Last news in Fakti

30 Май, 2021 19:00 5 445 27

Как Ердоган променя Истанбул

  • турция-
  • истанбул-
  • реджеп ердоган-
  • партия на справедливостта и развитието-
  • босфор

За сравнително кратко време при неговото управление бяха построени ново летище, най-голямата джамия в Турция и нов тунел под Босфора

Как Ердоган променя Истанбул - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Площад "Таксим" в Истанбул се променя: изчезват сгради, свързани с републиканското минало на страната. И изникват нови - по вкуса на Ердоган. "Символи на властта, които трябва да повлияят на мирогледа на хората."

Дълго време огромната строителна площадка се забелязваше отдалеч: зад крановете и скелето постепенно се оформяха контурите на новия божи храм. В петък (28 май) новата джамия "Таксим" беше официално открита от президента Реджеп Тайип Ердоган. Пред присъстващите 2500 души той заяви: "Дълго време не беше позволено тук да се строи джамия и вярващите трябваше да се молят, седнали на вестници. След битка, продължила век и половина, нашият Истанбул се сдоби с джамията "Таксим"".

Престижният проект на Ердоган се забави заради съпротивата на опозицията, градската управа и строителните власти. В тази връзка турският президент говори на първата петъчна молитва в новата джамия за "трикове, измами, лъжи и капани".

Джамията е само един елемент от цялостното преустройство на площад "Таксим", което Ердоган обеща на привържениците си след изборната си победа през 2011 година. На това място трябва да изникнат нови сгради, а много стари - да изчезнат. Очевидно Ердоган е решен да остави архитектурно своя личен отпечатък на този централен истанбулски площад.

През февруари 2018 година беше разрушена една икона - културният център "Ататюрк", за да бъде направено място за нова опера. Проектът за преустройство на площада включваше и трети обект, граничещ с близкия парк "Гези": тук трябваше да бъде възстановена една казарма от османско време. През 2013 това породи масови протести в защита на парка "Гези", които бяха потушени с полицейска сила. След това обаче строителството на казармата беше спряно.

Джамията - символ на властта

Турският журналист и експерт по градоустройство Кемал Чан смята, че изграждането на джамията "Таксим" има чисто символично значение. "Това трябва да увековечи националистическите и консервативни символи под формата на монументи", казва той. В същото време Ердоган преследва и друга цел - да заличи ярки символи на турската светска република.

Новата джамия на площад "Таксим" далеч не е първият зрелищен проект на Ердоган за божи храм, осъществен през последните години. През 2019 в азиатската част на Истанбул беше открита джамията "Чамлъджа" - най-голямата в Турция. А през юли 2020 година храмът "Света София", който дълго време служеше като музей, беше преустроен в джамия. И двата проекта породиха разпалени дискусии и спорове в турското общество.

За журналиста Чан всички тези религиозни проекти са символи на властта, които трябва да повлияят на мирогледа на населението. "Засега обаче такова нещо не се забелязва", казва той и добавя, че държавата се намира в тежка политическа криза.

Мюджела Япиджъ, която е член на Камарата на архитектите в Истанбул, припомня, че всеки строителен проект в рамките на града трябва да бъде съобразен с потребностите на жителите. Архитектката е скептична относно цялостното преустройство на площад "Таксим". Тя обяснява, че по време на Османската империя от това място се е разпределяла водата за целия град. Освен това заради многото републикански сгради площадът е "защитена зона". Така например на площад "Таксим" се намира "Паметникът на републиката", напомнящ за основаването на съвременната турска държава през 1923 година.

Критиците освен това обвиняват Ердоган, че лансира османското минало за сметка на републиканските традиции на страната. А площад "Таксим" с неговата републиканска историческа памет, символизираща модернизирането на Турция, отдавна е трън в очите на реакционните сили.

Площад "Таксим" - идеологическо бойно поле

Турският президент е известен с гигантоманията си. За сравнително кратко време при неговото управление бяха построени ново летище, най-голямата джамия в Турция и нов тунел под Босфора. Сега планира изграждането на "втори Босфор" - изкуствен плавателен канал паралелно на протока, свързващ Черно с Егейско море.

Често тези строителни проекти трябва да напомнят за турското османско наследство. През август 2016 година беше завършен строежът на трети мост над Босфора - и този проект беше реализиран въпреки протестите на природозащитници и на опозицията. Особено силна критика бе изразена по отношение на името на новия мост - той е кръстен на оманския султан и халиф Селим Първи, отговорен за масовото избиване на алевити през 16 век.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    36 29 Отговор
    А вие от дойче зеле какво искате, синагога ли да ви построи, колкото и да го плюете няма да може да го съборите, нито пък путин

    Коментиран от #4

  • 2 Ами как

    12 2 Отговор
    С джамии и минарета
  • 3 Behemoth

    31 16 Отговор
    Всички диктатори разчитат на религията....тя е средство за контрол....и ТИКВАТА така даваше пари на поповете ...

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хи хи хи

    45 20 Отговор

    До коментар #3 от "Behemoth":

    Дай Боже и на нас такъв диктатор. Човека построи най голямото летище, а немците десетки години не можаха да довършат своето. Този диктатор построи тюнел под Босфора, и още два мостта над Босфора. Все неща, които са нужни на турците. Джамията също е нужна на турците, защото те са мюсюлмани. А за болниците, университетите, училищата, които построи цяла Турция му е благодарна. Е, естествено Запада иска някой послушко да е на мястото на Ердоган, който да следва западните интереси, а не турските. Ердоган затова е диктатор, защото пази турските интереси. Ако не мисли за Турция, не би направил Турски поток, не би направил АЕЦ Аккую...., все проекти, които са нужни на турският народ и все проекти, които Ердоган няма да ги носи в гроба

    Коментиран от #7, #23

  • 6 Hggfhh

    8 3 Отговор
    Какво ме интересува също такя и другите съграждани на тази Бг земя за Турция или тях или за Австралийците т.н какво променяли в кое си село град

    Коментиран от #8

  • 7 1324

    31 3 Отговор

    До коментар #5 от "Хи хи хи":

    Прав си, понякога се възхищавам на Ердоган, понякога много му се ядосвам. Но няма съмнение ,че и той като Орбан , създава за народа си и страната си доста неща!
    А ние? Нищо не ни разрешават, непрекъснато спират българските проекти и няма развитие.

    Коментиран от #12

  • 8 Браво

    14 1 Отговор

    До коментар #6 от "Hggfhh":

    Когато не те интересува нещо, просто не четеш, никой не е залепил очите ти на екрана. Ааа, ако е завист и злоба, това е друго, това е болест който те убива бавно
  • 9 Дай боже още дълги години на Ердоган

    11 9 Отговор
    За да може зелето и другите туркофоби да зеленеят от яд!!!!
  • 10 РачкаПур

    2 10 Отговор
    Да строят... Скоро може да им се сменят имената...
  • 11 Deepdown

    8 4 Отговор
    факт е това знам какво преставляваше града 90 те години умишлено не се строиши метро за да са продават микробусите на братя кочови ,където са претъпкаше народа гледка беше в бангладеш на какво са дължи това може би че ердоган има грузинска генетика за разлика от тюрко/татарската и го прави по ачъкгюз (мисли с акъла си не с очите )
  • 12 така е

    24 3 Отговор

    До коментар #7 от "1324":

    Не ни разрешават, защото нямаме лидер като Ердоган. Те и на Турция не разрешават, затова Ердоган е трън в очите им. На Ердоган не продадоха Патриот и той каза, че той е купувач, ще купи С400 от Русия. Казаха му, че не може да купи от Русия, уж не били съвместими с НАТО. Е, ти няма да ми продаваш, и в същото време ще ми забраниш да купувам от Русия. Значи ти искаш аз да съм слаб, да не мога да защитавам страната си и ти като ме нападнеш аз още отдалеч като те видя да се събличам. Силните искат слабите винага да са слаби и наведени и зависими
  • 13 Гост

    20 5 Отговор
    ЕрдоАн,прави това, което е от ПОЛЗА за народа си, Джамиите са, болниците са, метрото е, тунелите са, мостовете са, училищата са, университетите са,КОЕ НЕ Е?! Дай Боже всеки му такъв"диктатор"!

    Коментиран от #18

  • 14 Канал Истанбул

    18 6 Отговор
    Босфорът е перлата в короната на имперска и републиканска Турция. Тук са разположени конаците и дворците на най-богатите и влиятелни хора в държавата. Проливите са най-оживения морски път в света и не минава година без някакъв 100 хиляден танкер, или някаква друга плаваща грамада, да не се стовари върху крайбрежните постройки, всяка от които се оценява на десетки милиони $. Да не говорим за опустошителните пожари. Така че, този проект не е гевезелък на Ердо, а жизнена необходимост, зад която стои едрата турска буржоазия, икономическия и политически елит на нацията. Част от трафика ще бъде пренасочен към новия канал, около който ще се издигне милионен град. Той значително ще облекчи препренаселения, почти 20 милионен Истанбул.

    Коментиран от #19

  • 15 Диктатор

    4 10 Отговор
    В този форум се отдава голяма почит на диктаторите: Ердоган, Путин, Орбан.

    Коментиран от #16

  • 16 Hoho Boho

    8 3 Отговор

    До коментар #15 от "Диктатор":

    ...и на Борисов. Светла му памет!
  • 17 Империя

    19 8 Отговор
    По негово време ще се доунищожава природата с нов канал на Истанбул, по негово време 150 хиляди дисидента ги вкара в затвора, по негово време се усилиха окупациите на чужди държави, по негово време се смени 100 пъти шефа на централната банка за слаба лира, по негово време войските му обезглавяваха кюрдски войници, по негово врме станаха монархия, по негово време се закри светския режим , по негово време се отвори нови джамии и нови религиозни училища, по негово време има най много турци напуснали страната, по негово врме имаше натиск срещу европа за имигрантите ако почна да изброявам по негово време приклучи ататюрското европейско мислене и се приемат джихадисти за новите турски граждани
  • 18 Hoho Boho

    12 3 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Бойко строи магистрали, да.
    Бойко ни спаси от Короната, да.
    Бойко побеждава корупцията, да...

    Бойко ни построи тръбата на Путин. Благодаря ти Господи, Бойко...
    Бойко и централата "Белене". Благодаря ти Господи, Бойко...

    Бойко и...
    ББР, КТБ, ПОДСЛУШВАНИЯ, ОТКРАДНАТИ БИЗНЕСИ...

    Дай Боже всеки му такъв"диктатор"!

    БОЙКО В ЗАТВОРА, ДА!
  • 19 Много си далече

    2 4 Отговор

    До коментар #14 от "Канал Истанбул":

    от истината за морските пътища и танкери те, гледай си зелето и ракията.

    Коментиран от #22, #24

  • 20 Идва и времето

    9 6 Отговор
    Идеологията на исляма държи туркия като държава, което е жалко. Без исляма тая куха държава е обречена на разпад
  • 21 КАСАПИНА

    7 4 Отговор
    Опера на така наречения турски език ще е страхотно преживяване

    Коментиран от #27

  • 22 И каква е

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Много си далече":

    Истината за морските пътища?
  • 23 Патето Яки

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Хи хи хи":

    Няма хи хи хи , пък Бойко построи тунел под Шипка и под Дунав и под Ламанша.
  • 24 Истината ли ?!

    6 1 Отговор

    До коментар #19 от "Много си далече":

    Ами през Суецкият канал годишно преминават средно 18 000 кораба, през Панамския - 14 000, а през Босфора над 45 000. През 2007 година, през Проливите са преминали 56 000 карабли. Запаси се с повечко ракия и зеле, оти през следващите години трафика през Царския град ще става все по-оживен и ще се наложи дълго да чакаш с гемията си и да злобееш, че турците контролират този стратегически морски път.
  • 25 доган

    2 5 Отговор
    Смрадливата турска общност в БГ, много държат на Ердуханчо!
  • 26 Кълдъръм ефенди

    1 2 Отговор
    И той ще умре!!! Един болен мозък-по малко!!!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.