31 Май, 2021 19:00 6 048 47

Какво значи компромис? Да кажем, че Гоце Делчев е бил полубългарин ли?

  • северна македония-
  • андрей ковачев-
  • гоце делчев-
  • компромис-
  • история-
  • ес-
  • българия

Не е възможен никакъв компромис по отношение на историческите факти

Какво значи компромис? Да кажем, че Гоце Делчев е бил полубългарин ли? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Андрей Ковачев, ръководител на българската делегация, заместник-председател на ЕНП в Европейския парламент, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

Водещ: Президентите на България и Северна Македония Румен Радев и Стево Пендаровски отлетяха за Рим и Ватикана, където традиционно се състои аудиенцията при главата на Римо-католическата църква за Празника на българската просвета и книжовност. Дали пътуването им ще промени стила и насоката на диалога между двете държави? До този момент президентът Стево Пендаровски не е дал знак, че ще преосмисля позицията си. Остават и четири седмици до ключовата среща на Европейския съвет в Брюксел, на която трябва да бъдат одобрени преговорните рамки със Северна Македония и Албания – среща, до която се очаква, че върху страната ни ще бъде упражнен непосилен натиск за промяна на позицията ѝ. Наш гост е Андрей Ковачев, ръководител на българската делегация, заместник-председател на Европейската народна партия в Европейския парламент. Очаквате ли, че ще се достигне до някакво решение в разговорите между двамата президенти Радев и Пендаровски?

Андрей Ковачев: Не. Няма и как. Президентът Пендаровски го каза много ясно – оперативните преговори се водят между правителствата. България има служебен кабинет, няма действащ парламент. Така че не може да се излезе от задължението на декларацията на Българското Народно събрание и на рамковата позиция, която е приета от редовно правителство на България. Така че всякакви спекулации, че на 22 юни, ако Скопие, разбира се, не изпълни своите задължения по договора и не приеме пътната карта с ясните, времеви гаранции за изпълнението на тази пътна карта, то няма никакъв шанс за това. И нашите колеги в Европейския парламент са информирани, и в Комисията да не очакват нещо, което е невъзможно.

Водещ: А възможен ли е компромис със Скопие?

Андрей Ковачев: Какво означава компромис? Винаги съм се учудвал на тази идея, когато говорим по тази тема. Какво значи компромис? Да кажем, например, Гоце Делчев е бил полубългарин или е полуговорил и полуписал на български език – да направим някакъв компромис. По тази тема аз не виждам какъв компромис очакват България да направи. Не е възможно никакъв компромис по отношение на историческите факти и тази мултиперспективност, за която твърдят от академичната комисия представителите на Скопие, че нещо можело да бъде в две различни паралелни реалности, да има различни перспективи. Не я приемам, тя е ненаучна, тя е някаква фантастична теория, която няма как да бъде приета и не виждам какъв компромис може да се направи с основни европейски ценности, като спазване на човешките права и недискриминацията на хора, които открито заявяват своята етническа принадлежност, знаят своя исторически произход. Те не трябва да бъдат подлагани на обиди, репресии, не трябва да има говор на омразата. Младите европейски поколения не трябва да получават образование, което е наследство от комунистическата диктатура и въз основа на това образование да мразят своя съсед. Това е идеята на Европа – да не се мразим, да не говорим, да не обучаваме младите хора във фалшива интерпретация на историята.

Водещ: А защо тогава в Северна Македония очакват България да одобри преговорната им рамка с Европейския съвет от 22 юни? На какво се базират такива надежди? Пропагандира ги съвсем официално президентът Пендаровски.

Андрей Ковачев: За огромно съжаление, в последните две години управляващите в Скопие използват изключително много ресурс, включително и финансов, да плащат на различни институции, като например ИФИМЕС – института в Любляна, и да лобират трети страни да натискат нас. Можете ли да си представите сега, за какво става въпрос? Те се занимават изключително и само с лобиране навън, за да натискат тези, към които те лобират, да натискат нас, вместо да седнат с нас да решат този проблем. Затова всеки директен контакт е добре дошъл, правилен, но договорът от 2017 г., който смятам аз за един много братски и мек договор, в сравнение с този от Преспа, той, въпреки всичко, трябва да се изпълнява. Не виждам защо едно толкова нормално и съвсем логично нещо като нотификация на Обединените нации, че името Република Северна Македония не представлява териториална претенция към България, защо им е трудно, защо неистово не искат да го направят. И с големи усилия може би някой път ще го направят. Но какъв е проблемът? Ето от това е липсата на доверие. Ние показахме огромно доверие, добра воля, в последните 30 години помагахме във всичко и накрая – от другата страна лобират срещу нас. Това е нелогичното. Аз се надявам наистина на това да има храброст и повече желание за промяна в Скопие. Ние не отричаме тяхната сегашна идентичност, тяхното наименование на езика, както те желаят да го наричат сега, но нека младите хора в Република Северна Македония, които са и млади европейци, както и младите хора в България да получават адекватно на историческите извори образование. Така е записано, точно така е записано в договора – че тази историческа академична комисия трябва да бъде основана на оригинални източници от съответната епоха, а не на интерпретацията на някой историк сега или някой професор сега, или на фантастичните теории на някои хора, че имало мултиперспектива в историята, или че „български“ означавало едва ли не религиозна общност тогава и не било идентичност, и най-различни, доста странни неща се опитват да представят. Или че пък ако го кажат сега това, това е срещу тяхната държава. Няма такова нещо, няма никакъв проблем да имаме обща история, както е записано в договора.

Водещ: Дали е възможно да се направи някакъв компромис от служебния кабинет? Компромис, който да е облечен в мантията за европейска солидарност?

Андрей Ковачев: Не виждам как. Мисля, че и сегашният външен министър от служебното правителство го каза – че е обвързан с рамковата позиция на редовния кабинет и на Народното събрание декларацията. Така че аз наистина не виждам как, пак казвам, ако в Скопие не приемат тези факти и не се договорим за Пътна карта, която да бъде в преговорната рамка, в новата методология, която е на клъстери, в клъстера т.нар. Fundamentals, където да бъде ясно разписана тази Пътна карта с точни срокове и гаранции за изпълнение по отношение на учебните програми, на ограничаването на дискриминацията и на говора на омразата. Това са темите, които са основни. Разбира се, аз въобще не навлизам във всичките други много важни теми – икономика, проекти инфраструктурни, инвестиции, образование, култура, всичките други теми, които са много важни. Но това, което ни спира като воденичен камък, не са тези неща. Аз знам, че има хора, които казват: „Ама нека да тръгнем с другите работи. Може би след 10, 20, 30 години нещата ще се променят“. Ние чакахме 30 години вече и видяхме, че за съжаление нещата не се променят. Затова трябва да имаме ясни гаранции.

Водещ: Г-н Ковачев, чуват се гласове тук, в България, на отделни анализатори – необходима ли е промяна на договора със Северна Македония, необходим ли е нов договор между двете държави?

Андрей Ковачев: Абсолютно видяхме, че опозиционният лидер г-н Мицкоски казва много ясно няколко пъти, че той е за едностранното суспендиране на договора с България. И както показват анализи на общественото мнение в Република Северна Македония, ако има избори, той би получил много, доста повече, може би около десетина процента над сегашния премиер подкрепа получава. Това означава, че този договор не може да сме сигурни, че ще съществува, ако г-н Мицкоски е министър-председател. И той смята, че тогава ще се направи за тях по-добър договор, след като аз преди малко казах, че този договор е изключително мек и братски по отношение на Република Северна Македония. 2017 г. ние протегнахме отново ръка, след 1991 г. първи признахме, после – подкрепата по време на югоембаргото, 2001 г. – по време на гражданската война категорично застанахме зад териториалната цялост и суверенитета на Македония, да не би някой друг от другаде да иска да я раздели. Тогава бяхме абсолютно солидарни, добре беше по време на председателство да лобираме ние за тяхното членство. Само благодарение на смелостта на българското правителство тогава те са част от НАТО. Само благодарение на това, че има този договор с България, те успяха да постигнат и споразумението и с Ципрас, и техният път в НАТО се освободи. Ние сме направили максимално, максимално всичко, за да помагаме и ще продължим да го правим, но те не трябва да смятат нашата доброта, нашата братска помощ за слабост. Това, за съжаление, анализите, които техните служби – да не казвам кой им е председател – техните служби правят на г-н Заев и други, че няма нужда да се съобразяват, че България ще клекне и т.н., са много, много обидни и те трябва просто да ги преразгледат.

Водещ: Изолирана ли е България в Европейския съюз по темата с Македония?

Андрей Ковачев: Категорично не. Ние сме фактор, ние сме част от Европейския съюз, пълноправен член. Как може да бъдем изолирани, когато без нас не може? Ние сме конструктивни, винаги, абсолютно винаги България е била изключително проевропейска и конструктивна страна-член на Европейския съюз, търсят нашето мнение, какво смятаме, какви са възможните варианти. Постоянно съм в контакт и с Комисията, и с моите колеги по тази тема, за да няма излишни надежди, че нещо от София зависи. Не от София, пак казвам – от Скопие зависи изпълнението на договора в двата основни елемента: общата наша история, която е обща история, не както г-н Заев се опитва сега да излезе от тази тема, като казва, че имали са обща история с цяла Европа и едва ли не с цялото човечество има. Да, с цялото човечество – живеем на една планета и така, но това не е това, което има предвид договорът. И вторият най-важен елемент на договора е тази комисия, която не работи, а тя трябва да работи, според договора, основано само на автентични, оригинални документи от съответната епоха, било то Средновековие, XIX век, началото на ХX век и всички други теми, които трябва да бъдат затворени. За съжаление, те буксуват. Само преди няколко дни беше последното заседание, където видяхме, че няма абсолютно никакъв напредък. И те се притесняват, техните историци, казват, че не може да кажат истината, защото обществото няма да го приеме. Това ни връща във времената на Галилео Галилей, където, ако кажеш нещо, което е научно обосновано, има опасност да бъдеш преследван за една академична истина.

Водещ: Проф. Кирил Топалов, който е член на съвместната комисия, за която вие говорите – комисията, която има за цел да реши историческите спорове между България и Северна Македония, твърди, че ако в Европейския съюз влезе нереформираната Северна Македония, то тя ще бъде троянският кон на Русия.

Андрей Ковачев: Това беше във Външната комисия на Европейския парламент и моят аргумент – ние не искаме проблем да бъде внесен в Европейския съюз. Ние искаме, когато има някакъв проблем, той предварително да бъде решен и поне да имаме пътна карта с ясни времеви гаранции, времеви хоризонт този проблем да бъде решен. Ние не искаме една държава от времето на Тито, непроменена, да бъде част от Европейския съюз. По отношение на Русия, пак ще се върна на НАТО – ние, благодарение на договора от 2017 г., Република Северна Македония е пълноправен член на НАТО и за нея е валидна защитата от Вашингтонския договор. Така че ние сме направили всичко възможно при тях да няма такива влияния, като пълноправен член на НАТО. Никоя страна не е имунизирана от влияние на кремълските служби, нито пълноправни членове на НАТО и Европейския съюз. И във всички страни ние говорим за дезинформация, за опити за промяна на обществените нагласи. Това, че е пълноправен член на НАТО и на Европейския съюз, не прави нито една страна напълно защитена. Трябва постоянно да бъдем нащрек и нашата система за сигурност да работи добре срещу тези опити за намеса във вътрешните работи на Европейския съюз или пък на страните от Западните Балкани. Знаем ситуацията със Сърбия, колко е сериозна, както и отношенията Сърбия – Русия. На много места виждаме такива влияния, които се опитват да изместят Европейския съюз от нашето близко съседство.

Водещ: И на финала да ви попитам – възможно ли е Македония да получи зелена светлина за европейски преговори и в Пътната карта да залегнат срокове за изясняване на въпроса с България, да се потърси някаква такава комбинация?

Андрей Ковачев: Точно това е решението, разбира се. Аз преди малко го казах – точно това предлагаше и миналата година България многократно. За съжаление, тогава Михаел Рот не се съгласи. Аз съм го казал, попречи не Германия, а един определен човек от нея, от нейното председателство. Не искам да влизам в повече подробности. Но това е решението – да, с Пътна карта с ясни гаранции, която Пътната карта да бъде в преговорната рамка, и то в така наречения клъстър Fundamentals.

Водещ: Добре. А ако се смени, обаче, правителството в Македония и на власт застане опозиционната ВМРО-ДПМНЕ с г-н Мицкоски премиер, тази Пътна карта ще се спазва ли?

Андрей Ковачев: Тя тогава е част от преговорния процес. Ние затова казваме, че това не е българо-македонски спор, някакъв академичен спор, че ние спорим преди 500 години кой цар какъв е бил. Това е проблем, който е фундаментален за спазването на европейските ценности, за правата на хората, за недискриминация. И затова, когато той е залегнал в преговорната рамка, независимо кое правителство е на власт, то това е част от европейската интеграция на страната. И стигаме пак до началната точка – ако бъдещо правителство реши вече да не се занимава с това и да не спазва тази Пътна карта, то няма да има прогрес по темата на европейската интеграция.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Защо

    14 37 Отговор
    си на снимка без посадената ти коса , бе другарИНО Убавец ?
  • 2 Алапецист

    10 30 Отговор
    Да кажем, че Андрей Ковачев е бил полуплешив ли?
  • 3 хмммм

    12 34 Отговор
    Еми може.. то и без туй не ми прилича на българин. Такива мургави българи няма.
  • 4 Сандански

    10 36 Отговор
    Чист Македонец е, защото България е освободена 1878, а Пиринска и Вардарска Македония през 1912-та.
  • 5 Дреми ми

    22 2 Отговор
    За тия айдуци терористи.
  • 6 Behemoth

    5 22 Отговор
    Гоце ...кой?
  • 7 Скорпи

    49 2 Отговор
    Браво,изнасяйте факти от извора и ги навирайте в очите на Непросветените Европейски Лидери по казуса РСМ..БГ...Говорене,говорене..
  • 8 Бaро Вкаров

    7 23 Отговор
    Гоце Делчев е индиец,да си го припознават макетата!🥳👍
  • 9 София

    14 27 Отговор
    Тоя още ли не е мълкал... Видохме какво направиха за Бг народ цели 12 години!
  • 10 Гост

    33 2 Отговор
    Компромис ще рече, не само, че Гоце е бил полубългарин, но и че Самуил е бил маке, че славяните са измислен мит, и че българите са тюрки, едва ли не братовчеди на Баязид.

    Коментиран от #16

  • 11 фтр

    32 2 Отговор
    Не е виновна Северна Македония, виновни са нашите политици, че не могат ясно да формулират отказа ни да ги пуснем в ЕС. Ами да използваме и ние ресурс да обясним ясно и точно исканията си.
  • 12 Иван

    15 6 Отговор
    Виждаме защита на Българските интереси коментарите на бай Ганю затова бйи по картуната тези тъпи българи защото това заслужават винаги недоволни селяни
  • 13 Подозрителен

    29 3 Отговор
    Подозирам че нещата ще завършат така: все някога макетата ще клекнат и ще подпишат пътната карта ще викат добре добре добре докато влязат в ЕС. След това обаче нищо няма да изпълнят и ние ще останем с пръст в устата убеден съм че така ще стане.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ами всъщност

    16 2 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Да, част от турците са клон на българите, по точно селджуките. Караманите са си манг а ли. Да не говорим през турското робство колко български гени сме им дали с милионите отвлечени българки (обратното е пълна лъжа, ако българка е забременявала от турчин по нашите земи, бебето е било убивано)

    Коментиран от #19

  • 17 СофБелоМорМак

    2 8 Отговор
    БКП-товарищ ГЕРБ-чекист Ковач-Месечкова, айде да не ни замесваш и мърсиш нас и нашите деди и бащи от Беломорска Македония във вашите си БКП+БЗНС+ГЕРБ–ДС-МВРо-търговски гюролтии със северо-шиптарските юго-комуняри! Ще си се пазарите за ВАШИТЕ СИ БКП+БЗНС+ДС-деди, "ценности" и потисническа "история", ясно ли е бе ГЕРБерастина?!
  • 18 За да не се карате пишете го османлия

    3 3 Отговор
    И без това е имал османско тескере, също като Левски Ботев и всички останали български герои
  • 19 Чъргубиля Мостич

    2 12 Отговор

    До коментар #16 от "Ами всъщност":

    А откъде тогава са дошли белите бебета по българските земи? Защото с Аспарух идват само черни и тук таме леко жълти

    Коментиран от #36

  • 20 АлМак от Мелмак

    8 11 Отговор
    АКО НА 22 ЮНИ, РАНО В 04 ЧАСА, БЪЛГАРИЯ НЕ ОДОБРИ ПРИСЪЕДИНИТЕЛНАТА РАМКА НА РСМ, НИЕ ЩЕ ОБЯВИМ ВОЙНА НА БЪЛГАРИТЕ, ЩЕ БОМБАРДИРАМЕ, А ПОСЛЕ ЩЕ ПРЕВЗЕМЕМ СОФИЯ И ЩЕ СЛОЖИМ ЗА ПРЕМИЕР ЖЕНАТА НА РИСТЕ ПРЦКОСКИ! ФАШИСТИ ТАКИВА!
  • 21 Грогу

    20 0 Отговор
    Абе няма ли да дойде едно Мъжкарско правителство в БГ, което да спре това лигавене с РСМ...да затвори тетрадката на комисията и да отсвирят сръбските полит. партии.Каквото сме направили за макетата, направили ..и до тук. На тия даже и 100 г. ще са им малко , за да сменят сръбското дресиране.Това е мисия невъзможна .
  • 22 Лъчо Мозъка

    3 9 Отговор
    Точно този гейобразен ще защитава историческата истина. Неуместна шега.
  • 23 радю комунето

    3 12 Отговор
    тайно е подписал договор с който продава всичко българско и родно на макетата включително и пиринска македония
  • 24 Напомнително :

    14 4 Отговор
    Не трябва да позволим влизането на Македония в ЕС, защото така ще вкараме в него и гадните албанци.
    Тези "македонци", които са от български произход и с българско самосъзнание ще влязат поединично, като им дадем наши паспорти.
    Ако наложим вето на Сев.Македония ще спечели целият Европейски съюз. Ще загубят САЩ, Турция, сърбоманските келеши-еничари,
    албанската мафия и "българските" соросоиди(майкопродавци).

    Забележка: На семействата на измекярите Заев и ПЕДЕРовски да не се дават
    български паспорти!

    Коментиран от #27

  • 25 Перо

    17 0 Отговор
    Приеме ли се пътна карта и стартират преговорите,пиши го бегал! Никога и нищо няма да спре,неизпълняващите договорни задължения и срокове “македонци”! Отказ,по гръцки е решението!!!
  • 26 ФАКТИ :

    1 9 Отговор
    И БЪЛГAРCКAТA иcтoричecкa нaукa ПOТВЪРЖДAВA тюрКcкия прoизхoд нa ПРAбългaритe, нo ДНК изcлeдвaниятa пoкaзвaт, чe в днeшнитe бългaри имa мaлкo oт тeхнитe гeни. Прeди дa приeмaт хриcтиянcтвoтo или мюcюлмaнcтвoтo, Тaнгрa(Тeнгри) е бoгът нa тюрКcкитe плeмeнa. Пoтoмцитe нa прaбългaритe - гaгaузитe
    гoвoрят тюрКcки eзик нo ca хриcтияни... Нa кaмeннa кoлoнa oт врeмeтo нa хaн Oмуртaг имa нaдпиc c гръцки букви нo, нa тюрКcки eзик ! Рaзчeтeн e блaгoдaрeниe нa чувaшкият eзик, кoйтo c eзикa нa
    прaбългaритe e в ocнoвaтa нa тюрКcкитe eзици !

    Коментиран от #28, #30, #31, #45

  • 27 Всъщност е точно обратното

    1 10 Отговор

    До коментар #24 от "Напомнително :":

    Македония извън ЕС е изгодно само за русия.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Българин

    2 1 Отговор
    Thebulgariantimes.com
    има доста интересни статии за нашата история и злободневни теми
  • 30 Евлия челеби

    14 0 Отговор

    До коментар #26 от "ФАКТИ :":

    НЕОСПОРИМ ФАКТ, ОБАЧЕ, Е ЧЕ ОТВЛЕЧЕНИТЕ ЕДРИ И ХУБАВИ БЪЛГАРЧЕТА ЗА ЕНИЧАРИ, В ПО - СПОКОЙНО ВРЕМЕ ПО ЦЯЛ ДЕН СА РЕНДОСВАЛИ ТУРКИНИТЕ И ТАКА СА СЕ РОДИЛИ БЕЛИТЕ И РУСОЛЯВИ ТУРЦИ В В ЕРОПЕЙСКАТА ЧАСТ НА ДНЕШНА РУРЦИЯ
  • 31 Хан е заНощувки

    15 0 Отговор

    До коментар #26 от "ФАКТИ :":

    Нито БЪЛГАРСКАТА историческа наука ПОТВЪРЖДАВА тюрКския произход на ПРАбългарите, а това прави чуждата.
    Нито Тангра(Тенгри) e богът на прабългарите.
    Нито на каменна колона на Кан/а/(не хан) Омуртаг има надпис с гръцки букви но, на тюрКски език !
    Нито чувашкият език(преди да станат мюсюлмани), е в основата на тюрКските езици !

    От къде ви събират такива 'умове'? ..не е за вярване
  • 32 УЖАС

    20 0 Отговор
    Значи тия мишлета ги наказаха всички. Заради Гърция си смениха името на държавата даже! Албанците ги помпат яко, да не казвам къде, даже скоро така ще се омешат, че макета няма да останат! Сърбите са ги мачкали цял живот! Тия тръгнали в нас да се оглеждат, в нашата ИСТОРИЯ?!? Вместо да са благодарни, че благодарение на нас са стигнали до тук, те ни мразят. Ами никакво признаване, докато не се разпишат за 100 поколения напред, че няма да имат претенции към нашата родина! Иначе да си седят в небитието и да си живеят царски. Айде със здраве!

    Коментиран от #33

  • 33 ИМПЕРИАЛИСТ

    11 0 Отговор

    До коментар #32 от "УЖАС":

    Зa гoлямo cъжaлeниe, прoблeмът e мнoгo кoмплицирaн, ЗAЩOТO ИЗЧEЗНE ЛИ БЪЛГAРOФOБИЯТA ИЗЧEЗВA И ДЪРЖAВAТA КOЯТO E ИЗГРAДEНA НA ТAЗИ OCНOВA....A и Бългaрия вce oщe нe e гoтoвa дa пocрeщнe тoвa прeдизвикaтeлcтвo...зaщoтo eднa cъcипaнa и бaнкрутирaлa Рeпубликa Ceв. Мaкeдoния, щe бъдe рaзпaрчaтocaнa cъc cигурнocт мeжду Aлбaния, Гърция и Cърбия. Aлтeрнaтивa нa БЪЛГAРOФOБИЯТA, кaтo тeмeл зa дaржaвнo-идeнтичнocтнa идeoлoгия, бeшe AНТИКВИЗAЦИЯТA, нo гърчулятa дoбрe cи изгрaхa кaртитe и тoзи вaриaнт oтпaднa...В рeзултaт Ceв. Мaкeдoния e oбрeчeнa дa ce рaзпaднe или нaй-мaлкoтo, щe имaт дългa прaвитeлcтвeнa кризa, aкo нe пoлучaт пoкaнa зa члeнcтвo в EC.
    Много от хората там, искат пак да се върне Югославия. Това показва, че авторитетна и просперираща България,ще върне македонците към истината, е верният път. Другото е връщане към 50 годишните безплодни усилия на България.
  • 34 питам

    3 9 Отговор
    тоя тапир за какво му плащаме 20 хилки на месец за да си пие бирата в брюксел и да щипе милотинова по дупето

    Коментиран от #37, #39, #40

  • 35 rule

    8 1 Отговор
    Хмм! Имали сме и умни политици! Приятно съм изненадан! А, аз дори не бях чувал името му! Абсолютно точен! Няма какво да се махне, няма какво да се добави! Евала! И се осмели директно да посочи Рот! Смел човек е нашия!Докато има такива българи няма да загубим!
  • 36 безпартиен

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "Чъргубиля Мостич":

    А за траките дали някой е чел или чул??Нали никой не си и помислил дори,че този най-многоброен народ в древността може да бъде "заличен" територията за дни или месеци?Това е основата върху която е изграден народа ни!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Демократ

    6 0 Отговор
    Абе, модераторчето! Ти, току що изтри произведение на Радой Ралин! Някой нареди ли ти, или ти сам реши, защото си комунистическа издънка и не можеш да понасяш произведенията му! И после журналята реват че в България имало цензура! Има! Вие я налагате!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Реалист

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "питам":

    Зависта ще те изгори от вътре!Прочети стихчето на Радой Ралин: "Срещнали се на полянка прабългарин и славянка .... Щях да ти го напиша цялото, но него го цензурират! Също като по Живково време!:)
  • 41 ДИВ

    4 0 Отговор
    Не е вярно, че не сме в изолация в Европа по отношение на РСМ. Защото ни управляваха полуграмотни, защото политиците от РСМ си изиграха картите добре, ние въпреки неоспоримата истина сме в отбранителна позиция. Надявам се да не се стигне до даване на разрешение, а след това новото правителство да предприеме адекватни действия.
  • 42 Полковник РУМНО

    5 0 Отговор
    Нe нa влизaнeтo нa РCМ в EC. Влизaнeтo oзнaчaвa крaй нa бългaрcкaтa aзбукa, пиcмeнocт и иcтoрия. Гърция вoди прeгoвoри 28 гoдини и нaкрaя РCМ ce cъглacи c уcлoвиятa нa гърцитe. Максимум до 15 години, така наречените македонци, ще бъдат превзети от албанците. С този инат крахът им е неизбежен.
  • 43 Що е юнак

    1 0 Отговор
    А за Ванче Михайлов ??
  • 44 Абе,

    2 2 Отговор
    Този натогъзец,пак ли се появи ?!
  • 45 РОКЕН РОЛ

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "ФАКТИ :":

    НЕ СИ ИНТЕРЕСЕН ПАК НАУЧНА ФАНТАСТИКА ИМАШ МНОГО ПРОПУСКИ ТОВА СА СТАРИ РАШЕНСКИ ТЕОРИЙ РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ И ВЕЛИКА руска инперия ЗАМЪЛЧИ ЗАМЪЛЧИ
  • 46 Скопие лъжат че са бедни!

    0 1 Отговор
    Къде е съкровището на цар Александър Македонски Велики което е заграбил от половината свят!? Само златото е над 5 000 тона отделно хиляди тонове сребро и хиляди хиляди карати скъпоценни камъни и други!За сравнение днес САЩ имат 8 000 тона злато.Четете в интернет има и филм на английски език в YouTube

    Коментиран от #47

  • 47 Пффф

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "Скопие лъжат че са бедни!":

    Да ве......те 5000 тона злато и още много други неща ей така си стоят от Александър насам,и нищо не е разграбено и си се пази хилядолетия,айде малко по сериозно !