Отидете към основна версия

25 760 617

Путин: Писмеността дойде при нас от македонската земя

  • 24 май-
  • писменост-
  • скопие-
  • северна македония-
  • русия-
  • българия-
  • владимир путин-
  • ангел джамбазки

Публикацията в социалната мрежа предизвика бурни реакции

Снимка: БГНЕС/ EPA

„Днес в Русия е свещен ден, Денят на славянската писменост, а писмеността е дошла при нас именно от македонските земи“. Това написаха като поздрав в „Туитър“ към Северна Македония от руското посолство в Скопие, като се твърди, че думите са лично на руския президент Владимир Путин, предаде bTV.

„Честитим на братския македонски народ Деня на светите Кирил и Методий, който се чества като национален празник“, пише още в приветствието. Публикацията в социалната мрежа предизвика полюсни реакции – от благодарност към „братския руски народ”, през нападки към Москва до обидни коментари за българите. Остра позиция зае и българският евродепутат от ВМРО Ангел Джамбазки, който определи твърденията като лъжа.

„Ето това в една от най-позорните Ви фалшификации. И най-жалката. Писмеността и православието са пренесени в днешна Русия от България. И това е факт. "Македонската" азбука е създадена заедно с македонската нация в Москва през 1945та година. А лъжите са истински позор. Засрамете се“, написа Джамбазки в отговор на публикацията на руското посолство в Северна Македония.

През 2017 г. руският държавен глава зае същата позиция. Тогава Путин беше заявил по време на срещата си с тогавашния македонски президент Георги Иванов в Москва, че славянската писменост идва в Русия от македонската земя. На страницата на руските дипломати в „Туитър“ последва и втора публикация: „Невъзможно е да се оцени значението на Светите Кирил и Методий за развитието на славянските езици, включително руския и македонския. Трудно е да си представим много от най-големите богатства на световната литература без писмеността, която ползваме, благодарение на солунските братя, се казва в втора публикация на руското посолство в РС Македония“.

Темата за произхода на славянската писменост беше коментирана по време на заседанията на Съвместната комисия между България и Северна Македония. До консенсус не се стигна.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 127 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания