Last news in Fakti

12 Юни, 2021 15:43 2 650 15

Поредица от двустранни срещи на лидерите

  • г7-
  • g7-
  • еманюел макрон-
  • борис джонсън-
  • среща-
  • брекзит-
  • ирландия

Макрон призова Джонсън Великобритания "да си държи на думата"

Поредица от двустранни срещи на лидерите - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Президентът на Франция Еманюел Макрон настоя британският премиер Борис Джонсън да удържи на "думата, дадена на европейците" в рамките на Брекзита, на фона на напрежения в Северна Ирландия. Френският държавен глава заяви, че е "готов" за обновление на френско-британските отношения, но "подчерта, че този нов ангажимент налага британците да удържат на думата, дадена на европейците, и да спазват рамката, определена от споразуменията за Брекзит", посочи Елисейският дворец след среща между двамата лидери в кулоарите на форума на G7

Ситуацията около Северна Ирландия и специални търговски разпоредби, предвидени за британската провинция след Брекзита, влошават отношенията между обединеното кралство и ЕС. Това хвърля сянка върху лидерския форум на G7, който тече в Югозападна Англия, където ръководителите на великите сили и на ЕС разчитат да демонстрират единен фронт, изпълнен с желание да вдъхне нова динамика в мултилатерализма, за да улесни възстановяването след пандемията и борбата срещу затоплянето на климата.

Лондон обвинява Брюксел, че възприема "прекалено пуристки подход" в прилагането на новите специфични митнически разпоредби за Северна Ирландия, предвидени в "северноирландския протокол", договорен след трудни преговори в рамките на Брекзита. Оставяйки де факто Северна Ирландия в европейския митнически съюз и общия пазар, тези мерки пораждат напрежения в британската провинция, дори сблъсъци, например в началото на април. На 9 юни в Лондон имаше дискусии в тази връзка, но не се стигна до напредък - ЕС заяви, че без колебание ще вземе ответни мерки, ако Лондон откаже да прилага положенията от протокола.

Горд с ирландските си корени, президентът на САЩ Джо Байдън също потвърди, че подкрепя протокола, който дава възможност да се избегне връщането на твърда граница на острова и гарантира според него мира в британската провинция, сключен през 1998 г. след три десетилетия кръвопролития.

Ръководителите на Европейския съюз Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел предупредиха Лондон, че "и двете страни" трябва да прилагат договореното. "В ЕС има пълно единство по въпроса", написаха в Туитър шефовете на Европейската комисия и на Европейския съвет, според които мерките, договорени за Северна Ирландия, дават възможност да бъде опазен мирът в тази провинция.

От кулоарите на форума на G7 Борис Джонсън призова днес европейците към "прагматизъм и компромис" по повод мерките, засягащи Северна Ирландия след Брекзита, предизвикали силни напрежения в този британския район.

Джонсън "ясно изрази своя стремеж към прагматизъм и компромис от страна на всички, но подчерта, че приоритет е опазването на (мирното) споразумение от Разпети петък", посочи "Даунинг стрийт" след серията срещи.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГИЛГАМЕШ

    15 2 Отговор
    Жалкари от класа палячовци!
  • 2 Private Spaсe

    18 1 Отговор
    Къде са им маските и какви са тези комични движения, да не са от лудница пуснати?
  • 3 КОТарАК

    14 1 Отговор
    как да не им обършеш по 1 шамар?
  • 4 Рошко

    13 1 Отговор
    Не се чудете защо светът откачи, вижте са клоуните които уж го уптавляеат
  • 5 Заглавието

    5 1 Отговор
    Кърти!
    "Поредца от двустранни срещи на лидерите"
  • 6 UFO

    9 1 Отговор
    Среща между некрофил и олигофрен и двамата с мания за величие . Какво нормално очаквате да се случи?!?

    Коментиран от #15

  • 7 Професора

    12 0 Отговор
    Някой виждал е руския прзидент Владимир Путин да прави такива смешни движения някога, нали се очаква тези да са се ваксинирали защо го правят?

    Коментиран от #8

  • 8 Щот

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Професора":

    са каратисти ! -))

    Коментиран от #9

  • 9 Професора

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Щот":

    По скоро са чуми!
  • 10 Сланина и Зурла

    3 0 Отговор
    Тъпанарщина на максимално ниво.Жалки палячовци...пфууууййй
  • 11 Тончо

    2 0 Отговор
    Германия, Франция, Италия, и ЕС, нали всичко е едно? Или колкото повече, толкова повече! И Велики сили!
    А Китай?
    А Русия?
    Не са Велики сили!
    Малко прилича на комплекс за малоценност!

    Коментиран от #13

  • 12 No Exit

    2 0 Отговор
    На Борката булчето поне е плодовито, Емо ялов си остава. Може да прави деца някой ден след погребението на мадам, ама те кльощавите баби дълго живеят.
  • 13 No Exit

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Тончо":

    КНР е втората световна икономика. Не е в Г7 защото се управлява от комунисти. Русия е 12-та икономика в момента - между Бразилия и Южна Корея, така че и без санкциите заради Украйна няма място в Г7.
  • 14 Заев, ПРЦКОСКИ, Пендароски - РСМ

    2 0 Отговор
    Предупреждаваме британската влада, че ако англичаните не се държат подобаващо към нашите братя от Европската уния, ще си имат работа с нас.
  • 15 Мисирка

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "UFO":

    Всъщност срещата е между геронтофил и гериатричен женкар. Жалки са.
Новини по държави: