Last news in Fakti

20 Януари, 2022 20:34 1 450 11

Фалшива е била заплахата за бомба, приземила самолета на Роман Протасевич

  • роман протасевич-
  • самолет-
  • беларус-
  • санкции-
  • бомба-
  • александър лукашенко-
  • оон-
  • минск

Изобличиха лъжата на режима на Лукашенко

Фалшива е била заплахата за бомба, приземила самолета на Роман Протасевич - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Заплахата за бомба, заради която Беларус отклони полет на Ryanair миналата година, е била „умишлено фалшива“. Това е заключението на доклад на агенцията за гражданска авиация на ООН, предаде "Свободна Европа".

Изявеният критик на беларуския режим и журналист дисидент Роман Протасевич пътуваше на борда на самолета заедно с приятелката си София Сапега,​ която е руска гражданка. И двамата бяха задържани при кацането на самолета в Минск. Той беше придружен във въздуха от военен самолет на Беларус. Това беше редовен пътнически полет на авиокомпания Ryanair от Атина, Гърция до Вилнюс, Литва.

Беларуските власти твърдят, че са действали заради заплаха за бомба на борда на самолета, която е била фалшива според заключението на доклада. Още през май множество държави обвиниха дългогодишния държавен глава в Минск Александър Лукашенко за "държавно отвличане" на пътнически самолет. Международната организация за гражданска авиация на ООН събра екип, който да разследва и установи фактите по случая. Дългоочакваният доклад беше публикуван на 17 януари.

В него се казва, че беларуската версия за събитията относно контактите между отдела за въздушен контрол на летището в Минск и пилотите не е издържала на проверка и бомбената заплаха е невярна. „Тъй като не са били открити нито бомба, нито доказателства за нейното съществуване по време на проверката преди излитане в Атина, Гърция и след множество претърсвания на самолета в Беларус и Литва, се счита, че бомбената заплаха е била умишлено фалшива“, се казва в съобщението. Въпреки това, нито едно лице или държава не е идентифицирано като източник на незаконната заплаха, се казва в съобщението. Освен това беларуските власти не са сътрудничили на разследването и са задържали важна информация за установяване на фактите.

През 2020 г. в Беларус се проведоха президентски избори, на които за победител отново беше обявен Александър Лукашенко. Той управлява страната от 1994 г. Опозицията не призна резултата на изборите и през август в страната избухнаха масови протести. САЩ, Европейският съюз и Великобритания също смятат резултатите от вота за фалшифицирани. В отговор на общественото недоволство Лукашенко проведе кампания за репресиране на опозицията, гражданското общество и независимите медии, сред които е и каналът в Телеграм Nexta-Live, за който работеше Протасевич. След като беше арестуван на борда на самолета, той беше държан в затвора до юни 2021 г.,когато беше преместен под домашен арест. Родителите му изгубиха контакт с него 6 месеца по-късно и нямат информация за състоянието му от октомври.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дългият

    12 27 Отговор
    Путин и Лукашенко са лицата на Тоталитаризма...

    Коментиран от #3

  • 2 Сатана

    12 18 Отговор
    Белоруските хора се борят за демократично платено здравеопазване и образование.Стига с тези отживелици ,като безплатното обучение и безплатен зъболекар.
  • 3 Средно надарен

    19 10 Отговор

    До коментар #1 от "Дългият":

    Ако мозъкат ти правопропорционален на дължината на мисълта ти ,те очаква бляскаво бъдеще.Самото цитиране на аксиомата ,че Путин и Лукашенко са тирани ми вдъхва вярата,че Българите сами ще се затрият до 50 год и историците няма да обвиняват никого за това.

    Коментиран от #4

  • 4 сатанински диктат и комунизъм

    10 9 Отговор

    До коментар #3 от "Средно надарен":

    а какви са според теб демократи ли ?

    Коментиран от #8

  • 5 Денисееееее

    12 5 Отговор
    пак ли тая манджа бе, ма тя прегоряла та на кюмюр станала бе. Та той Протосевич не се оплака от режима, а напротив обвини онази гъска дето избяга в Полша и още се крие там смръдлата. Та точно тези го изфабрикуваха и той го разбра заради това им разкри всичките мизерий. И каквото и да правите Беларус си остава една достойна и независима държава и никой не може да я докосне дори. Западналяците могат само да квичат на умряло.
  • 6 ДА ИЗМЕТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ

    10 3 Отговор
    А за "ядрените бомби" на Ирак
    и последвалото убийство на Саддам Хюсеин от краварите
    ООН услужливо забрави да каже и една думичка.
    Както забрави и за Муамар Кадафи 5 години след това...
  • 7 ДаЗдраПерМа

    8 3 Отговор
    прецакаха го неговите приятелчета на които прати снимка от салона на самолета а те я тиражираха навсякъде, ---следва---В отговор на общественото недоволство Зеленски проведе кампания за репресиране на опозицията (затвори Медведчук под домашен арест и му конфискува активите), гражданското общество и независимите медии, сред които са телевизиите 112, NewsOne, ZIK, «Первый независимый» и UkrLive а Блинкен се здрависа с него--- свобода на словото---
  • 8 Дори

    8 4 Отговор

    До коментар #4 от "сатанински диктат и комунизъм":

    много повече от запаналяшките тъпанарски лидери и техните началници от нацистките САЩ, които са най-големите боклуци на света. Те дори в собствената си държава нямат демокрация.
  • 9 ЕРДО

    7 2 Отговор
    ФАКТИИ ОЛЕКВАТЕ С ТОЗИ ДЖАМБАЗОВ ХОРАТА НЕ ГО КОМЕНТИРАТ ВЕЧЕ
  • 10 3.14К

    3 1 Отговор
    Как да го коментираш, като този материал даже не е фейк, а е една грозна и тендециозна лъжа. Има два последователни имейла за бонбената заплаха, като единият е от Цюрих и в този случай самолета задължително се приземява. Защо не публикуват разговорите между екипажа и диспечерите и ще се види, че пилотите на гражданския самолет сами вземат решението. Лукашенко го публикува и там те казват накрая... Оставете ни да решим. А Протасевич даде пресконференция на която разкри как се финансира NEXTA от полските и английските служби и тогава всички от западните медии напуснаха залата. Всичко това се излъчваше наживо.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: