега в гъбите ако не бяха братушките.Сигурно им е било кеф да оставят костите си за такива неблагодарници!

    Коментиран от #99

  • 26 Смешница

    90 9 Отговор
    Тая румънска п-ча що говори глупости,вярно е в Румъния антиРусия са над 50%,но в България за Русия са над 75%,така че да не бърбори глупости.Да живее България,да живее Русия.

    Коментиран от #100, #135

  • 27 Call of Duty

    5 7 Отговор

    До коментар #24 от "bandita":

    Забравяш Китай Турция Индия Садитците
  • 28 Тттт

    76 9 Отговор

    До коментар #9 от "Сталинчо":

    Не знам за теб, но познавам руснак женен за българка и всички българи го уважават и го черпят без той да иска, дори непознати! Това се случи и днес пред мен Ванката от Шоуто на Слави също го почерпи! Така, че българите все още уважават руснаците
  • 29 Истината

    90 7 Отговор
    Не вярвайте на платени експерти, мнението на Българите за Русия е добро и братско и това дразни джендърите. Не Русия е заплахата.
  • 30 С две думи

    13 74 Отговор
    Путин с провокативния си примитив успя да направи това, което Сорос не успя с млрд долари, а именно - да накара българите да се гнусят от Русия. Руските тролове, вкл и тук, довършват останалото от убиеца.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Хахаха

    87 10 Отговор
    Големи лъжи.В момента съм в Германия.Младите германци усилено учат руски език-защо ли?Ние 80 %сме върли русофили и така ще бъде.И някои управляващи се опитаха да ни смразят с руснаците,но не успяха.Путин много добре знае,че бълг.НАРОД обича руснаците

    Коментиран от #34

  • 33 Гост

    67 6 Отговор
    Ела да ти показа нагледно как се тревожа от Русия, и какво мисля за нацистите западни!
  • 34 Хмммм

    12 53 Отговор

    До коментар #32 от "Хахаха":

    Учат руски по заповед на управляващите а не че народа го иска това е все едно в Турция да учат повече руски отколкото турски заради С 400
  • 35 хайдутин

    76 8 Отговор
    Егати наглата лъжкиня. Правителството на Борисов не е България. От 1878 г. русофилията се предава от поколение на поколение и е крайно време политиците да осъзнаят ,че никаква пропаганда не може да обърне българите срещу Русия .
  • 36 православен

    42 2 Отговор

    До коментар #9 от "Сталинчо":

    ти си от лилавите с шарена коса нали
  • 37 Димитров

    50 4 Отговор
    Пълна глупост,покрит е теста за лоялност,браво!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Дойче зеле

    29 8 Отговор
    Верваме ви.
  • 40 Омраза на всякъде

    41 4 Отговор

    До коментар #38 от "ихтанмет":

    Българинът е зает с оцеляването си.хората нямат време да гледат телевизия,че за да започнат да мразят русия и руснаците.
  • 41 Бесен Язовец

    64 6 Отговор
    Соросоидни пропагандисти вече почнаха и мнения и настроения да фалшифицират!
  • 42 Фридман

    63 6 Отговор
    Утре ако се организира референдум за излизането на РБ от НАТО и ЕС 80 % от българите ще се съгласят!
  • 43 Тревожим се

    66 7 Отговор
    Тревожим се от агресивното поведение на САЩ-НАТО.
    Тревожим се, че България не е питана, дали иска в НАТО.
    Тревожим се на БГ територия има 4-ри САЩ бази, и се готвят още 2.
    Тревожим се, че БГ небе, акватория, територия са продадени от шепа безродници на САЩ.
    България не иска да умира в името на САЩ.
  • 44 ORTEGA

    60 4 Отговор
    По голяма омраза в РБ от омразата към сороснята от Обора и ЕС няма!
  • 45 Комуниста

    55 3 Отговор
    Вони на евтинс пропаганда та се не трае и разни сайтчета в България я раздухват!
  • 46 🤣🤣🤣

    56 1 Отговор
    Пълни глупости! Колко ви платиха да лъжете така неугледно?
  • 47 Мимчят

    55 3 Отговор
    Нас руснаците не ни застрашават.По вероятното ,е че от нашите територии нато заплашва тях и ги застрашава.За това те си вземат аделватни мерки....
  • 48 хахаха

    52 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Все повече хора обаче и в България се тревожат от случващото се, НЯКОИ дори се гневят заради агресивното поведение на Кремъл.

    хахаха...даже може да се каже кои са тези НЯКОИ - Атлантическия клуб барабар с трабанта на С.Паси...:)))
  • 49 Гришата

    47 3 Отговор
    и този чичка без акъл си е взел премията от новите господери та плямпа глупости НАПРОТИВ Българите се страхуват от нахлуването на американски бойни кораби в черно море и от 4 те американски бази на територията на България без да плащат
  • 50 Диоген

    46 3 Отговор
    Най-обичам някой,отдалечен на повече от 2000 км да ми обяснява как съм,как се чувствам ,какви са ми приоритетите и колко е загрижен за мен.Чувствам се като привилегировано зомби-връзкарче,яхнато от доброжелатели.
  • 51 Разделяй и владейе

    30 3 Отговор
    Единствените на които трябва да сме гневни, то това са хората разпространяващи злото через медийте. американци,руснаци или германци няма значение тези са враговете на човечеството.
  • 52 ЧИБА САЩ

    18 4 Отговор
    Живeeщитe във вхoдa рaзкaзaхa, чe в тoзи aпaртaмeнт живeят пoнe дeceтинa цигaнинa и рeдoвнo вдигaт шумни купoни. Днec oтнoвo прeкaлили c музикaтa и зaтoвa ocтaнaлитe oтишли дa им нaпрaвят зaбeлeжкa. Тaкa ce cтигнaлo дo мacoвия бoй.
  • 53 Лили

    47 4 Отговор
    РУСНАЦИТЕ ВИНАГИ СА ПОСТЪПВАЛИ ПРАВИЛНО. ОБИЧАМ РУСИЯ.
  • 54 Begoogle

    38 2 Отговор
    напълно съм несъгласен с глупостите на глупавата дама от германия. живея в германия по-прости са от нас нормално е да пишат така и на това си вярват....не знам какви са им статистиките но доста германци са с основно образование.....
  • 55 Путята

    5 41 Отговор
    Момчил Дойчев

    Дано не съм прав, но замисълът на задкулисието е още по-коварен - перманентна нерешима политическа криза, поредица от служебни правителства на Радев, втори мандат на проруския президент, тотално дискредитиране на парламентарната и либералната демокрация, усилване на анти партийните, антиевропейските нагласи и установяване на президентско управление с диктатура на проруски "патриоти" , излизане от НАТО И ЕС, последвано от поредно "освобождение" и ликвидация на България.

    Коментиран от #74

  • 56 зцьжьжць фг

    40 1 Отговор
    Предлагам от сайта да въведат и оценка нула и дори минус звезди за да е по-категорично мнението на хората за тая невярна и лъжлива статия.
  • 57 Шляхтиц

    35 3 Отговор

    До коментар #13 от "Аз БГ":

    Почитания Господине. Гледам плюсовете и минусите на коментарите и се радвам много, че мислещите като Вас и Мен са мнооооого повече от мислещите като ДВ.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Рекламата на шоколадите Своге

    16 1 Отговор
    Помните ли я? "Да съ .....в експерта"
  • 60 Отивай

    9 1 Отговор

    До коментар #12 от "Call of Duty":

    Да си играеш на компютъра. ....
  • 61 Сандо

    42 2 Отговор
    Повечето хора се тревожат от слугинското и безотговорно поведение на българските политици,отколкото от Русия.А писанията на такива експерти са част от обработката на населението.

    Коментиран от #73, #75

  • 62 Аре

    36 2 Отговор
    Те това е свобода на словото, да казваш на бялото черно. А пък абдалите да си го възприемат как си щът нъл тъй. Да ама тук в България тия мръсотии на ЗЕЛЕТО и не само на тях не вървят.

    Коментиран от #65

  • 63 Философа

    31 2 Отговор
    На такива пасквили четеш заглавието виждаш DW и спираш да четеш и започваш само да ги псу****
  • 64 РадиоТелавив

    27 2 Отговор

    До коментар #2 от "Пловдив":

    Още първото изречение - дърта лъжа -)))
  • 65 Телевизор вместо мозък

    24 2 Отговор

    До коментар #62 от "Аре":

    Цялата система им система се състои от това да казват на черното бяло.
  • 66 За това

    4 23 Отговор
    Че все повече българи са наистина гневни на Русия,трябва да"благодарим" на продажници като лицето Волен Сидеров!По известен като белата златка.
  • 67 Румъния?

    23 3 Отговор

    До коментар #12 от "Call of Duty":

    Румъния е изкуствена държава създадена с цел разцепването на северните и южните славяни.румъния не трябва да съществува.
  • 68 Дойчето пърделе

    30 2 Отговор
    Хо,хо, Дойчето пърделе!
    Това е статия от "Дойче веле", най-фалшивива и лъжлива медия!
  • 69 ТИ ДА ВИДИШ

    24 4 Отговор

    До коментар #10 от "БАЙ Х@Й ‼":

    Директивата се изпълнява стриктно и поголовно само и само да не се говори за тия 30000 аскер на ФАЩ де ще налази Църно море и Бг-то....
    ………"Въоръжените сили на Република България се подготвят за участие в най-мащабните за 2021 г. учения „Defender Europe 21“ и „Steadfast Defender -21“, които ще се проведат в периода май-юни 2021 г. под ръководството на Командването на Сухопътните войски на САЩ за Европа и Африка и на Щаба на Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа, съобщиха от МО. „Defender Europe - 21“ включва серия от свързани учения, разделени по време, място и фази и ще се проведе основно в Черноморския регион на Балканите и Естония. Започва през март с предислоциране на сили и средства по море от САЩ до 8 европейски държави и ще продължи до средата на юни 2021 г. В него ще участват над 30 000 военнослужещи от 26 държави-членки на НАТО и страни-партньори.“
    .......
    +++++


    А иначе.... какво налагаше постоянното разширяване на Нато на Изток, след края на студената война?
    Как това притискане и обграждане на Русия се тълкува, ако не цели унищожаването и?
    И как следва да реагират руснаците?
    Вина за днешното състояние на света имат САЩ и похода им за повсеместно налагане на "демократични ценности".

    Коментиран от #71, #155

  • 70 JEB

    6 29 Отговор
    ватниците похарчили процентно най-много през изминалата година за военни разходи
    което всъщност е една много добра новина..скоро ще ръфат ушанките сутрин обед вечер като в доброто старо време..дерзайте братя дъното все още е далече..скоро ще сте най-бедни и в европа и в азия
  • 71 JEB

    5 29 Отговор

    До коментар #69 от "ТИ ДА ВИДИШ":

    кота интересува нато тебе ее ??заминавай за русия веднага
    говорим тука за суверенни страни със собствени интереси
    русия е никой извън границите си

    Коментиран от #78, #164

  • 72 Еми на

    9 2 Отговор

    До коментар #9 от "Сталинчо":

    снимка, иначе как.
    Трябваше и Наполеон на снимка да ги шамари, и Хитлер но те поискаха наистина.
  • 73 Анти НАТО

    23 2 Отговор

    До коментар #61 от "Сандо":

    Опасявам се че сме "необработваеми" и за това ни налагат този бавен мъчителен геноцид.
  • 74 фяф

    15 2 Отговор

    До коментар #55 от "Путята":

    Прегледай се при чичо доктор!
  • 75 А иначе...

    24 3 Отговор

    До коментар #61 от "Сандо":

    .... какво налагаше постоянното разширяване на Нато на Изток, след края на студената война? Как това притискане и обграждане на Русия се тълкува, ако не цели унищожаването и? И как следва да реагират руснаците? Вина за днешното състояние на света имат САЩ и похода им за повсеместно налагане на "демократични ценности".
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 реди

    23 3 Отговор
    Тази статия не е писана от българин, а от някой друг(а). Нищо подобно, ако нещо охладнява, то е отношението ни към западния свят.
  • 78 Хахахаха

    27 5 Отговор

    До коментар #71 от "JEB":

    Шегаджия! На вън важи закона на джунглата.малки страни като България просто биват изяждани от акули като сащ,европа, турция.не могат да имат каквото ида било интереси. русия е доказан наш славянски другар който не ни мисли злото.

    Коментиран от #80, #90

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 JEB

    4 20 Отговор

    До коментар #78 от "Хахахаха":

    скоро един гладен славянски другар
    числата не лъжат другари и плямпането за морално превъзходство
    братство мир и тн празни приказки не работят вече при мене..по добре там зад оградата и добре наказани от китай
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 cornholio

    4 17 Отговор
    Но не и пишещите тук, те обичат майка расия повече от родината си и са готови винаги да я защитават от нея.

    Коментиран от #86

  • 84 Анти европа анти нато

    16 3 Отговор

    До коментар #81 от "Иван Вазов":

    Тези стихотворения скоро ще минат през някое непео на сорос. Оригиналите ще бъдат изгорени а за който крие такива книги затвор.
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Истина

    19 5 Отговор

    До коментар #83 от "cornholio":

    Заобиколени сме от врагове. Русия е наш силен другар.

    Коментиран от #91

  • 87 Дреме ми

    6 25 Отговор
    за руските окупатори,колкото по далеч от България толкова по добре! Шпионите ще им е малко криво но те са продажни душици и ще шпионират и за други!
  • 88 АМЕРИКАНОФОБ

    20 7 Отговор
    СЛАВА НА РУСИЯ . ОБИЧАМ РУСИЯ .
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Жоро

    13 4 Отговор

    До коментар #78 от "Хахахаха":

    Съгласен! Интерес имат само алчните безродници които ни продават всеки ден.
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Ро бе

    5 19 Отговор
    научи се да живееш свободно, защо ти е русия или САЩ,или си б ляд ?!

    Коментиран от #94

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Силна фамилия силно общество

    19 3 Отговор

    До коментар #92 от "Ро бе":

    Защото в този ши... Свят когато си слаб не можеш да вървиш сам, по добре е да имаш силни роднини,каквато е русия за нас.

    Коментиран от #113

  • 95 инчхай

    15 2 Отговор
    Бертелсман са идиоти сащ и англия може да са в ЧЕРНО МОРЕ ида складират АТОМНО оръжие в румъния боклуците мръс---
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Анти европа анти нато

    20 4 Отговор
    Нов слявянски съюз!!!
  • 99 Музейно

    5 11 Отговор

    До коментар #25 от "Бай ИВАН":

    Продавали са оръжия на османлиите. И са били офицери в армията на османлиите като са носили турски имена за да ги слушат подчинените.
  • 100 Я кажи сестро

    8 15 Отговор

    До коментар #26 от "Смешница":

    Ти и другите дет любят Русията,дали ако в България се вкара руската ваксина Спутник,то той дали,ще я предпочете пред западните?И ще позволи ли близките му или децата му да използват нещо сделано в Россий?
    Ама,честно кажи.

    Коментиран от #137

  • 101 Пак

    14 2 Отговор
    Защо ни се излива тая помия всеки ден на главата? Реално става точно обратното.
  • 102 американоФОБ

    14 4 Отговор
    ВЕЧНА ДРУЖБА .

    Коментиран от #106

  • 103 Голем смях

    7 19 Отговор
    Българите тачат заветите на дедите си и мразят азиатските орки.Всички български поборници за Свобода са били яростни русофоби.Българите мразят Русия ,както ненавиждаха СССР и комунизма.Българите са европейци и не случайно Ренесанса тръгва от България.Не ни пука за отношенията с един самозабравил се уродлив диктатор.Да му мисли робския руски народ.България е в ЕС и НАТО и Русия може само да ни пръдне ..на дядовеца.

    Коментиран от #107, #110

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Дойче веле фоб

    10 2 Отговор
    Пууу вие срам нямате ли бе лъжци?
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 НПО

    12 3 Отговор

    До коментар #103 от "Голем смях":

    Днес добре си си научил урока ела за доларчето утре.

    Коментиран от #114

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Голем смях

    6 12 Отговор
    Тези с вечната дружба вече са на бунището на историята...СССР КПСС-БКП Навеки със СССР УРААААААААА....Да горят в АДАААА
  • 110 Лелелеле

    7 5 Отговор

    До коментар #103 от "Голем смях":

    Кажи това за ренесанса на някой италиянец и ще ти се изплюе в лицето.

    Коментиран от #115, #124

  • 111 Нико

    11 2 Отговор
    Убеждавам се че тези юнаци пишат най-тъпите статии.
  • 112 Всякакви мисли са възможви

    7 3 Отговор
    Особено в празни глави, желаното се представя за действително
  • 113 Съгласен

    8 3 Отговор

    До коментар #94 от "Силна фамилия силно общество":

    Роднини не каквито и да е а братя!
  • 114 Голем смях

    6 15 Отговор

    До коментар #107 от "НПО":

    Време е и ти да прочетеш истинската история,а Россия я ненавиждам безплатно и с ентусиазъм.Вечна слава на ген.Колев...изклал руснаците в Добруджа.И това е история с която се гордеем истинските българи..Безплатно.

    Коментиран от #120

  • 115 Голем смях

    4 4 Отговор

    До коментар #110 от "Лелелеле":

    Сигурно не си чувал за фреските в Боянската църква...200 години преди ..италианците ...те дори не са били италианци тогава.Боли ме швепса какво мислят италиянците .
  • 116 Посетител

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "Вова император":

    Само да уточним, ако имаш предвид щурмоваците от Трансатлантическата империя, то те са вече тук! За така наречените "учения" са предвидени 28 хиляди щурмоваци! Та това са повече от нашите Въоръжени сили!!!
  • 117 no name no face no number

    11 2 Отговор
    Да живее братска Русия и Китай, джендърите у лево
  • 118 бай гЪ

    3 9 Отговор
    26 април, 2021 г. - 35 години от инцидента в Чернобил
    слава на социализма.
  • 119 Справедлив

    16 4 Отговор
    В тази статья всичко е лыжа.Руссия винаги са били и ще быдат най близки до нас Былгарите. Винаги заедно.
  • 120 НПО

    8 3 Отговор

    До коментар #114 от "Голем смях":

    Добре де похвалих те не се престаравай. ела за доларчето утре.

    Коментиран от #153

  • 121 бай Даньо

    3 10 Отговор
    Защо триете безободни коментари бе келеши. Ганчовците са русофил до предател до страхливец. Какво не ви харесва ли!? А проруски и протурски коментари на гърба на България са ОК така ли!? После що ви викат мисирки ли !?
  • 122 Павел пенев

    14 2 Отговор
    Защо непрекъснато се дава трибуна на журналисти-помияри.Русия никога не е заплашвала България по суша,въздух и море. По време на социализма ние бяхме защитени много добре. Сега имаме армия от 29 хил.души повечето алкохолици,наркомани и педали а НАТО няма никакво намерение да ни защитава.Напротив,от нас се иска да се противопоставяне на Русия безсмислено и безцелно.
  • 123 DW. Никой не ви вярва за нищо!!!

    16 2 Отговор
    Пак лъжете, има един файтон Подлоги, които се гневят на Русия, те са на заплащане от Западни фондации и Служби!!! Тука не може да излъже те никой, "че все повече Българи са гневни на Русия!!!!!! Лъжете най Нагло!!!

    Коментиран от #131

  • 124 бай Даньо

    2 3 Отговор

    До коментар #110 от "Лелелеле":

    Ренесанса драги върви по причинно-следствената връзка - Богомили, инквизиция, протестантство , ренесанс ... Обясни го на някой италианец ама аз по-тъпи и нахакани парчета от тях не знам че не очаквай много успех .

    Коментиран от #126

  • 125 Що не пробваме:

    4 8 Отговор
    Ако някой се осмели да внесе Спутник за вакиниране,тогава ще се види колко българите "обичат" Русия.
  • 126 Дори и така да е

    7 1 Отговор

    До коментар #124 от "бай Даньо":

    Я отвори учебниците и виж дали някъде изобшо го пише това. В официалната история българия почти не съществува,особено на запад.бегло се споменава само около двете световни войни и толкоз.

    Коментиран от #129

  • 127 Аз аз аз

    8 1 Отговор
    Аз пък обичам и харесвам България, затова живея тук, въпреки че имам възможност да живея и на други места по света, предпочитам да си стоя тук. А като гледам колко мразещи някого хора има тук, не виждам до къде ще я докараме. Иначе, нямам нищо против нито срещу руснаците, нито срещу американците, но супер много се дразня от факта, че тъкмо преди има - няма 30-40 години започна процеса по края на т.нар. Студена война, и хей на, пак почват да изникват фанатици и маниаци на тема "Разделяй и владей". Аман. Тази грандоманщина и желание за завладяване никога не е завършвала добре и не мога да разбера как хората не разбраха, че историята трябва да се учи, за да не се забравят последствията от лошите решения.

    Коментиран от #130

  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Ок ок

    9 0 Отговор

    До коментар #126 от "Дори и така да е":

    В западните учебници българия отсъства. споменава се бегло само около двете световни войни.
  • 130 Съгласен

    6 1 Отговор

    До коментар #127 от "Аз аз аз":

    Хубав коментар,мисля че от нато трябва да го прочетат и да се замислят.
  • 131 Страхо

    3 11 Отговор

    До коментар #123 от "DW. Никой не ви вярва за нищо!!!":

    На Ганьо- русофилистик, докато не му го вкарат до сливиците- не вярва.Украинецът и той беше така-братя, дружба и чак като го окрадоха най-безобразно- прозря-по-далече от тия!!
  • 132 duhcho

    12 3 Отговор
    Този "експерт" също така никога не е стъпвал в България и случайно получава финансиране от американския данъкоплатец, без да са го питали изобщо. С два клика от официалната страница можете да извадите това: "Фондация Бертелсман е независим, безпартиен и неправителствен мозъчен тръст във Вашингтон, посветен на силни и трайни трансатлантически отношения".
  • 133 Иванушка

    3 10 Отговор
    Пригответе питките със шарена сол и румените девойки. Идем да ва освобождаваме. И две три цистерни спирт за горене.Репарации приемаме под формата на одеколон ''Тройной''
  • 134 Къде са ви децата чичовци ?

    4 9 Отговор
    В Москва и Ленинград?
    Какъв избор са направили ? Що си ги виждате през руския вайбър по веднъж седмично?
    Що пишете глупости седейки в руските си коли?
    Някой да знае името на непортативен руски телевизор?
    САМИ са си избили талантливите и надарени хора - следва пълно блато!

    Коментиран от #136, #138

  • 135 Човека Коза

    5 2 Отговор

    До коментар #26 от "Смешница":

    🇧🇬 ВЕЧНА ДРУЖБА 🇷🇺

    Коментиран от #140

  • 136 НПО

    7 4 Отговор

    До коментар #134 от "Къде са ви децата чичовци ?":

    Ааа за доларчето да се разберем обаче коментарите ти са много банални усеща се прпагандата...утре ще получиш само петдесет пробити цента.

    Коментиран от #143

  • 137 Човека Коза

    11 2 Отговор

    До коментар #100 от "Я кажи сестро":

    Със сигурност избирам руското за мен и за детето ми. Американското е отровно. ГМО храни, кока кола, ужасни бълвочи които НЕ консумирам. Няма да се ваксинирам срещу ковид, ама ако щях, щеше да и със Спутник.
  • 138 Някой имат достойнство

    10 3 Отговор

    До коментар #134 от "Къде са ви децата чичовци ?":

    Децата са проститутки и роби осмивани и оплювани от високомерните западняци.

    Коментиран от #142, #147

  • 139 Сандо

    9 1 Отговор
    ДВ - вън от българските СМИ !!!
  • 140 Боза

    3 9 Отговор

    До коментар #135 от "Човека Коза":

    Човека Коза пак се ис.а!Украините и те викаха Вечна Дружба, братя, това онова......докат руснака не ги обра!
  • 141 Човека Коза

    8 2 Отговор
    Руснака или фамилия Байдън, като изпълнително лице Хънтър Байдън? Ако визираш Крим не си прави труда, той си е руски.

    Коментиран от #144

  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 Палячовци

    2 13 Отговор

    До коментар #136 от "НПО":

    Какво доларче какви 5 лева, работя от тук, но не за руснаци....щото от там работа не идва, и нищо там не се случва. Ресурси имат, обшество с военна постройка-да, акъл нц.
    Кока кола нешеш, ами пий квас,
    Деали не беше по опашки пред показния за банани лани?
    Тъжна картинка сте...огледай се наоколо, ако намериш из вкъщи, по джобове и раници нещо направено от братушки заплюй ме 😂😂😂😂
  • 144 Коза Боза

    1 2 Отговор

    До коментар #141 от "Човека Коза":

    той май и Кърджали пет века турски ,а кво ш кайш?

    Коментиран от #150

  • 145 Русофил плюс

    13 3 Отговор
    Изобщо не се тревожа за руската военна активност - тревожа се за военната активност на чужди държави в Черно море
  • 146 българин

    15 0 Отговор
    А г-жа Коз,ел поискала ли е мнението на българите за отношението им към Русия? А каква е тази фондация "Бертелсман" и кой се интересува от нейното мнение?
  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 Бай Манчо

    13 2 Отговор
    Статия писана от пълен по..мияр . Аз се притеснявам от американската наглост , от политиците пом мияри като тези от нашето правителство без изключение , които заради няколко сребърника е готово да ни превърне като прибалтйските и полски пинчери или по зле да ни вкара във война с Русия . Криви сметки си правят те и кураторите им от козяк , при конфликт те ще са първите които ще дадат фира , с Русия НИКОЙ НЯМА ДА ВОЮВА но базите и тези които разрешиха да се създадат ще имат ядове и то големи , няма да ги спасят и дроновете им и прокситата .
    ОТ РУСИЯ НИКОЙ НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВА ДОРИ ЩЕ ГИ ПОСРЕЩНЕМ , НО ОСТАНАЛИТЕ ВОЙНОЛЮБЦИ .......
  • 149 Конфуций

    6 0 Отговор

    До коментар #147 от "Роби да":

    Времената се менят похватите също,но същината не се променя.
  • 150 Човека Коза

    1 0 Отговор

    До коментар #144 от "Коза Боза":

    Български е от преди да има Турция.

    Коментиран от #160

  • 151 Kcanba

    9 2 Отговор
    партенката е толкова голема, че дори автора и е аноним...
    джамбазки ли, ивоминджев ли е или тролотрол козяшки - не е от значение, важно е да се изтропат, изпльокат, за друго немат капацитето
  • 152 брях

    2 10 Отговор
    Тук да не е сборището от язовир Копринка или феновете на ВарадероTV са се изсипали???!!! Я отивайте при жужето и не ме учете какво е хубаво и какво лошо. Като е толкова хубаво, колко от вас притежавате имоти там и като тук е толкова лошо тук, защо вашите братя руснаци са изкупили половината черноморие?

    Коментиран от #162

  • 153 Голем смях

    1 4 Отговор

    До коментар #120 от "НПО":

    Вземам и рубли...с мнооооого нули.
  • 154 Бай Шиле

    8 0 Отговор
    Да бяхте ни обадили кой финансира тази фондация,а? И този Козел как разбра какво мислят българите?
  • 155 стоян

    1 5 Отговор

    До коментар #69 от "ТИ ДА ВИДИШ":

    До 69 ком -интересното тук другарю е -това сънува ли го или ти го дадоха от голямото руско посолство за малка България да го препишеш и заблуждаваш-ама ние трева не пасем
  • 156 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 157 666

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "българин":

    Дори да са продавали оръжие, толкова години България от какво се издържаше?
  • 158 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 159 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 160 Коза Боза

    1 4 Отговор

    До коментар #150 от "Човека Коза":

    Той и Крим е бил български преди да има Русия..Въобще да ти е ясно, че ПУтин забърка такава каша с Крим и Донбас, че и пра пра внуците му ще бъдат в изолация и презрени от ЦЯЛ свят!
  • 161 дядо бг

    2 0 Отговор
    на само Крим в 6 ти век! България е била до р Волга, Чувашка Бг, нямало е никаква украина! в 6- ти век!!!!! стига лъжи опашати! и после всички да знаят, че говорят БУГАРИЦА от 6 ти век до границите на готи, франки, латини! алемани и др
  • 162 Копринка

    3 0 Отговор

    До коментар #152 от "брях":

    Момче, твоето място е във Фактор. Там ще намериш русомразци съмишленици. Там питай как живеещите в землянки роби са изкупи ли половина Черноморие?
  • 163 Тоя козел

    1 0 Отговор
    може ли да не говори от името на българите и какво мислят за отношенията с Русия,защото се получава една голямаааа опашатаааа лъжаааа.
  • 164 Ами ти ли си

    1 0 Отговор

    До коментар #71 от "JEB":

    някой бе,прашинка никому неизвестна. Харесва ли ти да бъдеш мишена на руските ракети?Аман от заблудени овце и американски подлоги.
  • 165 сороснерес

    0 0 Отговор
    НПО поръчки....във всяко население заради власт и пари 2-3% от хората са готови да изпълнят най-отвратителните поръчки, независимо кой ги дава...„приятели на долара” от НПО-тата.
  • 166 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 167 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 168 парень из России

    0 0 Отговор
    Братья-болгары, спасибо вам за вашу реакцию на эту гнилую статейку. Политики на грантах запада вбивают между нами клин. Но, тем не менее, судя по вашим комментариям, им это не особо удается. Я был в Болгарии несколько раз. Очень нравится ваши люди и ваша страна. Да и не только я так отношусь к вам. Многие в России тепло относятся к Болгарии. История все расставит по своим местам. Счастья вам и процветания
  • 169 Мърфи

    0 0 Отговор
    Когато свършваше студената война НАТО (САЩ) джентълменски обещаха (но не подписаха) на Горбачов да не се разширяват. Вижте ги къде са сега!