Отидете към основна версия

2 881 8

Байдън: Не изпращайте нелегално децата си в САЩ

  • сащ-
  • мигранти-
  • латинска америка-
  • джо байдън-
  • родетели-
  • деца

Призивът американският президент направи към семействата от Латинска Америка

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън призова родителите, които изпращат своите деца пеша в САЩ, за да преминат нелегално границата, да прекратят тази практика. "не изпращайте децата си. Точка. Те са изложени на огромни опасности на хиляди мили. Обръщаме се към тези държави, от които те са пристигнали и им казваме: Вижте, вие може да подаде заявление (за получаване на убежище) в родината си. Не ви се налага да идвате пеша", каза Байдън в интервю за телевизионния канал NBC.

Американският президент не се съгласи с кореспондента, който го попита, може ли ситуацията на границата между САЩ и Мексико да се окачестви като кризисна. Байдън също така оспори твърдението на събеседника си, че за първите 100 дни от своето управление не е успял да събере нито едно семейство, пристигнало в САЩ през южната граница. "Сега влизането на деца без родителите си в САЩ е по-малко. ситуацията е под контрол. ние събираме децата с родителите им, в момента, в който прекосят границата, но в много от случаите, ние не знам къде са тези деца", уточни Байдън.

Американският президент още по време на предизборната си кампания обеща значително да разхлаби мерките срещу мигрантите, въведени от предшественика му Доналд Тръмп. В резултат, след неговата инагурация броят на гражданите на Латинска Америка, опитващи се да проникнат в САЩ, значително нарасна. В редица случаи родителите изпращат децата си зад граница, разчитайки че американските власти ще бъдат принудени да ги приемат и да им окажат помощ.

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 10 гласа.

Свързани новини