Отидете към основна версия

1 683 14

"Хамас": Израел да спре агресията си в Газа и Ерусалим, ако иска спокойствие

  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • палестина

Конфиктът между Израел и палестинските групировки в ивицата Газа започна на 10 май и продължи 11 дни

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израел трябва да спре агресията си както в ивицата Газа, така и в Ерусалим, ако иска спокойствие след 11-дневната война по-рано този месец, предупреди високопоставен представител на палестинското ислямистко движение "Хамас", цитиран от Асошиейтед прес.

Халил ал Хая направи това изявление след среща с ръководителя на египетското разузнаване Абас Камел, който посети крайбрежния анклав днес след среща с израелския премиер Бенямин Нетаняху вчера, в рамките на своя обиколка, целяща укрепване на примирието, договорено с посредничеството на Египет. Прекратяването на огъня продължава да се спазва, но не разреши нито една от причините за израелско-палестинския конфликт, отбелязва АП.

Камел не направи публични изявления, предаде БТА.

Шефът на египетското разузнаване е най-високопоставеният представител на арабска държава, посетил ивицата Газа от 2018 г. насам, отбелязва АП.

Освен с Халил Ал Хая, той се срещна и с друг лидер на "Хамас" - Яхия Синуар.

Конфликтът между Израел и палестинските групировки в ивицата Газа започна на 10 май и продължи 11 дни. Той бе разпален от седмиците на протести и сблъсъци в Ерусалим. Бяха убити общо над 250 души, повечето от които палестинци, живеещи в управлявания от "Хамас" анклав.

"Обсъдихме няколко въпроса, най-важният от които е необходимостта да се накара окупационната сила да спре агресията си срещу Газа, Ерусалим, Шейх Джара и в цяла Палестина", каза Ал Хая пред журналисти. Той уточни, че Израел трябва да вдигне изцяло блокадата, която наложи на ивицата Газа, след като "Хамас" взе властта в анклава през 2007 година. "Ако това стане, спокойствието и стабилността може да се завърнат", добави Ал Хая.

В същото време той отхвърли възможността възстановяването на ивицата Газа да бъде обвързано с освобождаването на двама цивилни израелци и предаването на тленните останки на двама израелски войници, убити при предишен конфликт.

Вместо това "Хамас" вероятно ще поиска освобождаването на голям брой палестинци, държани в израелски затвори, отбелязва АП.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.

Свързани новини