Last news in Fakti

29 Май, 2021 17:17 4 696 58

Путин обеща на Лукашенко: Ще ви защитя от Запада!

  • русия-
  • беларус-
  • владимир путин-
  • александър лукашенко

Русия, близък съюзник на Беларус, гледа на бившата съветска република с 9,5 милиона население като стратегически важен буфер

Путин обеща на Лукашенко: Ще ви защитя от Запада! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският президент Владимир Путин предложи на белоруския си колега Александър Лукашенко подкрепа в противопоставянето му със Запада по отношение на отклонения пътнически самолет и ареста на журналиста дисидент, съобщава "Ройтерс". През 2013 г.

Путин, който е близък съюзник на Лукашенко го подкрепи Лукашенко и горещо го приветства за разговори в южния руски град Сочи и се съгласи с Лукашенко, че реакцията на Запада за инцидента е "изблик на емоция".

"По едно време те принудиха самолета на боливийския президент да кацне и го изкараха от самолета и нищо, тишина", каза Путин, имайки предвид инцидент от 2013 г., при който самолетът на Ево Моралес бе принуден да кацне в Австрия в момент, когато САЩ се опитваха да задържат Едуард Сноуден.

Путин подчерта, че след принудителното приземяване на самолета на президента на Боливия няма реакция от Запада. Самолетът, с който Моралес се прибира от Московския форум на страните износителки на газ, на 2 юли 2013 г., е принуден да се приземи във Виена, след като няколко европейски държави - Испания, Италия, Португалия и Франция - отказаха прекосяване на въздушното им пространство.

Причината за всичко това бе подозрението, че бившият служител на ЦРУ Сноудън, който разкри мащабни програми за електронно наблюдение на американските специални служби, може да е на борда на президентския самолет. Боливия и други страни от Латинска Америка осъдиха инцидента като опит за покушение над Моралес в грубо нарушение на международното право.

Преговорите в черноморския град Сочи бяха организирани преди самолетния инцидент, но идват, след като много европейски държави наложиха забрана за полети на белоруската авиация и ЕС налага допълнителни санкции.

Лукашенко каза на Путин, че ще му покаже някои поверителни документи за инцидента с Ryanair, които ще помогнат на руския лидер да разбере какво всъщност се е случило.

"Винаги има някой, който ни създава проблеми. Вие знаете за тях, ще ви информирам", каза Лукашенко на Путин.

Изглеждащ отпуснат и усмихнат, Путин предложи двамата да поплуват в морето, нещо, с което Лукашенко се съгласи.

Русия, близък съюзник на Беларус, който гледа на бившата съветска република с 9,5 милиона население като стратегически важен буфер на запад, предложи подкрепа за Минск преди срещата с Путин, като същевременно отхвърли спекулациите, че самата тя е съучастник в инцидента.

Москва заяви, че Беларус е показал готовност за прозрачност в разследването и определи реакцията на Запада на самолетния инцидент като "шокираща", като руският външен министър Сергей Лавров обвини ЕС в "демонизиране" на властите в Минск.

Русия и Беларус, които официално са част от "съюзна държава", от години водят преговори за по-нататъшна интеграция - процес, който отдавна поражда опасения сред опозицията на Беларус, че Лукашенко може да разменя суверенитет в замяна на политически подкрепа от Кремъл.

Путин каза на Лукашенко, че двамата ще продължават да изграждат съюзната държава, но го правят стабилно, без да бързат за където и да е.

На власт от 1994 г., Лукашенко с помощта на Русия се изправи срещу най-големите протести срещу управлението му миналото лято, заради фалшифициране на избори, твърдения, които той отрече. Протестите затихнаха на фона на жестоки репресии, но критиците му планират да организират нови.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    118 21 Отговор
    няма смисъл да ги защитаваш-те докато стигнат до Беларус ще объркат посоките и целите , и ще се изпозастрелят в Полша. питай у нас едни работници в цех
  • 2 Гошо

    87 19 Отговор
    Еврогеиците пак си счупиха гнило зъбче

    Коментиран от #7

  • 3 asd

    26 58 Отговор
    А успех бе!
    Да им блокират всичките транспортни компании на Батка Картофа и да им гледам клоунадата.
    Самолетни превози - капут, железопътен/товарен и.т.н - също.
  • 4 asd

    30 61 Отговор
    Тъпошенко като някаква лигла как ходи да реве само... ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА!

    На него му е навик всъщност. Или при Путин ходи да реве за пари/петрол и.т.н или на запад пак да реве и да обяснява колко лоши били руснаците. Пълен Компир тоест.
  • 5 Меги

    62 5 Отговор
    Не се бойте, тези са зле с ориентацията! Питайте българите!
  • 6 Гоцев

    19 66 Отговор
    Трябва да си помагат двамата диктатори,няма как.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Kcaniba

    11 59 Отговор
    Двама пътници към бунището на историята!

    Коментиран от #32, #38

  • 10 двоен стандарт

    61 6 Отговор
    просто Лукашенко е взел пример от челния "демократичен" опит. И той като западняците е задържал самолет по подозрение за тероризъм. Нали като се бориш срещу тероризЪма всичко ти е позволено.
  • 11 asd

    6 0 Отговор
    Кунг-фу Батька...

  • 12 Някой

    13 44 Отговор
    По скоро Путин звучи така : Нямя проблем и вас ще завзема , само Запада да си трай !

    Коментиран от #15

  • 13 TАКА ДЕ,...

    10 41 Отговор
    КОМУНЯГИТЕ,УБ'ИЙ'ЦИТЕ, БОК'ЛУЦИТЕ И ИЗРОДИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАЩИТАВАТ ПОМЕЖДУ СИ!
    КАТО ФАТ'МАКА-ДЕБИЛ, ХИТЛЕРА,ЧЕРЕПАХИН И ЦЯЛАТА ЧЕРВЕНАТА КОМУНЯГО-РУС'ОР'ОБСКА ПАПЛАЧ ОГРАБИЛИ БЪЛГАРИЯ
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 марчо

    29 6 Отговор

    До коментар #12 от "Някой":

    Направо да правят един "референдум" и да се обединяват с Раша
  • 16 1234

    17 29 Отговор
    За Лукашенко ще се окаже вярна приказката "хитрата сврака с двата крака. 20 г хитрува и изнудва Русия. Накрая ще се превърне във втори Янукович и ще сади картофи в Ростовска област. Нагъл хитрец, който ще превърне Белорус във втора Украйна. Втълпил си е в главата, че в тоя съюз Беларус ще е равен с Русия.
  • 17 оня с коня

    13 33 Отговор
    Традиционно КУХИ ПРИКАЗКИ на путин,които вече не вървят дори и в Дълбоката Мужикландия.И КАК И С КАКВО ще защитава Путин ,след като Самата русия е за Спасяване,защото тук не става въпрос за Военно ,а за ИКОНОМИЧЕСКО Нападение!Само ДОТУК от отрязване на Белуските полети към Запад,Авиолиниите им са ФАЛИРАЛИ Гарантирано...Ам ДРУГИ Санкции предоставени "от сърце" от Загниващия Запад,с цел подкопаване на едва Креташтата Беларуска Икономика?И ако Руската МЛЗ е 2,5 ПЪТИ по-ниска от Нашата,то на Беларус е с около 20-30% ПО-НИСКА от Руската- е за това говорим!Щял да подкрепя путин...барабър Петко с мъжете...

    Коментиран от #19, #46

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Хо хо хо

    3 10 Отговор

    До коментар #17 от "оня с коня":

    А що мисли че на някой сериозен играч му пука от икономика тя е безсмислена.
  • 20 Колония БГ

    43 5 Отговор
    Лукашенко е щастливец, ние нямахме тоя късмет. Страната ни е с два милиона по-малко и продължава да умира....

    Коментиран от #23

  • 21 Диктатора хленчи пред жужето

    8 31 Отговор
    Страх го от европата😂😂😂😂😂иначе са сила😂😂😂😂един блогър на 25 години ги прави да не могат да заспят от ужас😂😂😂😂😂иначе ракети бомби танкове командоси имат😂😂😂😂
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 от чужбина

    10 36 Отговор

    До коментар #20 от "Колония БГ":

    Сраната ни НЕ умира!Има Българи във всички развити държави и в един хубав момент могат да се завърнат по родните си места.Но това ще стане единствено ако болшевишките партий отидат на бунището!

    Коментиран от #34, #51

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Верно ли

    24 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Протестите затихнаха на фона на жестоки репресии, но критиците му планират да организират нови. - планират, планират, с 3 млрд.евра от джоба на европейския данъкоплатец, както разбрах!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ***>

    24 3 Отговор
    Какъв бувер може да бъде Беларус или Украйна пред съврменните ракети? Стига с тези глупости,Русия ще унищожи нато ако положениего се усложни,няма да ги чака да се обеденят и да ги нападнат,а сащ като видят дебелия ще се дръпнат и ще чакат да видят на коя страна да се включат.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 амиии

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "алоу":

    защото не е редактирано, а истина, редактираното е от първия
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 наблюдател

    21 3 Отговор

    До коментар #9 от "Kcaniba":

    Като гледа Патока Доналд и Обама го изпревариха към бунището на историята. Май и некролога ще го изпревари.
  • 33 Курица

    19 1 Отговор
    Истината казваш Путин за западните разногледи политице
  • 34 статистиката

    30 1 Отговор

    До коментар #23 от "от чужбина":

    Даже и да се върнат Българите от чужбина като се пенсионират - децата и внуците им кой ще ги върне ? Отпишете ги .
    Върнаха ни 1941 година - 80 години назад ! Тогава сме били толкова !

    Коментиран от #35

  • 35 от чужбина

    4 23 Отговор

    До коментар #34 от "статистиката":

    Мнозинството от народа се изнесе на 4 вълни - 1. Първите избори след падането на режима 90-91 (БСП на власт и лукановата зима), 2. Управлението на Виденов (пак БСП на власт с престъпника Р. Гечев) 3. Управлението на руския шпионин и кобургски смешник Симеон 4. Управлението на Орешарски (пак на БСП, най проруското правителство след падането на режима). Вината на ГЕРБ, че не може да върне тези хора, не може да се сравнява с ужаса които предизвиква споменаването на БСП сред българската интелигенция на запад. Никой нормален няма да се върне, като знае че пак няма да дойде Курни и сие да управляват икономиката

    Коментиран от #43

  • 36 I C Phone

    5 15 Отговор
    Абе, не е ли стъдена водата още та да поплуват в морето? Лукашенко: Таварищ Путин, адна ръйба ми влезе дупъй. Путин: Плуувай, плувай, не е ръйба
  • 37 Лизач русовил

    7 21 Отговор
    Няма по гадно животно от българския русофил. Да казваш че си българин пък да боготвориш чужда държава. Роби с промити мозъци.

    Коментиран от #39

  • 38 Троловете

    7 5 Отговор

    До коментар #9 от "Kcaniba":

    винаги се показват при новина за Русия.
  • 39 Лизач русофоб

    27 6 Отговор

    До коментар #37 от "Лизач русовил":

    няма нищо по гадно от русофоб.Това са еврогейските лизачи

    Коментиран от #41, #42

  • 40 РУСИЯ НОСИ ЕДИНСТВЕНО СМЪРТ И РАЗРУХА

    7 25 Отговор
    ИМА ЛИ ОЩЕ ГЛУПАЦИ ДА ВЯРВАТ НА ТОЯ ПИГМЕЙ?!
  • 41 Лизач русовил

    6 7 Отговор

    До коментар #39 от "Лизач русофоб":

    Ти разпозна ли се, салага?
    Щото аз не съм фоб. За мен е чудно как пренадлижиш към народ, нация и имаш независима държава, а обичаш или мразиш някоя друга страна и народ
  • 42 Русофил

    6 7 Отговор

    До коментар #39 от "Лизач русофоб":

    ОЗНАЧАВА ПРЕДАТЕЛ,КОЙТО НЕ СИ ПОЗНАВА ИСТОРИЯТА,А НЕ Я ПОЗНАВА,ЗАЩОТО Е НИСКОЧЕЛ И НЕ МУ СЕ ОТДАВА ЧЕТЕНЕТО !!!!
  • 43 Само питам

    20 3 Отговор

    До коментар #35 от "от чужбина":

    А при управлението на Борисов 3 мандата - колко народ се изнесоха ?
  • 44 Иван

    10 0 Отговор
    А от англо-ционистките войници в Пловдив?
  • 45 боил

    11 0 Отговор
    Щяли да правят демонстрации ! В Беларус са заблудени хора като нас от лъскавите неща , филмите и добрия стандарт на запада . На нас ни трябвака 30г. за да разберем , че добрия стандарт няма да го получим., ние получихме само негативите на зап. система и пропагандата , която ни втълпява , че ни е много , ама много хубаво. И гях ги чака същото , ако не се осъзнаят .
  • 46 мммм

    3 3 Отговор

    До коментар #17 от "оня с коня":

    Ами това че икономиката на Беларус или Русия тотално може да се скапе всъщност трябва да притеснява ЗАПАДналите, а не да ги радва. Обяснението е съвсем просто.......гладните бела/руснаци тоя път няма да си стоят кротко в своите държави и да чакат да пукнат от глад или пък някой от запад да им помогне(тва вече го пробваха и от опит разбраха че западът само лъже, маже и краде, само взима а не дава)а просто могат да нападнат така наречените "цивилизовани" държави, които реално ще бъдат виновни за съсипаната им икономика.......щото руснаците дори и да имат недостиг на хляб и водка имат оръжия и патриотизъм в изобилие, и ще ги вкарат в употреба, а като превземат цяла Европа(могат да го направят за месец и то без особени усилия и жертви)като се настанят в "уредените" държави и ги принудят със сила да им дават каквото си поискат и да бачкат за тях, тогава се чудя какво ще правят големите "демократи".......ама тогава вече ще е късно за извинения, съжаления и "диалог"!

    Коментиран от #47, #48, #50, #55

  • 47 Ко речи😂😂😂😂

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "мммм":

    Рашката ше превземела европа и европа ше им работила и ше им даде благините си😂😂😂😂😂😂😂
  • 48 Типично по мутренски

    1 2 Отговор

    До коментар #46 от "мммм":

    Което доказва колко са изостанали онея там😂😂😂😂😂имат най големата територия и ресурси и въпреки това ше нападали по малки страни и ше им заповядвали със сила да ги хранят😂😂😂😂😂😂😂що за идиотизъм е това
  • 49 Гост

    1 0 Отговор
    Лукашенко може да си позволи да бъде ексцентричен, той знае, че Путин винаги ще му се притече на помощ.Прекалено голямо значение има Белорус за Русия.
  • 50 Костова

    4 0 Отговор

    До коментар #46 от "мммм":

    Руснаците нямат намерение да превземат никого в Европа. Не им трябват нови територии, как ще ги удържат?Те си имат и сега оромна територия А населението им е малко, в съотношение към нея.
  • 51 трай коньо

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "от чужбина":

    Тоя хубав момент го чакаме 30 години ! Колко още пъти по 30 ви трябват ?За да дойде този хубав момент някой трябва да го създаде и при това трябва да има и подходяща "почва " (която зависи от има няма 5-6 държави в света ) . Нито на първото сме способни заради изродилото се вече мислене всеки да се спасява по единично нито пък за второто пък има интерес от ВЪПРОСНИТЕ държави - на кой му трябват конкуренти, и на кой му се остава без бели роби .
  • 52 ърли

    1 1 Отговор
    путин с неговите знаменити аналогии..само че сноудън е подписъл 100 листа договор за конфиденциалност и ако сащ го пипнат ще отиде на електрическият стол..
  • 53 Рико

    1 1 Отговор
    Великата дава 500 млн., ЕС предлага 3 милиарда. Беларусите могат да смятат.
  • 54 ДаЗдраПерМа

    1 0 Отговор
    това европейските чиновници са големи некадърници, само до преди год и половина на срещата в Мюнхен казаха че Беларус е надежден партнер на НАТО а сега за нула време го насъскаха срещу тях.
  • 55 ДаЗдраПерМа

    2 0 Отговор

    До коментар #46 от "мммм":

    Руснаците имали недостиг на хляб, малка аритметика за 2020 в ЕС под пшеница са 260млн декара а в Русия са 270млн декара колко гърла живеят в Русия и колко в ЕС прави сметката. На първо място е Индия 300млн декара на четвърто Китай 240млн дка и на пето Щатите 15млн дка.

    Коментиран от #56

  • 56 ДаЗдраПерМа

    0 0 Отговор

    До коментар #55 от "ДаЗдраПерМа":

    Щатите 15млн хектара или 150млн декара
  • 57 гошо

    0 1 Отговор
    Майкопродавците по-долу се кефят на Путин и руските пирати.
  • 58 незнайко

    0 0 Отговор
    Кой свали самолета и уби толкова народ в УКРАЙНА все още никой не казва истината ! Истината е като съборените кули близнаци, НЕЯСНА ! До една две години ще имаме много отговори на неразкрити истини !!! Колелото се завъртя в правилната посока .
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания