Last news in Fakti

10 Май, 2021 17:21 2 123 27

Не ни трябва Европа без идентичност

  • урсула фон дер лaйен-
  • зоран заев-
  • европейска комисия-
  • северна македония-
  • преговори

Зоран Заев поиска Европейската комисия да се включи по-активно в намиране на решение за деблокиране на процеса на започване на преговори на ЕС със Северна Македония

Не ни трябва Европа без идентичност - 1
Снимка: БГНЕС

Премиерът на Република Северна Македония (РСМ) Зоран Заев заяви пред председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че страната му ще продължи да обсъжда европейското си бъдеще само ако въпросите за идентичността и езика, наложени от България, не са на масата за преговори, цитира думите му скопският вестник “Независен“, предаде Фокус.

„Македонската идентичност, освен че е предмет на гордост, е и въпрос на фактология, наука, традиция и национален символ на нашия народ. Тя не е и няма да бъде обект на преговори. Европейските ценности са ориентир за нас, но защитата на идентичността също е европейска ценност", каза Заев пред Фон дер Лайен, според пресслужбата на македонското правителство.

Това е най-силното послание, изпратено до момента към лидерите на ЕС в Брюксел, че РСМ, дори с цената на европейската перспектива, няма да се откаже от ключовите си въпроси - езика и идентичността, въпреки че изпълни всичко, което Европейският съюз изискваше от нея, в допълнение към необходимите реформи, дори промени и името си.

Заев поиска Европейската комисия да се включи по-активно в намирането на решение за деблокиране на процеса на започване на преговори на ЕС със Северна Македония.

Фон дер Лайен заяви, че ЕК ще бъде ангажирана по-съществено и всеотдайно в решаването на този проблем и не трябва да се забавя началото на преговорите. Тя потвърди, че е ангажирана с двете страни - РСМ и Албания, да продължат преговорите заедно без допълнително забавяне.

Говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер заяви пред македонската информационна агенция (МИА), че на срещата Фон дер Лайен е потвърдила подкрепата си за началото на преговорите със Северна Македония, на които ЕС даде зелена светлина преди повече от година, но които не можаха да се реализират поради ветото, наложено от България.

Фон дер Лайен и Заев са обсъдили редица теми, интересуващи и двете страни, каза Мамер.

Фон дер Лайен и Заев обсъдиха икономически и инфраструктурни проекти, които Европейската комисия иска да подкрепи в РСМ, като изграждането на железопътна линия, газопровод и проекти, свързани със зелената програма на ЕС за възобновяеми енергийни източници.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 "гордият" Зайко

    41 3 Отговор
    Да ве да затова гърците ви смениха името на севернаненамквоси и ви забраниха да ползвате звездата на Вергина, щот цитирам: "„Македонската идентичност, освен че е предмет на гордост, е и въпрос на фактология, наука, традиция и национален символ на нашия народ. Тя не е и няма да бъде обект на преговори."
  • 2 zeus

    38 2 Отговор
    Признай си, че си българин и да приключва драмата ;)
  • 3 Македонска Луно

    51 2 Отговор
    Кой ви пречи на Македонската идентичност, тя ви е от 1945. Проблема е, че се връщате назад и крадете чужда идентичност, като си я приписвате на вас.
  • 4 GnG

    10 29 Отговор
    От ТEРИТOРИЯТA нa Северна Мaкeдoния, се нуждаят EC и НAТO !

    Тaкa или инaчe, ЩE НИ ПРИНУДЯТ дa ce CЪГЛACИМ cъc Ceвeрнa Мaкeдoния !

    Ceвeрнa Мaкeдoния ИМA oщe КAКВO дa ДAДE нa EC и НAТO, a ниe ВEЧE cмe превърнати ПРOТEКТOРAТ-ДЛЪЖНИК, c кoйтo ce cъoбрaзявaт CAМO oт КOРТУAЗИЯ ! :)

    Коментиран от #8, #18

  • 5 Питам аз

    41 0 Отговор
    Македония и ЕС очакват РСМ да бъде приета изцяло и за сметка на българската идентичност, история и език, които са "превзети" от РСМ.
    Кеде е БЪЛГАРСКОТО правителство?
    Кой ще защити българския интерес, история и гордост?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Байко

    27 1 Отговор
    Зайов, малете се колкото си щете на Ейс, но по въпроса за индентичността запомнете– "С чужда пита помен не се прави"!
  • 8 cornholio

    5 12 Отговор

    До коментар #4 от "GnG":

    И какво точно има да даде тая разградена кочина? Друго беше като бяхме 16-та република на ссср а?

    Коментиран от #17, #19

  • 9 и вие така

    30 0 Отговор
    Чесно казано и вие не сте и нужни на Европа !!
    След като този официално се ожали от България пред целия ЕС редно е официално и остро изявление от страна на България без тъпизмите за "приятелство, братовчеди и т.н.". Официално да се заяви, че РСМ провежда враждебна политика пряко застрашаваща националната сигурност и териториалната цялост на България. Удобен повод официално и да се деносира тъпоумния договор за прителство и да се прекратят дебатите между държава с непроменено име от 1300 години независимо от вековете чуждо владичество , и държава която за 30 години си смени N на брой името и националния флаг, както и зачеркна 1500 години измислена антична истори - онзи, който го прави, той определено е този , който има тежък проблем със своята идентичност. Унижението за България е че изобщо води подобни преговори.
  • 10 Петър

    2 25 Отговор
    Абе не съм им голем фен на македонците, но евала за достойната позиция!

    Коментиран от #15

  • 11 НИКОЙ

    26 0 Отговор
    в България не успорва Македонската идентичност и език. Идентичността и езика са БЕЗСПОРНО създадени през 1945 от Коминтерна. Преди това болшинството от населението на РСМ се е определяло като българско, всички Илинденци -- като българи. Това е безспорен исторически факт както 1+1=2. Никой в България не иска да се отказвате от езика или единичността си. Но за да сте част от Европейското семейство, от ЕС, трябва да има обективен прочит на историята, основана на факти, не лъжи. Не може да редактираш Железният Светилник на Талев, за да заменяш българин с македонец. Съжалявам бракя от Вардара, ама вече Югославия я няма и евтини номера не минават. Или обективен прочит на историята, прекратяване на езика на омразата и фалшификациите или ще стоите без дата за преговори много много много дълго време. Няма кой да ни натисне, има консенсус в цялата общественост за това. Но трябва да се раздели Албания, тя да продължи напред, защото не е виновна тя за вашите лъжи и език на омраза!

    Коментиран от #23

  • 12 бай Даньо

    14 0 Отговор
    За жалост македонския въпрос няма мирно решение. Вижда се че мънкитата са зомбирани и няма да се предадат каквото и да им струва, тоест сърбите са си свършили работата и са издълбали дълбок ров , непреодолим за нас идеологичен буфер между нас мънкитата. Но понеже няма мирни решение на проблема то мъкнатата сами се поставят в положение да са тортата която ще се дели на балканите в следващата голяма война . Ако се стигне до решаване на сръбския проблем и създаване на голяма Сърбия ( със Черна гора и части от Босна) , то България не трябва да гледа тъпо , а да се противопостави на такива планове , който ще решат и проблема на албанците с поглъщане на Косово ... ако не се решава и нашия въпрос за македония и западните покрайнини.
  • 13 Напомнително :

    16 1 Отговор
    Не трябва да позволим влизането на Македония в ЕС, защото така ще вкараме в него и гадните албанци.
    Тези "македонци", които са от български произход и с българско самосъзнание ще влязат поединично, като им дадем наши паспорти.
    Ако наложим вето на Сев.Македония ще спечели целият Европейски съюз. Ще загубят САЩ, Турция, сърбоманските келеши-еничари, албанската мафия и "българските" соросоиди(майкопродавци).

    Забележка: На семействата на измекярите Заев и ПЕДЕРовски да не се дават български паспорти!
  • 14 Предлагам

    7 3 Отговор
    Да обвиним двама македонски шпиони за взрива на бойлер в Асеновград.
  • 15 и вие така

    15 0 Отговор

    До коментар #10 от "Петър":

    Да, наистина че можем само да се учим от тях - на безпардонност и нахалство, на подлост, на коварство, на лъжи и на низост. Упорити и последователни в българофобската им позиция - това да . Но НИЩО достойно няма в тяхната позиция - това е различно !! Предал си името на страната си, предал си националният и флаг, отказал си се от 1500 години антична история ( за която претендираш, че е твоя ) - и къде виждате тук достойнство ?
  • 16 ДЪНКАН МАКЛАУД

    9 0 Отговор
    НЕ Е СРАМНО ДА КАЖЕШ ЧЕ ПИШЕШ ЧЕТЕШ ГОВОРИШ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК
  • 17 GnG

    1 6 Отговор

    До коментар #8 от "cornholio":

    Северна Македония, ВСЕ ОЩЕ има СУВЕРЕННА ТЕРИТОРИЯ, за разлика от България, чията територия е вече или ИЗКУПЕНА, или ще послужи за ОБЕЗПЕЧЕНИЕ срещу държавния ни дълг + ползваните от ЕС фондови "дарове" !
  • 18 И какво

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "GnG":

    може да даде на ЕС че не мога да се сетя
  • 19 Най-напред

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "cornholio":

    си смени Ника с Българско име. После България никога не е била нито 16та нито каквато и да е друга република освен Българска.НАРОДНА !!!
  • 20 Перо

    9 0 Отговор
    Само Вето. Докато работиха на запад и имаха пълни джобове с марки и долари ние мизерувахме, без кока кола, дъвки, дънки и много други работи.
    Обаче колелото ве връти да видят и те как е да се подиграват с тях, както цяла Югославия с право се подиграваше с нас 50 години.
  • 21 БЮРМ/FYROM

    6 1 Отговор
    Измислената "държава" няма място в Европейския съюз. ВЕТО докрай. Промити мозъци. Кресливи и злобни, руско-сръбски мекерета. Крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници.
  • 22 Дебилчев

    3 0 Отговор
    Ние също имаме гордост, истината за българският език и история вие няма да заличаване само, за да оправдаете измислената си идентичност
  • 23 Дебилчев

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "НИКОЙ":

    Точно така, Албания да си преговаря отделно, защо да се наказват заради лъжите и нищоправенето на македонците
  • 24 Скопие лъжат че са бедни

    0 0 Отговор
    Къде е съкровището на цар Александър Македонски Велики което е заграбил от половината свят!? Само златото е над 5 000 тона отделно хиляди тонове сребро и хиляди хиляди карати скъпоценни камъни и други!За сравнение днес САЩ имат 8 000 тона злато.Четете в интернет има и филм на английски език в YouTube
  • 25 чочо

    4 0 Отговор
    Тоя пи.льо ходи и се оплаква като махленски просяк. Нямат ти малко достойнство тия хора /макетата/!? Срам! И това ми били българи!? Вече започвам да се съмнявам.
    Скоро ще похарчи едни пари за самолетен билет до САЩ - и там ще се моли и клевети.
    Пълен боклук!
  • 26 Филип Тотю

    6 0 Отговор
    Да не би австрийците да са без идентичност като говорат немски език? Или американците и австралийците, щото говорят английски да са без идентичност?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: