Last news in Fakti

3 Юни, 2021 10:00 3 169 12

"Хамас" подбира калибър за Израел

  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • палестина-
  • фатах

Крайбрежният анклав силно пострада от обстрелите през май и има нужда от реконструкция, но в Израел се чуват призиви за въвеждане на по-строги условия за вноса на хуманитарни помощи там

"Хамас" подбира калибър за Израел - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Палестинското движение "Хамас" изрази готовност за спешни преговори с Израел по повод размяна на пленници, но отказа да обвърже въпроса с дискусия за възстановяване на инфраструктурата в ивицата Газа. Независимо от влязлото наскоро в сила спиране на огъня движението започна да възстановява ракетните си арсенали за в случай на нова конфронтация. Военното му засилване е придружено с дипломатически мерки - хамасовци сериозно обмислят "реставрация" на отношенията си с правителството на Сирия.

Движението е готово спешно да започне диалог, заяви неговият лидер в ивицата Газа Яхия Синвар след преговори с шефа на египетското общо разузнаване Абас Камел. "През последните дни имаше напредък по въпроса за размяна на пленници, но той спря, защото окупационните власти нямат стабилно правителство - поясни Синвар, който имаше предвид проточилата се политическа криза в Израел и неспособността на основните сили да формират коалиция. - Готови сме за спешни преговори."

Израел пък остава засега фокусиран върху вътрешни проблеми - тези дни опозиционните партии постигнаха базови договорености за създаване на коалиция без несменяемия премиер Бенямин Нетаняху.

Междувременно зам.-шефът на политбюрото на "Хамас" в чужбина Муса Абу Марзук обърна внимание, че групировката отказва да обвърже размяната на пленници с проблема за възстановяване на инфраструктурата в ивицата Газа.

Крайбрежният анклав силно пострада от обстрелите през май и има нужда от реконструкция, но в Израел се чуват призиви за въвеждане на по-строги условия за вноса на хуманитарни помощи там, включително строителни материали, за да не могат въоръжените бунтовници да възстановяват системата от тунели, която им дава възможност да организират атаки в еврейската държава и да крият своите арсенали. А "Хамас" приканва арабските страни, подпомагащи анклава, да възстановят Газа без посредници.

Египет, който е основен дипломатически гарант в конфликта, призовава страните да вземат допълнителни мерки с цел да стабилизират примирието и да формират подходящи условия за съживяване на политическия процес и за сериозни, конструктивни преговори, "като се въздържат от всякакви стъпки, спъващи усилията в тази насока". Тъкмо с това намерение Камел посети Палестина и Израел. Кайро проявява интерес и към продължаването на диалога между групировките "Фатах" и "Хамас" с оглед тяхното сплотяване. Някои фракции от палестинската съпротива все още не се спогаждат въпреки общите им, както изглежда, цели.

Като се позова на хамасовското политбюро, иранската агенция Фарс информира, че администрацията в ивицата Газа вече е започнала да възстановява ракетните си арсенали, за да даде отпор на израелците, щом започне потенциално възможният нов етап на ескалация. Производството на нови снаряди в крайбрежния анклав стартира веднага след установяване на примирието, рапортува ръководството на "Хамас". Фатхи Хамад от политбюрото на движението уточни, че ракетните фабрики и работилници, подложени на масивни израелски обстрели, вече са подновили производствения процес. "Отново произвеждаме хиляди ракети и те ще накарат Нетаняху да прояви гъвкавост", увери Хамад.

Същевременно "Хамас" задейства и дипломатически средства. Разбра се например за негови опити да установи контакт с официален Дамаск, отношенията с който бяха скъсани на фона на антиправителствените протести в Сирия - палестинското движение просто отказа да подкрепи президентския дворец. Ливанският печат съобщи, че палестинска делегация е заминала за арабската република още по време на битките с израелците. Гостите били приети лично от президента на Сирия Башар Асад, изтъкнал твърдата позиция на страната си спрямо палестинския проблем и правото на съпротива на палестинския народ. В делегацията били включени не само хора от "Хамас", но и от други фракции.

Ливанският в. "Ал Ахбар", позовал се на източници, съобщи, че палестинците смятат да обсъдят възстановяването на отношенията със Сирия също и с представители на "Хизбула" и на Иран, които формират т. нар. шиитска ос на съпротива.

"Въоръжената ни борба изисква военен потенциал, бойни възможности, подготовка и развитие в страните, намиращи се близо до Палестина - заяви пред вашингтонското издание "Ал Монитор" Махмуд Мардауи, представител на "Хамас". - Получихме неотдавна от президента на Сирия положителни сигнали по повод отношенията между нас. Ние не затваряме вратите, ако това е от полза за нашето дело. Досега обаче официално не е обсъждано връщане на офиса на "Хамас" в Сирия."

Успехът на преговорите между палестинските сили и сирийското правителство ще означава двойна заплаха за Израел - всяка конфронтация с Газа може да предизвика синхронна реакция от страна на северните съседи на еврейската държава. Още повече че последното изостряне между "Хамас" и израелците протече на фона на епизодични ракетни пускове откъм Ливан.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 козяк16

    11 4 Отговор
    тия нищожества не могат да се спрявят с гаражни ракети камо ли с държава от типа на Иран. Те направо ще ги занулят с земята
  • 2 илия

    2 2 Отговор
    не че съм разбирач по воени въпроси,ама ако бяха изстреляли заедно петте хиляди ракети можеха да победят
  • 3 Стефан

    1 0 Отговор
    Добра идея но заедно с кого?

    Коментиран от #4

  • 4 илия

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Стефан":

    заедно със всички ракети.така го правят големите армии,ти за катюшата чувал ли си така трябва

    Коментиран от #5

  • 5 Весо

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "илия":

    Откъде си Илийчо

    Коментиран от #6

  • 6 илия

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Весо":

    ти защо питаш,ти откъде си

    Коментиран от #7

  • 7 Весо

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "илия":

    Аз съм от Младост

    Коментиран от #8

  • 8 илия

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Весо":

    няма такъв град в България ти лъжеш

    Коментиран от #9

  • 9 Милен

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "илия":

    Илия,това не е град а жилищен квартал

    Коментиран от #10

  • 10 илия

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Милен":

    и ти лъжеш също.такъв квартал в Бургас няма

    Коментиран от #11

  • 11 Весо

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "илия":

    Значи си от Бургас така ли да разбираме?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.