Отидете към основна версия

3 484 31

В Скопие: България се скара и с Хърватия заради Македония!

  • българия-
  • северна македония-
  • хърватия-
  • зоран заев

Причината е изявлението на хърватския президент Зоран Миланович, който явно се противопостави на наложените от София условия за започване на преговори на РСМ с ЕС

Снимка: БГНЕС/ЕРА

България се скара и с Хърватия заради Македония, пише в. "Независен вестник" по повод решението на българското външно министерство да извика на разговор хърватския посланик в София Ясна Огняновац. Вестникът отбелязва, че това е станало заради изявлението на хърватския президент Зоран Миланович, който "явно се е противопоставил" на наложените от България условия за започване на преговори на Република Северна Македония с ЕС, съобщава БТА.

В друга статия "Независен весник" цитира германския посланик в Скопие Анке Холщайн, която на дебат "Бъдещето на Европа и бъдещето на разширяването" заявила, че България "държи всички ни като заложници". Холщайн казала, че португалското председателство в момента работи усилено за постигане на консенсус по преговорната рамка за Република Северна Македония, и изразила съжаление, че Германия не е успяла да постигне този консенсус по време на своето председателство в ЕС.

"26 страни членки са държани като заложници на някакви дребни национални интереси на една страна, която нанася вреда на целия Европейски съюз и унищожава доверието на Западните Балкани в него", казала Холщайн на дебата, организиран от Европейското движение на Македония. Според германския посланик поставянето на допълнителни условия за преговори ще отвори възможност за нови двустранни спорове в бъдеще и може да блокира целия процес с години или десетилетия.

Вестникът отбелязва, че представителят на българското посолство в Скопие Димитър Карапенов, който се включил в дебата, казал, че България подкрепя европейската интеграция на Република Северна Македония, а впечатлението, което се създава, че България пречи на процеса на интеграция на съседната държава, е погрешно.

"Всеки трябва да защитава националните си интереси. Добрите съседски отношения, сътрудничеството и цялостното изпълнение на договора за добросъседство от 2017 г. са условието за интеграция", казал българският представител.

Инвестиционният план за Западните Балкани ще създаде устойчиво развитие и нови работни места, заяви премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев, цитиран от в. "Нова Македония". Заев говори вчера на Виенския икономически форум, посветен на икономическия и инвестиционен план на Европейската комисия за Западните Балкани, с който е предвидено финансиране с 9 милиарда евро на инвестиции в областта на транспорта, енергетиката, зелената икономика и дигитализацията.

Заев изтъкна, че Република Северна Македония е посветила особено внимание на преодоляване на икономическите последици от пандемията от коронавирус и в началото на тази година е отбелязала насърчителни резултати благодарение на шестте пакета мерки за стимулиране на икономиката. За това говорят и бюджетните приходи, които са по-високи от предкризисния период - 4,4 процента общо нарастване на приходите, 5 процента увеличение на приходите от данъци и осигуровки.

Страната планира 4,1 процента растеж с очакване износът да нарасне с 14 процента, брутните инвестиции - със 7,7 процента, заетостта - с 1,9 процента. Заев каза, че чрез инвестиционната рамка за Западните Балкани посредством безвъзмездна помощ и кредити досега са финансирани 23 проекта в страната на стойност 2,1 милиарда евро.

Сватби ще има от 15 юни, но без кючеци и много хора, пише в. "Вечер". Ако епидемичната ситуация остане стабилна, ресторантите за сватби ще бъдат отворени най-рано от 1 юни, а най-късно от 15 юни. Според протоколите, които се подготвят за случая, на сватбените тържества няма да се играе хоро, а в началото на тържеството ще танцуват само младоженците.

Няма да има и жива музика, а броят на гостите ще бъде ограничен. Задължително ще трябва да има средства за дезинфекция на всички маси, а персоналът ще носи маски. Най-вероятно сватбите ще бъдат разрешени при заетост на 50 процента от капацитета на ресторанта.

Засега в заведенията могат да се организират конференции и други събития при 30 процента заетост на капацитета в затворените части и 50 процента на откритите тераси и градини.

Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: