Отидете към основна версия

2 882 21

Две държави заявиха, че ще помогнат светът да излезе от кризата

  • g7-
  • г7-
  • канада-
  • франция-
  • еманюел макрон-
  • джъстин трюдо

Канада и Франция ще работят съвместно за постигането на тази цел на ниво G7 и G20

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо и френският президент Еманюел Макрон проведоха разговор по време на срещата на върха на G7. На нея двамата обсъдиха ситуацията около пандемията, предизвикана от коронавируса и сътрудничество между двете държави.

"Канада и Франция потвърждават ангажимента си да работят заедно за справяне със здравната криза, както и да си сътрудничат с международни партньори, включително G7 и G20, за да стабилно и дългосрочно възстановяване след пандемията", пише в комюнике канадската пресслужба.

Трюдо и Макрон се споразумяха Канада и Франция да предоставят безвъзмездна помощ на развиващите се страни, използвайки международния механизъм COVAX чрез прехвърляне на лекарства за коронавирус към тези държави. Също така лидерите на Канада и Франция възнамеряват да засилят работата си по възстановяване на икономическите възможности за младите хора и намаляване на неравенството в общностите на двете държави, с акцент върху подкрепата за равенството между половете.

Трюдо и Макрон обсъдиха и въпроси от международния дневен ред, включително взаимодействието на държавите в НАТО и борбата с измененията на климата. Те засегнаха и темата за двустранното сътрудничество между Канада и Франция, включително и в икономическата сфера.

Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: