Last news in Fakti

20 Май, 2021 14:06 3 468 31

В Скопие: България се скара и с Хърватия заради Македония!

  • българия-
  • северна македония-
  • хърватия-
  • зоран заев

Причината е изявлението на хърватския президент Зоран Миланович, който явно се противопостави на наложените от София условия за започване на преговори на РСМ с ЕС

В Скопие: България се скара и с Хърватия заради Македония! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

България се скара и с Хърватия заради Македония, пише в. "Независен вестник" по повод решението на българското външно министерство да извика на разговор хърватския посланик в София Ясна Огняновац. Вестникът отбелязва, че това е станало заради изявлението на хърватския президент Зоран Миланович, който "явно се е противопоставил" на наложените от България условия за започване на преговори на Република Северна Македония с ЕС, съобщава БТА.

В друга статия "Независен весник" цитира германския посланик в Скопие Анке Холщайн, която на дебат "Бъдещето на Европа и бъдещето на разширяването" заявила, че България "държи всички ни като заложници". Холщайн казала, че португалското председателство в момента работи усилено за постигане на консенсус по преговорната рамка за Република Северна Македония, и изразила съжаление, че Германия не е успяла да постигне този консенсус по време на своето председателство в ЕС.

"26 страни членки са държани като заложници на някакви дребни национални интереси на една страна, която нанася вреда на целия Европейски съюз и унищожава доверието на Западните Балкани в него", казала Холщайн на дебата, организиран от Европейското движение на Македония. Според германския посланик поставянето на допълнителни условия за преговори ще отвори възможност за нови двустранни спорове в бъдеще и може да блокира целия процес с години или десетилетия.

Вестникът отбелязва, че представителят на българското посолство в Скопие Димитър Карапенов, който се включил в дебата, казал, че България подкрепя европейската интеграция на Република Северна Македония, а впечатлението, което се създава, че България пречи на процеса на интеграция на съседната държава, е погрешно.

"Всеки трябва да защитава националните си интереси. Добрите съседски отношения, сътрудничеството и цялостното изпълнение на договора за добросъседство от 2017 г. са условието за интеграция", казал българският представител.

Инвестиционният план за Западните Балкани ще създаде устойчиво развитие и нови работни места, заяви премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев, цитиран от в. "Нова Македония". Заев говори вчера на Виенския икономически форум, посветен на икономическия и инвестиционен план на Европейската комисия за Западните Балкани, с който е предвидено финансиране с 9 милиарда евро на инвестиции в областта на транспорта, енергетиката, зелената икономика и дигитализацията.

Заев изтъкна, че Република Северна Македония е посветила особено внимание на преодоляване на икономическите последици от пандемията от коронавирус и в началото на тази година е отбелязала насърчителни резултати благодарение на шестте пакета мерки за стимулиране на икономиката. За това говорят и бюджетните приходи, които са по-високи от предкризисния период - 4,4 процента общо нарастване на приходите, 5 процента увеличение на приходите от данъци и осигуровки.

Страната планира 4,1 процента растеж с очакване износът да нарасне с 14 процента, брутните инвестиции - със 7,7 процента, заетостта - с 1,9 процента. Заев каза, че чрез инвестиционната рамка за Западните Балкани посредством безвъзмездна помощ и кредити досега са финансирани 23 проекта в страната на стойност 2,1 милиарда евро.

Сватби ще има от 15 юни, но без кючеци и много хора, пише в. "Вечер". Ако епидемичната ситуация остане стабилна, ресторантите за сватби ще бъдат отворени най-рано от 1 юни, а най-късно от 15 юни. Според протоколите, които се подготвят за случая, на сватбените тържества няма да се играе хоро, а в началото на тържеството ще танцуват само младоженците.

Няма да има и жива музика, а броят на гостите ще бъде ограничен. Задължително ще трябва да има средства за дезинфекция на всички маси, а персоналът ще носи маски. Най-вероятно сватбите ще бъдат разрешени при заетост на 50 процента от капацитета на ресторанта.

Засега в заведенията могат да се организират конференции и други събития при 30 процента заетост на капацитета в затворените части и 50 процента на откритите тераси и градини.


Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 коминтерн

    3 35 Отговор
    Комунистите не искат Македония в ЕС, за да правят сечено на ЕС.
  • 2 КОТарАК

    53 2 Отговор
    тия почнаха да дразнят много вече...гледам са правили обръщения , че сме проруски настроени , а те самите преди няколко години отвсякъде ни плюха че сме предали Русия. сега излязоха най-големите НАТОвци. трябват да се вземат СЕРИОЗНИ мерки , включително като вариане скъсването на диплом. отношения! ние стратегически сме твърде важни за Европа и НАТО , и никой нама да им обръща внимание при по-сериозна политика спрямо тях и подкрепящите ги
  • 3 ББ ГС

    52 0 Отговор
    Нито крачка назад .
    И без това шиптърите ще ги претопят

    Коментиран от #9

  • 4 Фашист

    33 3 Отговор
    Българските ком*нисти предадоха България. Фашизмът никога нямаше да позволи такова държание, то не само държание, а и съществуването на такава фалшива страна.

    Коментиран от #18

  • 5 Army Ranger

    29 0 Отговор
    Българите сами трябва да се оправят като сами изберем политиците които ще гледат за истинските интереси на народа и да оправи икономиката, останалото е ако се наложи ще изкочим от гнилия ЕС, но неможе сегашни членки на ЕС да се застъпват за още невлязла държава и да критикуват така яросно позиция на вече държава членка
  • 6 447

    48 1 Отговор
    Ами, ако утре канцлера на Австрия каже, че в неговата държава се говори на австрийски и именно от там е произлязъл немския език, как ще коментира тая Анке Холщайн???

    Коментиран от #8

  • 7 JEB

    24 0 Отговор
    тъй е езика на дипломацията е мръсен и не винаги разбираем
    г-жа посланичката знае много добре че няма дребни национални интереси..но от друга страна трябва да запази лице пред македонските си домакини..нали са вождове на ес и обединители..няма какво да каже ама..както винаги ситуацията на това прокълнато място се заплита с помоща на чужди сили и не смятам че трябва да отстъпваме никога не сме отстъпвали по тая дирекция

    Коментиран от #11

  • 8 Анке

    14 0 Отговор

    До коментар #6 от "447":

    Между другото това е вярно, ама няма австриец, който да го заяви!:) Щото ...!!!:)
  • 9 смерш

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "ББ ГС":

    Да бяхме се вгледали в нашенските цигани от гледна точка на претопяването?
  • 10 Пешо

    13 2 Отговор
    Подялба на Македония е решението или конфедерация.

    Коментиран от #12

  • 11 Army Ranger

    18 1 Отговор

    До коментар #7 от "JEB":

    Ако отстъпим по македонския въпрос явно сме си заслужили политиците които вече направиха две национални катастрофи повреме на двете световни войни. По скоро народа не трябва да отстъпва и да изисква яросно запазване на твърдия тон и ясна позиция по проблема от нашите политици и да ги задължим яросно да защитават позицията си и нито крачка назад защото ще е национално предателство спрямо избирателите които са ги избрали да ни представляват по света

    Коментиран от #15

  • 12 Блек Хоук

    13 1 Отговор

    До коментар #10 от "Пешо":

    По добре конфедерация, при подялба е все едно наша територия да ги раздадем на няколко окупатора
  • 13 Интересно

    30 0 Отговор
    Когато Гърция каза на Македония да забравят за членство, докато не се уредят спорните въпроси между двете държави, никой от Европейския съюз не се месеше в гръцките дела. Сега Европейският съюз си позволява пряко да се меси в делата на България по темата! На тази немска крава определено трябва да и бъде обяснено, че не е нейна работа да се изказва по такива теми!
  • 14 Тра-ла-ла

    32 0 Отговор
    26 страни членки били държани от България като заложник? Голям смях! 😂😂😂😂😂 Жизнено важно ли е за тези 26 страни да приемат РСМ ? Без РСМ ще се свърши света ли?
  • 15 смерш

    19 0 Отговор

    До коментар #11 от "Army Ranger":

    Повече от век след Съединението отново имаме национална кауза около която да се обединим!
    Както тогава така и сега,ако устоим на натиска,можем да покажем качествата на нация достойна за уважение!
    Както тогава така и сега най-големите ни врагове са най близките съседи,за съжаление,но не и за учудване!
  • 16 JEB

    8 0 Отговор
    въпросите там винаги са се опитвали да ги решават отвънка
    оставете ги да ги решат тоя път по европейски..по американски
    и по руски..както искат така да ги решават..по исторически по космически..по каквито нови науки има
  • 17 Тра-ла-ла

    21 0 Отговор
    Дребни национални интереси на някаква си страна, която вреди на Европейския съюз! И това се казва по адрес на страна член на този съюз, по повод претенциите на една още по-незначителна страна!
  • 18 Пешо от блока

    17 2 Отговор

    До коментар #4 от "Фашист":

    Другарю фашист,в България никога не е имало фашизъм. Дори в Германия не е имало фашизъм, там имаше национал социализъм. Единствената фашистка държава беше Италия. Вземи чети, че и ти си като непросветените комунисти.
  • 19 Полковник РУМНО

    17 1 Отговор
    Нe нa влизaнeтo нa РCМ в EC. Влизaнeтo oзнaчaвa крaй нa бългaрcкaтa aзбукa, пиcмeнocт и иcтoрия. Гърция вoди прeгoвoри 28 гoдини и нaкрaя РCМ ce cъглacи c уcлoвиятa нa гърцитe.

    Коментиран от #22

  • 20 JEB

    16 0 Отговор
    предлагам да се свика общоевропейска историческа конференция по въпроса и в момента в който някой види думата македонец в документите от 17-18-19-20 век да вдигне ръка
    не говорим за 10-11-12 век изобщо
  • 21 Дебилчев

    19 0 Отговор
    БГ ще се скара с всеки, който е против България, разни юго титовисти няма да задават дневния ред, БГ никого не държи заложник, сами са си избрали поведение-СМ са се запънили като магаре на мост, вместо да правят макар и малки стъпки по договора от 2017г те обикалят и правят антибългарска пропаганда, спасението на да вещите се е в ръцете на самите даващи се
  • 22 Дебилчев

    17 1 Отговор

    До коментар #19 от "Полковник РУМНО":

    Ами да, тия искат да заличат българска история, азбука, език, за да имат те измислени такива, да се съгласим нас да ни няма, за да ги има тях, наглост безпределна
  • 23 ПЕНКО

    12 1 Отговор
    ХРЪВАТСКИТЕ НАЦИОНАЛИСТИ -СТРАШНО ХАРЕСВАТ МАКЕДОНСКИТЕ ШИПТЪРИ И С "РАДОСТ " ГИ КАНЯТ НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ -ЕУРОПЕДСКА !!!???!!!
  • 24 Докога

    18 2 Отговор
    ще ни занимавате с тези скопски цигани? Значи, когато Гърция ги спираше дълги години за името - няма проблеми. А сега за България били дребни национални проблеми! Така ли? Я всички бундес-ландове отделни държави със собствени езици, да видим тогава какво ще правят в Берлин. Тия днешните немски джендъри тотално са изтрещели, пълен позор за старите германци. А и на никого в Европа не липсва македонския коминтернов продукт.
  • 25 MIG

    2 15 Отговор
    Защо България изведнеж реши, че не иска Македония в ЕС и защо постави неизпълними условия, които даже не се докосват до текста на Договора за приятелстов и добросъседство, в който няма нито ясно дефинирани искани, нито срокове за тяхното изпълнение?
  • 26 БЮРМ/FYROM

    10 2 Отговор
    Измислената, смешна и жалка "държава" без история е изчадие на коминтерна, но Югославия и Съветският съюз отдавна не съществуват. ВЕТО докрай за промитите мозъци. Кресливи и злобни, руско-сръбски мекерета. Крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници.
  • 27 Ами

    10 0 Отговор
    от бивши "югославяни" какво да очакваш?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Скопие лъжат че са бедни

    3 1 Отговор
    Къде е съкровището на цар Александър Македонски Велики което е заграбил от половината свят?!Само златото е над 5 000 тона отделно хиляди тонове сребро и хиляди хиляди карати скъпоценни камъни и други?За сравнение днес САЩ имат 8 000 тона злато.Четете в интернет има и филм на английски език в YouTube
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Някой

    0 0 Отговор
    Крайно време е някой историк от нашите да излезе в Брюксел и да им обясни нашата позиция,а ако пуснем македонците вЕС ,то той ще се разпадне .
Новини по държави: