Last news in Fakti

19 Май, 2021 19:54 7 395 29

Владимир Путин и Си Дзинпин стартираха грандиозно строителство

  • атомна енергетика-
  • строителство-
  • владимир путин-
  • си дзинпин-
  • китай-
  • русия-
  • аец-
  • атомна централа

Изпълнението на съвместния руско-китайски проект в сферата на атомната енергетика е в рамките на подписания през 2018 година стратегически пакет от споразумения

Владимир Путин и Си Дзинпин стартираха грандиозно строителство - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът на Русия Владимир Путин и председателят на Китай Си Дзинпин участваха чрез видео връзка в тържествена церемония за началото на строителството на седми и осми енергоблок на АЕЦ „Тянван” и трети и четвърти енергоблок на АЕЦ „Сюйдапу” в Китай.

„Сега енергоблоковете на Тянванската АЕЦ служат надеждно на китайския народ и имат съществен принос за осигуряване на енергийната сигурност на страната. Към днешна дата енергоблоковете, построени с участието на Русия, вече са произвели повече от 270 милиарда киловатчаса електроенергия”, отбеляза генералният директор на руската държавна корпорация „Росатом” Алексей Лихачов.

Изпълнението на съвместния руско-китайски проект в сферата на атомната енергетика е в рамките на подписания през 2018 година стратегически пакет от споразумения между двете страни. Тогава, в частност бе решено, че ще бъдат построени четири нови енергоблока с реактори от поколение „3+” ВВЕР-1200 – енергоблокове №7 и №8 в АЕЦ „Тянван“ и №3 и №4 в АЕЦ „Сюйдапу”.

АЕЦ „Тянван“ е най-големият обект на руско-китайското икономическо сътрудничество, който се намира в провинция Дзянсу. Първите два енергоблока с реактори ВВЕР-1000 са построени от руски специалисти и са в търговска експлоатация от 2007 година. През 2010 година „Росатом“ и Китайската корпорация на ядрената промишленост продължиха сътрудничеството си и подписаха договор за изграждане на трети и четвърти енергоблок. През 2018 г. те успешно бяха въведени в търговска експлоатация.

През март 2019 година в Пекин се състоя церемония по подписването на договор за изграждане на нови енергоблокове на площадката на АЕЦ „Тянван” с мощност 1200 мегавата всеки (блокове №7 и №8). Съгласно проекта са подписани междуправителствен протокол и рамков договор за строителството на най-модерните реактори ВВЕР-1200 (поколение „3+”). В съответствие с този документ руската страна ще проектира ядрения остров на централата и ще достави ключовото оборудване за него, както и ядрено гориво за двата енергоблока. Въвеждането на енергоблоковете в експлоатация е планирано за периода 2026-2027 г.

АЕЦ „Сюйдапу” е нов проект на сътрудничеството между Русия и Китай в областта на атомната енергетика, който е разположен в провинция Ляонин. През 2019 година са подписани редица договори, в това число контракт за строителството на трети и четвърти енергоблок на централата с реактори ВВЕР-1200, както и договор за доставка на ядрено гориво. В съответствие с тях Русия ще проектира ядрения остров на централата и ще достави ключовото оборудване. Въвеждането на енергоблоковете в експлоатация е планирано да стане през 2027-2028 г. Проектът ВВЕР-1200 се отличава с повишена безопасност и надеждност, осигурявани от наличието на допълнителна пасивна система за отвеждане на топлината от парогенераторите и пасивна система за отвеждане на топлината от защитната обвивка, което практически позволява реакторната инсталация да бъде поддържана в стабилно и безопасно състояние неограничено време.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ба х ги

    43 5 Отговор
    Аз,без ме ли бе... що не са садили тикви.. Път за жипове туйоти има ли..

    Коментиран от #20

  • 2 Майна

    42 5 Отговор
    Путин, искаш ли да сме приятели? Аз искам.

    Коментиран от #12

  • 3 Сесесере

    4 109 Отговор
    Значи скоро да чакаме нов Чернобил, само че в Китай!

    Коментиран от #10, #14, #17, #21, #25, #26

  • 4 стигаДемокрация

    77 7 Отговор
    За 30 години неможахме да станем като Америка(САЩ) , време е да се обърнем на изток , белким станем като Китай !

    Коментиран от #7, #16

  • 5 Изостаналите азиатци”, се развиват с

    105 1 Отговор
    Шеметна скорост! А тъпият запад деградира все повече и повече! На изток - дисциплина, единоначалие, яснота, твърди ценности! На запад - анархия, наричана човешки права, хомофилия, егоцентризъм! Снощи се опитах да погледам Евровизия - ужас, парад на изчадията! Много показателно!

    Коментиран от #19

  • 6 dfер

    69 4 Отговор
    Слава за Русия и Китай ! отрепките в бг пикаят газ от яд хахахаха

    Коментиран от #9

  • 7 Army Ranger

    12 35 Отговор

    До коментар #4 от "стигаДемокрация":

    китайците са хитър народ и ако незнаеш те създадоха бойния вирус короната, те обезглавяват и за по малко от арабите и турците, манталитета им е такъв че да не дава господ да живееш под тяхно владичество и тогава ще се усетиш какви ги говориш и хвалиш
  • 8 Брат Ралчев

    16 0 Отговор
    Аз ЩЕ кажа на братята от Германия.
  • 9 Army Ranger

    50 1 Отговор

    До коментар #6 от "dfер":

    По скоро слава на Русия които белите братя на Запад обърнаха гръб на белите славяни

    Коментиран от #23

  • 10 Тъй ША си пукнеш в чакане.....

    29 1 Отговор

    До коментар #3 от "Сесесере":

    То и аз чакам Дженифър Лопес в леглото амаааааа...
  • 11 Ше си строят мавзолей

    0 18 Отговор
    Да векуват
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Kcaniba

    29 2 Отговор
    сшршснята е в траур!!!
    още са на опорките за китйски Сибир!
  • 14 БАЙ КУРТИ

    43 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сесесере":

    То и баба ти чака кравата да и даде мляко но все не е огрява . КРАВАРИТЕ САМО МУЧАТ НО НЕ ВЪРШЯТ РАБОТА. Помниш ли как закриха 1/2/3/4 енергоблокове в АЕЦ КОЗЛОДУЙ, или ти е плитка паметта .
  • 15 Абе

    28 0 Отговор
    Спокойно и поколенията на България пак ще ползват ток от руски реактори, само, че може да плащат за него на Турция от тяхната нова Аец Акою руско производство :)
  • 16 6789

    12 1 Отговор

    До коментар #4 от "стигаДемокрация":

    Китай след 3000г. няма да го настигнем овцо заблеяна
  • 17 дончичо

    20 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сесесере":

    Чакай,от некадърници хохли к... теб е станал ефекта Чернобил, Козлодуй що не прьцка? И още колко други ВВЕР по света има ? Те защо не прьцкат? Ъ е сложена за благозвучие...наздраве!
  • 18 кремъл

    17 3 Отговор
    Най- качествените две държави и президенти , БРАВО

    Коментиран от #22

  • 19 Рико

    5 13 Отговор

    До коментар #5 от "Изостаналите азиатци”, се развиват с":

    Наскоро имаше репортаж със снимки от райони в китайска провинция. 15 век. Без преувеличение - шапките, дрехите,обувките; каруците с големите колела, дърпани от измъчени жени. 15 век! И техният началник на провинцията комантира, да има проблеми за няколко милиона жители. За трети път ще напиша -15 век. Щом толкова ти харесва, ти пожелавам там да живееш.

    Коментиран от #27

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Вагнеровец

    1 20 Отговор

    До коментар #18 от "кремъл":

    Русуя качествена държава ? Ти на какви наркотици си ? Русия е страна която е с 100 години назад и с 50 в страни от света.Самата русия е държава паразит която не произвежда нищо ,не подпомага с нищо за развитието на света ,а само вреди и граби на готово природните ресурси.Тя русия ако беше дори и малко качествена държава нямаше да е последна дупка на кавала във всяко отношение...
  • 23 Вагнеровец

    2 19 Отговор

    До коментар #9 от "Army Ranger":

    Русия е защитник на исляма и скоро ще бъде изцяло мюсюлманска република..Вече половината население е мюсюлманско.

    Коментиран от #24

  • 24 No comment

    12 0 Отговор

    До коментар #23 от "Вагнеровец":

    Оценките за броя на мюсюлманите в Русия варират от 7 – 9 милиона. Също така там има от 2 – 3 милиона временни мюсюлмани, мигранти от територията на бившия СССР.[144] Повечето мюсюлмани живеят в Татарстан и в Кавказ.
  • 25 Тъпан

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сесесере":

    По скоро си купи свещи че нещата вървят към режим на тока с космически цени.Ще останем без ядрена енергетика и ще се сдобием с площадка за ядрени отпадъщи това ни е отредено от господарите демократи.
  • 26 1234

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сесесере":

    очаквай да минем на газени лампи след 2028,и централите ни ще спрат и ядрените лицензи ще загубим ,л..хман
  • 27 Ха ха

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "Рико":

    Те и ескимоси и чукчи си живеят в 15 век,защото така им изнася.А нашите ромляни са и още по назад.
  • 28 питайте Бойко ще не може

    4 0 Отговор
    Питайте Бойко защо в България нищо не се получава? Питайте и евроатлантиците , ес , нато. Защо в Бългатия нищо не се получава. Защото това е техния план за България. Имат си партии тъка правят си квото искат.
  • 29 Цоко

    0 0 Отговор
    Китай е един от най-големите производители на ядрени реактори и оборудване за атомни централи, които изнася в десетки държави. Същевременно атомните централи в самия Китай са построени основно с чуждестранни реактори и оборудване - руски, но и американски, френски и японски.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания