Отидете към основна версия

1 430 8

Западните Балкани призоваха за разширяване на ЕС

  • ес-
  • словения-
  • западни балкани

Призив от общата среща

Снимка: БГНЕС/EPA

Разширяването на ЕС трябва да се динамизира. Това обявиха представители на Западните Балкани, Хърватия и Словения, съобщи ТАСС.

Страните се събраха на обща среща в Словения. Основната тема беше европейската интеграция на региона.

Македонският държавен глава Стево Пендаровски заяви, че историческите въпроси не трябва да имат общо с европейските въпроси. Сръбският държавен глава Александър Вучич заяви, че е трудно да се намери съгласие за границите в региона.

Държавният глава н Хърватия Зоран Миланович отправи призив за възможно най-бързата европейска интеграция на региона. Това беше подкрепено от словенския му колега Борут Пахор.

Миланович допълни, че в момента Северна Македония се намира в много трудно положение. Той посочи условията, които се поставят на страната точно преди старта на европейските разговори.

Страните от региона ще продължат да се подкрепят за европейско присъединяване.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.

Свързани новини

  • Разширяването на ЕС трябва да продължи

    Разширяването на ЕС трябва да продължи. Това обяви македонският държавен глава Стево Пендаровски, цитиран от Нова Македония. Държавният глава присъ ...
    17.05.2021
    1 829
    18
  • ЕС е уморен от разширяване

    ЕС е уморен от разширяване. Това обяви сръбският държавен глава Александър Вучич, цитиран от ТАСС. Държавният глава смята, че в момента ЕС не мисли ...
    17.05.2021
    2 172
    6
Новини по държави: