1 Юни, 2021 10:23 1 591 14

"Хамас": Израел да спре агресията си в Газа и Ерусалим, ако иска спокойствие

  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • палестина

Конфиктът между Израел и палестинските групировки в ивицата Газа започна на 10 май и продължи 11 дни

"Хамас": Израел да спре агресията си в Газа и Ерусалим, ако иска спокойствие - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израел трябва да спре агресията си както в ивицата Газа, така и в Ерусалим, ако иска спокойствие след 11-дневната война по-рано този месец, предупреди високопоставен представител на палестинското ислямистко движение "Хамас", цитиран от Асошиейтед прес.

Халил ал Хая направи това изявление след среща с ръководителя на египетското разузнаване Абас Камел, който посети крайбрежния анклав днес след среща с израелския премиер Бенямин Нетаняху вчера, в рамките на своя обиколка, целяща укрепване на примирието, договорено с посредничеството на Египет. Прекратяването на огъня продължава да се спазва, но не разреши нито една от причините за израелско-палестинския конфликт, отбелязва АП.

Камел не направи публични изявления, предаде БТА.

Шефът на египетското разузнаване е най-високопоставеният представител на арабска държава, посетил ивицата Газа от 2018 г. насам, отбелязва АП.

Освен с Халил Ал Хая, той се срещна и с друг лидер на "Хамас" - Яхия Синуар.

Конфликтът между Израел и палестинските групировки в ивицата Газа започна на 10 май и продължи 11 дни. Той бе разпален от седмиците на протести и сблъсъци в Ерусалим. Бяха убити общо над 250 души, повечето от които палестинци, живеещи в управлявания от "Хамас" анклав.

"Обсъдихме няколко въпроса, най-важният от които е необходимостта да се накара окупационната сила да спре агресията си срещу Газа, Ерусалим, Шейх Джара и в цяла Палестина", каза Ал Хая пред журналисти. Той уточни, че Израел трябва да вдигне изцяло блокадата, която наложи на ивицата Газа, след като "Хамас" взе властта в анклава през 2007 година. "Ако това стане, спокойствието и стабилността може да се завърнат", добави Ал Хая.

В същото време той отхвърли възможността възстановяването на ивицата Газа да бъде обвързано с освобождаването на двама цивилни израелци и предаването на тленните останки на двама израелски войници, убити при предишен конфликт.

Вместо това "Хамас" вероятно ще поиска освобождаването на голям брой палестинци, държани в израелски затвори, отбелязва АП.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    3 1 Отговор
    Там и Господ да слезе Оправия няма да има никога.
  • 2 Хамас

    5 1 Отговор
    И тази мизерия скоро няма да свърши..

    Коментиран от #9

  • 3 КОТарАК

    6 5 Отговор
    по някакъв странен начин Израел може да се разглежда и като бастион на Европа пред източните радикално-ислямизирани орди . падне ли Израел падаме и ние. въпреки че изобщо не ги харесвам
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хан Ко Брат

    6 4 Отговор
    В годините след ВСВ когато бе създаден Израел, целият свят си затваряше очите какви престъпления правеха те там срещу палестинците. Важното беше да се оплакват еврейските жертви и тн Холокост. Днес пък се чудят как да се разреши проблема там. Късно е. Лицемерието ви от тогава роди всичко това което днес се случва. Вижте при създаването си каква е била територията на Израел и как през годините все повече територии завзема и изселва палестинците и то десетилетия наред. Но светът е сляп за това. Важното е да квичат за един Крим ( хората там не оказаха съпротива на Русия, напротив, редяха се на опашки за руски паспорти и приветстваха руската арвия), да квичат за един Навални и за един приземен пътнически самолет. САЩанистите са в основата на всички проблеми и цялата несправедливост в света. Тъжното е че ако не са те, то тогава друг ще е на тяхно място.

    Коментиран от #7, #12

  • 6 Искаш ли да видиш

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "ИДИ и ВИЖ":

    Човек в 🐖 кожа и 🧠 колкото на🐂 и 🐑. Иди и се погледни в огледалото. Не искам да те обиждам. Искам да ти напиша истината.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ХОДЖАТА

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хамас":

    КОЙ КАЗВА, ЧЕ ИСРАЕЛ ИСКА МИР И СПОКОЙСТВИЕ???? ИСРАЕЛ ИСКА ЗЕМЯТА ВИ И С КРЪВ СИ Я ВЗИМА ЛЕКА ПОЛЕКА.
  • 10 И на тях

    3 0 Отговор
    ли пратихте, без да знаете, мейл от Швейцария с полски IP-адрес?
  • 11 Мюсулманин

    2 0 Отговор
    Ислямска държава ще поеме отговорност, спокойно.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ARGON

    4 0 Отговор
    Евреите контролират америка. Вижте в нета.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.