Отидете към основна версия

5 206 25

Ердоган заплаши: Турция ще прочисти това място от терористи!

  • турция-
  • ирак-
  • реджеп ердоган-
  • кюрдска работническа партия

Групировката ПКК, която води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г., се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди Ирак, че Турция може да прочисти бежански лагер, който според турските власти предоставя сигурно убежище на кюрдските бойци, предаде Ройтерс.

По този начин Ердоган заплаши, че турската трансгранична военна операция ще продължи още по-навътре в иракска територия.

Турските военни засилиха атаките си по бази на смятаната за терористична организация Кюрдска работническа партия (ПКК) в Северен Ирак. Акциите се извършват на 30 километра навътре в Ирак.

Ердоган обаче заяви вчера, че лагерът Макмур, намиращ се на 180 километра на юг от турската граница, е "инкубатор" за бойци и трябва да бъде прочистен от тях.

Ако ООН не го прочисти, ние като член на ООН ще го направим, каза снощи Ердоган в интервю за държавната телевизия ТРТ, като добави, че лагерът представлява много голяма заплаха за Турция. Колко дълго още трябва да търпим това, запита той.

Високопоставен иракски представител каза пред Ройтерс, че миналата седмица Анкара се е оплакала на Багдад за терористични дейности на ПКК срещу Турция, планирани в лагера Макмур.

Служители на силите за сигурност и представители на местните власти са установили, че лагерът Макмур е контролиран от бойци от ПКК, които не разрешават достъп в него на правителствените сили.

Лагерът е изграден през 90-те години, когато хиляди кюрди напускат Турция, припомни БТА.

Лагерът бе подложен на турски въздушен удар миналата година. Високопоставен турски представител каза, че лагерът сега представлява приоритет за Турция.

Макмур се използва като един от логистичните центрове при атаки срещу Турция или срещу турските въоръжени сили. Сега е времето лагерът да бъде прочистен от ПКК, посочи представителят.

Групировката ПКК, която води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г., се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: