Отидете към основна версия

5 908 76

Сръбската армия сформира 2 батальона с руски танкове

  • сърбия-
  • батальон-
  • армия-
  • танкове-
  • русия-
  • руски танкове-
  • отбрана-
  • нато-
  • ниш

Церемонията по предаването на оборудването се проведе в Ниш

Снимка: БГНЕС/ EPA

Сръбската армия получи от Русия втора партида военна техника, на базата на която формира два батальона: единият от 30 модернизирани танкове Т-72 МС, а другият от 30 бронирани разузнавателни машини БРДМ-2 МС. Церемонията по предаването на оборудването се проведе в Ниш в присъствието на сръбския министър на отбраната Небойша Стефанович и началника на Генералния щаб на сръбската армия генерал Милан Мойсилович. Руската страна беше представена от заместник-министрите на отбраната - генерал Николай Панков и генерал-полковник Александър Фомин, както и от руския посланик в Сърбия Александър Боцан-Харченко, пише белградската „Политика“, предаде агенция "Фокус".

„Това е подарък от Руската федерация за сръбската армия в размер на около 75 милиона евро. Цялото оборудване е получено въз основа на споразумение, сключено в Сочи между президента Вучич и Владимир Путин. Много сме благодарни на Руската федерация, тъй като тази техника значително ще укрепи сръбската армия“, каза Стефанович. Министърът на отбраната припомни, че първата партида от 10 танка и 10 БРДМ-2 е доставена от Русия до Ниш през ноември 2020 г. и е показана на обществеността още тогава.

„Днес комплектуването на два батальона - танков и с бронирани машини - е завършено. Представените оръжия ще бъдат изпратени на сухопътните войски и значително ще подобрят нашите бойни възможности“, добави Стефанович. Посланик Боцан-Харченко на свой ред заяви, че Русия ще допринесе за укрепване на суверенитета, целостта и отбранителната способност на Сърбия. „Неутралният статут позволява на Сърбия да развива военно и военно-техническо сътрудничество с други страни в свой интерес“, подчерта дипломатът.

Вестник „Политика“ отбелязва особената стойност за Сърбия от получаването на БРДМ-2 МС. Тази бронирана машина е снабдена с термокамера, която ви позволява да откривате цели на разстояние 3,5 км и да ги разпознавате на разстояние до 2 км. Това подобрява способността на сръбската армия да извършва наблюдение и огън през нощта. В момента в Сърбия се провеждат съвместни руско-сръбски тактически учения с антитерористична ориентация.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: