Отидете към основна версия

2 287 20

Борис Джонсън: Никой няма желание за война с Китай

  • борис джонсън-
  • нато-
  • китай-
  • великобритания

НАТО обаче предупреди, че трябва да действа повече в отговор на възхода на Пекин, особено що се отнася до военната мощ на страната

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън заяви на срещата на върха на НАТО в понеделник, че "никой около масата днес няма желание да влезе в нова студена война с Китай".

Той призна, че Китай е "гигантски фактор в живота ни и ново стратегическо съображение за НАТО", който предлага както възможности, така и предизвикателства.

По отношение на Русия, Джонсън "винаги се надява нещата да се подобрят", но че "досега беше доста разочароващо от гледна точка на Обединеното кралство".

Той обясни, че е казал на руския президент Владимир Путин, че "сме готови да се опитаме да имаме по-тесни отношения, но трябва да промените поведението си", имайки предвид отравянето на Сергей Скрипал на британска територия през 2018 г.

В същото време генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че военният алианс ще обсъди отношенията с Русия и Китай на предстоящата среща на върха в Брюксел с президента на САЩ Джо Байдън.

Столтенберг заяви, че отношенията между Русия и НАТО са на най-лошото си ниво след Студената война, като за това е виновна Русия, причината са "агресивните стъпки" на страната, алиансът все пак иска диалог.

Столтенберг заяви, че НАТО трябва да действа повече в отговор на възхода на Китай, особено що се отнася до военната мощ на страната, като това ще е една от основните теми на срещата на върха.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: