Отидете към основна версия

2 353 36

От САЩ за Лукашенко! Вашингтон ще наложи санкции на Беларус

  • сащ-
  • беларус-
  • александър лукашенко-
  • роман протасевич

Държавният департамент издаде препоръка към американските граждани да не пътуват до Беларус, а федералната администрация по авиацията предупреди пътническите самолети да летят над страната с изключително внимание

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съединените щати обявиха, че ще наложат санкции на Беларус заради отклоняването на самолета на „Райънеър“ към Минск и ареста на журналиста Роман Протасевич.

Санкции, които влизат в сила от 3 юни, отново ще бъдат наложени на девет държавни предприятия и ключови представители на беларуското правителство.

Вашингтон също така ще прекрати и прилагането на споразумението си с Беларус за въздушен транспорт от 2019 година, което ще попречи на беларуски компании да летят до Съединените щати. Продължаващите нарушения на правата на човека, корупция, фалшифициране на изборите миналата година и отклоняването на самолета на „Райънеър“ - това са причините за новите ограничения. Обяви ги говорителят на Белия дом Джен Саки, която потвърди позицията на Вашингтон, изразена след инцидента на 23 май:

„Шокиращ акт е да бъде отклонен полет между две държави-членки на Евросъюза с очевидната цел да бъде арестуван журналист. Това е нагло оскърбление за международния мир и сигурност от страна на режима“.

Държавният департамент издаде препоръка към американските граждани да не пътуват до Беларус, а федералната администрация по авиацията предупреди пътническите самолети да летят над страната с „изключително внимание“.

От Белия дом не изключиха възможността в бъдеще да бъдат наложени още ограничения на режима на Лукашенко.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.

Свързани новини