Отидете към основна версия

23 213 241

Беларус вбеси България и САЩ

  • александър лукашенко-
  • беларус-
  • самолет-
  • българия-
  • сащ-
  • нато-
  • роман протасевич

НАТО съобщи, че наблюдава отблизо ситуацията

Снимка: БГНЕС/ EPA

България определи като "абсолютно неприемливо" и изключително тревожно принудителното отклоняване и приземяване в Минск на редовния полет на Ryanair от Атина за Вилнюс. Това се казва в позиция на Министерство на външните работи.

На борда на самолета има и един български гражданин. Самолетът вече се приземи във Вилнюс, но без беларуския журналист Роман Протасевич. Принудителното кацане на самолета на Ryanair в Минск е много сериозно нарушение на международните норми, се отбелязва в съобщението. МВнР призова незабавно да бъде разрешено на Роман Протасевич да продължи пътуването си до Вилнюс. В Беларус той е принудително задържан по обвинения за организиране на масови безредици , нарушаване на реда и разпалване на социална омраза, след като отразява протестите в Беларус в социалните мрежи.

Правителството на САЩ остро порица принудителното отклоняване на самолет на Ryanair в Беларус и задържането на опозиционен журналист на борда, като призова за спешна среща на Съвета на Международната организация за гражданска авиация. Държавният секретар Антъни Блинкън настоя за незабавното освобождаване на Роман Протасевич и заяви, че "шокиращият акт, извършен от режима на Лукашенко, е застрашил живота на повече от 120 пътници, сред които и американски граждани".

Европейският съвет ще заседава за пръв път присъствено от началото на годината. Предвижда се да се обсъдят основно въпроси, свързани с ваксините срещу коронавируса и отношенията с Русия. Извънредно в дневния ред снощи бе включена възможността за обсъждане на нови санкции срещу Беларус заради случая с Роман Протасевич. НАТО съобщи, че наблюдава отблизо ситуацията. "Това е сериозен и опасен инцидент, който изисква международно разследване", каза говорител на Алианса.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 113 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: