Отидете към основна версия

1 887 21

САЩ все още искат да спрат газопровода "Северен поток 2"

  • северен поток 2-
  • сащ-
  • русия-
  • газ

По-рано през деня германският външен министър Хайко Маас потвърди, че Вашингтон ще се откаже от някои наказателни мерки срещу Nord Stream AG, компанията, която ръководи строителството

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Джалина Портър подчерта в сряда, че Вашингтон "се ангажира да използва всички налични дипломатически инструменти", за да предотврати завършването на проекта за газопровод "Северен поток 2".

САЩ желаят да "засилят европейската енергийна сигурност" и да отблъснат руското "хищническо поведение", каза тя по време на пресконференция.

В същото време сенаторът от Ню Хемпшир на Демократическата партия Джейн Шахин разкри, че САЩ ще приложат допълнителни санкции към други осем организации, свързани с проекта, но добави, че е "разочарована, че администрацията няма да поддържа същия стандарт по отношение на самата компания Nord Stream 2 AG".

По-рано през деня германският външен министър Хайко Маас потвърди, че Вашингтон ще се откаже от някои наказателни мерки срещу Nord Stream AG, компанията, която ръководи строителството на газопровода.

"Виждаме това като конструктивна стъпка, която с удоволствие ще обсъдим допълнително с нашите партньори във Вашингтон", посочи Маас и допълни: "Мисля, че спечелихме още три месеца за дискусии с Вашингтон как да постъпим".

Неговите забележки идват след информация, че американският президент Джо Байдън ще се откаже от санкциите срещу "Северен поток 2", тъй като не е готов да компрометира отношенията на страната с Германия. Междувременно заместник-секретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер коментира, че Вашингтон "ясно е сигнализирал, че газопровода "Северен поток 2" е лоша сделка", но не даде допълнителна информация за евентуални наказания.

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.

Свързани новини