Отидете към основна версия

2 150 27

Не ни трябва Европа без идентичност

  • урсула фон дер лaйен-
  • зоран заев-
  • европейска комисия-
  • северна македония-
  • преговори

Зоран Заев поиска Европейската комисия да се включи по-активно в намиране на решение за деблокиране на процеса на започване на преговори на ЕС със Северна Македония

Снимка: БГНЕС

Премиерът на Република Северна Македония (РСМ) Зоран Заев заяви пред председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че страната му ще продължи да обсъжда европейското си бъдеще само ако въпросите за идентичността и езика, наложени от България, не са на масата за преговори, цитира думите му скопският вестник “Независен“, предаде Фокус.

„Македонската идентичност, освен че е предмет на гордост, е и въпрос на фактология, наука, традиция и национален символ на нашия народ. Тя не е и няма да бъде обект на преговори. Европейските ценности са ориентир за нас, но защитата на идентичността също е европейска ценност", каза Заев пред Фон дер Лайен, според пресслужбата на македонското правителство.

Това е най-силното послание, изпратено до момента към лидерите на ЕС в Брюксел, че РСМ, дори с цената на европейската перспектива, няма да се откаже от ключовите си въпроси - езика и идентичността, въпреки че изпълни всичко, което Европейският съюз изискваше от нея, в допълнение към необходимите реформи, дори промени и името си.

Заев поиска Европейската комисия да се включи по-активно в намирането на решение за деблокиране на процеса на започване на преговори на ЕС със Северна Македония.

Фон дер Лайен заяви, че ЕК ще бъде ангажирана по-съществено и всеотдайно в решаването на този проблем и не трябва да се забавя началото на преговорите. Тя потвърди, че е ангажирана с двете страни - РСМ и Албания, да продължат преговорите заедно без допълнително забавяне.

Говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер заяви пред македонската информационна агенция (МИА), че на срещата Фон дер Лайен е потвърдила подкрепата си за началото на преговорите със Северна Македония, на които ЕС даде зелена светлина преди повече от година, но които не можаха да се реализират поради ветото, наложено от България.

Фон дер Лайен и Заев са обсъдили редица теми, интересуващи и двете страни, каза Мамер.

Фон дер Лайен и Заев обсъдиха икономически и инфраструктурни проекти, които Европейската комисия иска да подкрепи в РСМ, като изграждането на железопътна линия, газопровод и проекти, свързани със зелената програма на ЕС за възобновяеми енергийни източници.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 15 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: