Last news in Fakti

27 Май, 2021 17:33 2 512 35

ЕС: Лукашенко ще плати висока цена за приземения самолет!

  • беларус-
  • александър лукашенко-
  • роман протасевич-
  • жозеп борел

Европейски санкции вече са в сила срещу 88 представители на властта в Минск и срещу 7 беларуски компании

ЕС: Лукашенко ще плати висока цена за приземения самолет! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейският съюз има намерение да накара беларуския президент Александър Лукашенко да плати висока цена за приземяването на полет на европейска авиокомпания и ареста на журналиста Роман Протасевич.

Това заяви върховният представител на Евросъюза по външна политика Жозеп Борел. Европейските лидери поискаха от нас да изготвим предложение за секторни икономически санкции, нещо, което не сме свикнали да правим в Европейския съюз, заяви Борел в интервю за Франс прес в Лисабон в рамките на неформалната среща на външните министри - Гимних.

Според първия дипломат на блока най-лесно могат да се наложат санкции върху износа на калиев карбонат от Беларус.

Страната има износ на стойност 2 милиарда долара и половина и голяма част от него минава през балтийските държави.

Европейски санкции вече са в сила срещу 88 представители на властта в Беларус и срещу 7 беларуски компании.

На срещата Гимних в Лисабон европейските външни министри обсъждат предстоящи икономически санкции, но не се очаква да вземат решение.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 dfu

    24 7 Отговор
    " ЕС: Лукашенко ще плати висока цена за приземения самолет!"

    Колко шкафчета ще плаща? :D
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 гост

    44 17 Отговор
    Лукашенко само може да го барате за щепсела.
  • 5 Лукашенко

    35 10 Отговор
    Чак тоя път си го намерих!!!
    Олее, колко съм изплашен!!
    Получих незабавна ерекция и не мога да го преместя в другия крачол, както правя обикновенно, когато джендъриите ми правят санкции.
    п.п.
    Моля, пратете Меркел да ми го спадне, щото Макрон опита, ама ми щръкна още повече и ми се навириха мустаците.
  • 6 ДаЗдраПерМа

    27 6 Отговор
    поне да бяха изчакали официалните изводи на ICAO

    Коментиран от #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Санкциите са контрапродуктивни

    21 4 Отговор
    И старият Джо го разбра и озвучи/дано не е забравил на осмата минута/ така че само правите Изтока по-събуден и нахъсен.А Изтокът просто иска да търгува с вас,понеже има какво да продаде.За война Западът не става,той вече е завладян от Афро-Арабия тихомълком и законно,с покана..
  • 10 Абе

    31 10 Отговор

    До коментар #6 от "ДаЗдраПерМа":

    На тия не им пука за никакви официални изводи, мнения и заключения.......решили са че искат да ликвидират Лукашенко и да сложат на негово място своя подлога и толкоз. Обаче няма да успеят, Русия е заедно с Беларус и колкото и да квичат и подскачат отстрани на никой не му пука!

    Коментиран от #12

  • 11 Професора

    16 5 Отговор
    Искат да лапат беларуски салам в ЕС!
  • 12 Не бъди толкова

    8 11 Отговор

    До коментар #10 от "Абе":

    сигурен, че Русия е с Беларус. Путин не е глупав. Ще гледа преди всичко личните си интереси. Тясно е за двама президенти един до друг с техния доминиращ начин на управление.
  • 13 И тоа загина😂😂😂😂

    7 13 Отговор
    Да се готви и жужето заедно под мишка са фанат и да ходят при ленин😂😂😂😂😂
  • 14 Мдаааааа

    5 1 Отговор
    ясно и модераторът е като протестиращите. Но стези методи ставате като блицът.
  • 15 ССС

    15 1 Отговор
    Това е единствения начин да върнат Беларус в състава на Русия :)

    Коментиран от #16

  • 16 Но стане ли,

    7 2 Отговор

    До коментар #15 от "ССС":

    единият от двамата президенти ще стане излишен. И това няма да е руският.
  • 17 Абееее

    18 2 Отговор
    ес и джендъруги янки що се не запрат с тия санкции и с тая намеса в суверени държави .То не беше срещу Русия сега Беларус а да не говорим че разбъзикаха целия арабски свят.Абе стойте си на джежендърските задници и не се месете на хората Тоя дето го искат в Беларус явно има защо както и за оня изцъклен руснак дето ти го тровили недотровили още малко ще заредете за тия нещастни боклуци щом ги искат държавите им значи има защо.Мирни и тихи хора никой не ги закача .Айде да се оправят

    Коментиран от #18

  • 18 Да де,

    2 6 Отговор

    До коментар #17 от "Абееее":

    ама не е сгащил този, когото е искал, докато е бил сам, а е приземил с изтребител (военен самолет) граждански самолет от ЕС, с над 100 пътника в него (вероятно повечето също граждани на ЕС), пътуващ от една страна в ЕС (Гърция) до друга - пак в ЕС (Литва)... Хм...

    Коментиран от #20

  • 19 ЦЕНАТА Е НАЙ МНОГО ДА

    6 1 Отговор
    Му прьднете на ¥йя..🤑🤑🤑
  • 20 Е да де

    9 5 Отговор

    До коментар #18 от "Да де,":

    ама не е точно така... Публикувани са разговорите между кулата и пилотите - и истината няма нищо общо с брътвежите на гейския съюз. Да не говорим, че от от тези "санкции" ще пострадат само тъпите балтороби - всичко ще се изнесе за нула време към руските пристанища, както вече и става. Така че гейския съюз може само да изтръска калийния на Лукашенко.

    Коментиран от #21

  • 21 Какво

    1 6 Отговор

    До коментар #20 от "Е да де":

    в разговора с пилота не е същото като "брътвежите"? Досега го обсъждах въпросния разговор с друг читател. За целта прочетох няколко пъти разговора, публикуван в руски сайт. Какви разлики намираш?

    Коментиран от #23

  • 22 барчо

    5 3 Отговор
    Съдът ще покаже кой е прав. Стига да се стигне до него. Лукашенко е осъден без съд и присъда, както по времето на фашизм и гестапо!!!
  • 23 барчо

    6 2 Отговор

    До коментар #21 от "Какво":

    Няма разлики. Получен е сигнал за бомба. Предаден е този сигнал на екипажа. Екипажа е искал да се приземи във Вилнюз, но след като там са разбрали, че има сигнал за бомба , са посъветвали екипажа да отива до Минск и там да се приземява. Капитана еднолично решава да приземява там самолета. Поради това, че самолета се рамира непосредствено близо до атомната централа в Беларусия, се решава тя да бъде подсигурена с изтребител при евентуална камикадзе лента. Знаем за 11 септември всички за какво става въпрос. Самолета се приземява в Минск, има разследване и се установява, че сред пътиващите се намира издирван престъпник. ЕУЕМЕНТАРНО КАТО БОБ!!!!

    Коментиран от #26, #27, #28

  • 24 барчо

    7 0 Отговор
    Тука много ми звучи като незконните рекламни афери на Кока кола. Всички знаем колко е богата тази фирма, която е собственик на Мерцедес, Телефункен, АЕГ и ....... да не изброявам. Та тази фирма предвижда реклами, които на практика са незаконни и предварително знаят колко глоба ще платят. Само че сметките показват, че печалбата ще е достатъчно голяма и не и пука за нарушенията. Тук ми звучи същата ситуация. Наказваме невинна държава и плащаме за това една глоба, но главната цел е да покажем на целия свят как може да се накаже невинна държава от другия лагер!!!!!!!!
  • 25 Сульо

    3 1 Отговор
    Да, ЕС ще плати да му npъднe мощно на xeя !!! Евроreйoвeтe съвсем за резил станаха....
  • 26 Откъде разбра

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "барчо":

    какво са посъветвали екипажа тези във Вилнюс? Никъде в публикувания разговор не е казано, каква е говорил пилотът с Вилнюс.След като казва, че се е свързал с Вилнюс, тези от Минск го питат какво решава. Отговорът е, че първо тези от Минск трябва да му кажат какъв е кодът на заплахата - зелен, жълт или червен. Отговарят му червен. Впоследствие той казва, че ще се приземят в Минск.

    Коментиран от #29

  • 27 Т.е. тези във Вилнюс

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "барчо":

    не са знаели, като каква степен е била категоризирана заплахата (ако въобще са знаели, че има такава) и са казали на пилота да се осведоми от Минск и тогава да реши, дали да продължи към Вилнюс или да кацне в Минск.
  • 28 И е малко вероятно

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "барчо":

    тези в Минск случайно да са открили, че на борда има издирван човек. Той под фалшиво име ли е пътувал или какво?

    Коментиран от #30

  • 29 От официалното изявление на Райън Еър

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Откъде разбра":

    ...в което се казва, че след консултация с Вилнюс и Централата на Райън Еър, командирът на полета е взел обосновано решение да кацне в Минск.
    Съпровождането от изтребител по процедурата на ИКАО , за самолет, за който има сигнал за взривно устройство е задължително, а задължението е на държавата под чиято временна юрисдикция е полета...
    Сега изясни ли ви се ?

    Коментиран от #31

  • 30 Да бе малко вероятно

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "И е малко вероятно":

    Значи пак сте на мантрата highly likely
  • 31 Значи, първо

    0 2 Отговор

    До коментар #29 от "От официалното изявление на Райън Еър":

    те с Райън Еър не са се свързали въобще (ако се вярва на написаното в сайта на Министерството на транспорта на Беларус). Второ, след консултация с Вилнюс, не означава, че Вилнюс е отказал достъп. Нямаме данни какво са си говорили пилотът е тези от Вилнюс, т.е. е напълно възможно да са му казали да се информира какво е нивото на заплаха и тогава да прецени, къде да кацне. Надявам се на Вас да Ви се изясни. Ако беше получил отказ от Вилнюс, нямаше да пита първо какъв цвят е кодът и тогава да мисли, а щеше веднага да каже, че ще кацне в Минск. Въпрос: защо пилотът пита тези в Минск, какво е нивото на заплаха, ако Литва е знаела за заплахата?

    Коментиран от #32, #33

  • 32 Значи първо

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "Значи, първо":

    Аз на официалното изявление на Райън Еър да не вярвам, така ли ?
  • 33 Значи второ

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "Значи, първо":

    Вилнюс е отказал достъп, защото в сигнала за взривното устройство е казано , че ще бъде взривено във Вилнюс.
    Ти ако си във Вилнюс, дали ще си насочиш една бомба, която е вероятно да ти я активират на летището.
    Сега изясни ли ти се ?
  • 34 ПЕНКО

    2 0 Отговор
    УОТ ИС ЕС ???? СЕВЕРНАТА ЕС - РЕПРЕСИРА И ОГРАБВА ЮЖНАТА ЕС !?!?? Е МИ- БЕЛАРУС ОТИВА КЪМ ЮЖНАТА ЕС !!! НО ТОВА ,ЧЕ ЕС Е КУ Р ВА НА САЩ В НАТЮ -НИКОЙ НЕ ОДОБРЯВА !!!! ДЕ ГОЛ -ВЕЛИКИЙ - ИЗТЕГЛИ ФРАНЦИЯ ОТ НАТЮ НА САЩ !!!!!АМИ АКО КИТАЙ И РУСИЯ ОРГАНИЗИРАТ "ИЗ И О ТЮ" ИЗТОЧЕН ИНДИЙСКО ОКЕАНЕНСКИ ВОЕНЕН СЪЮЗ ЗА ОТБРАНА "???????????
  • 35 Роман от Беларус нее журналист, нито

    3 0 Отговор
    Е Учил за такъв, нито е работил като Журналист!!! Мамин Пухчо, участник платен в опита за цветна революция в Беларус, опит за Майдан!! Представял сие преврата, като телевизионна игра!! Координирал е протестиращите, и писал е адреси, имена на полицай и имената на тяхните деца, подтиквал е към тероризъм протестиращите!! Родителите му "Десиденти" в Полша!! От самолета на летището е започнал да Пее, кой е Плащал на организаторите, кой кое?? Нее чакал да го сложат на стола да седне!! Разбрал е какви каши е надробил!! А се Реве в хор, защото Света ще разбере от Романчо, кой организира Майдан ите и цветните Революции, кой Плаща!!! Но не се получи в Беларус!!!